Print this Post


100 DE ANI – 1000 DE ARBORI

În ziua de 17 noiembrie a.c., ALDE Olt a organizat o acțiune dedicată Centenarului Unirii, cu totul și cu totul specială, dedicată Centenarului, intitulată „100 de ani – 1000 de arbori”. Membrii acestei formațiuni au plantat în Pădurea Strehareți 500 de puieți de salcâmi, demonstrând, astfel, o mai veche zicere românească tradițională: Codrul e frate cu românul!

Supusă ani de-a rândul defrișărilor ilegale, Pădurea Strehareți, o valoroasă rezervație dendrologică, avea urgentă nevoie de o astfel de acțiune voluntară, de această vrednică și patriotică lucrare.

Organizatorii acestei acțiuni nu se vor opri aici și, în primăvara ce va să vie, vor planta în județul nostru cca 1000 de arbori.

Așadar, prima ninsoare din anul acesta nu i-a putut opri pe cei 100 de membri ai ALDE Olt, iubitori ai naturii, ca să planteze 500 de puieți, readucând astfel în atenția societății civile acea obligație morală, patriotică și cetățenească, de care țara asta are nevoie, în aceste vremuri tulburi. Lucrarea a fost supravegheată, din punct de vedere profesional, de Mircea Popescu, inginer silvic, care ne-a oferit și o serie de informații mai puțin cunoscute, despre pădure și despre rolul arborilor în natură.

alde plantare pomi 3Suprafața de  pădure națională:

- 6,4 mil. ha în 1989, aproximativ 27% față de media europeană, de 38%;

- 6,9 mil. ha în 2018, aprox. 29%;

- 7,3 mil. ha în 1918 ( cu Basarabia, care avea 219 mii ha și Bucovina de Nord, cam tot atâta);

Reducerea suprafeței s-a făcut după reforma agrară din 1921, după care s-au defrișat cam 1,2 mil. ha ,  dar și pe timpul Sovrom –urilor –vezi pădurile Vrancei ș.a.m.d.

Suprafața de  pădure în județul Olt:

- 54 mii ha aprox. 10% din suprafața județului;

   De ce sunt necesare împăduririle

- pentru redarea în circuitul ecologic și economic a terenurilor degradate – improprii folosinței agricole – circa 2 mil. ha la nivel național și cca 20 mii ha la nivelul județului;

- pentru efectele benefice ale pădurii asupra mediului și anume:

-  fixarea solului, reducerea eroziunii hidrice și eoliene;

- reglarea circuitului apei în natură, previne seceta și reduce forța ploilor torențiale care provoacă inundații;

- reduce forța vântului, a viscolelor, împiedică formarea troienelor;

- reține praful și noxele;

- produce oxigen și captează CO2;

- un arbore matur produce oxigen pentru 3-4 persoane și reține CO2 cât degajă motorul unei mașini care parcurge 1000 km.

alde plantare pomi 1Cetățenii ar trebui să participe în număr mai mare prin  acțiuni de voluntariat la împăduriri, iar autoritățile locale ar trebui să acceseze fonduri pentru:

- sporirea suprafeței de pădure pe cap de locuitor (în EU 0,33ha, iar la noi 0,11ha) prin:

- accesarea de fonduri europene – axa 4 POR 2014-2020;

- finanțări de la fondul de mediu prin L 200/2010;

- accesarea măsurii 211, prima împădurire prin APIA;

- cetățenii trebuie lămuriți că prin împădurire nu se reduce suprafața agricolă,  pentru că se împăduresc doar terenurile degradate : mlaștini, nisipuri volante, sărături, râpe ravene, ogașe.

Iată o acțiune salutară, care ar trebui luată ca exemplu. Felicitări, ALDE Olt. Poate că n-ar fi fost de rău augur ca d-l Ing. Mircea Popescu să ne spună de ce în această țară, cândva, o adevărată Grădină a Maicii Domnului, defrișările și crimele împotriva pădurilor din România continuă sub nasul și cu acordul autorităților, cu atât mai grav, cu cât partidul din care domnia sa face parte o are pe Grațiela Leocadia Gavrilescu chiar în fruntea Ministerului Mediului și Pădurilor…

Dumitru Sârghie

alde plantare pomi 2

Permanent link to this article: http://linia1.ro/100-de-ani-1000-de-arbori/