Print this Post


20 iulie 2018 – Festivalul Călușăresc „Ilie Martin”. Colonești, ediția a XV-a!

Ziua de 20 iulie a.c. va fi una emblematică pentru comuna Colonești, condusă de carismaticul primar Nicolae Stan. Și asta, grație desfășurării Festivalului Călușăresc „Ilie Martin”, manifestare prestigioasă, aflată la cea de-a XV-a ediție.

Evenimentul, deja celebru, va începe la ora 15.00, pe stadionul din localitate, prin cuvântul primarului, care va fi însoțit de mesajele venite din partea invitaților.

colonesti festival ilie martin net 1Formațiile de călușari din localitățile Bârla, Optași, Corbu, Scornicești, Hârsești, Stolnici, Potcoava, Curtișoara, Pârșcoveni, Dobrun și Vâlcele își vor proba din nou virtuozitatea, în aplauzele celor prezenți.

Ansamblul Profesionist Doina Oltului, având la cârmă pe celebrul rapsod popular Ion Crețeanu, își va etala, de asemenea, profesionalismul, în fața celor care îndrăgesc dansul popular și cântecul de vatră, iar familiile Spânu și Titirigă vor avea un recital extraordinar.

Nu vor lipsi formația Nemuritorii și nici îndrăgita cântăreață a Olteniei profunde Mariana Ionescu Căpitănescu. De asemenea, cunoscutul artist popular Costinel Alexandrescu va susține un recital de lumină și culoare, așa cum ne-a obișnuit de-a lungul timpului.

colonesti festival ilie martin net 2Despre acest festival, intrat deja în memoria timpului, ne vorbește primarul Nicolae Stan:

„Multe localități au proprii eroi care, în timp, au căpătat proporții de legendă. Un astfel de erou, a cărui faimă a depășit cu mult granițele ținutului natal, a fost Ilie Martin din Colonești.

Succesul intrării în legendă s-a datorat inspirației de a-și împleti destinul cu cel mai viguros, misterios și magic dans ritualic românesc, Călușul, ale cărui virtuozități și practici le-a făcut cunoscute și peste hotare.

Cum locul nașterii sale devenise de mult un pelerinaj al călușarilor din zonă, ce încă mai împânzesc, de Rusalii, satele de la confluența ținuturilor Argeșului și Oltului, ideea de a înființa un festival călușăresc, cu caracter zonal, în fiecare an, în memoria marelui vătaf de călușari, Ilie Martin, ni s-a părut firească și binevenită, judecând chiar după succesul de public de care s-au bucurat primele ediții.

Aceasta ne-a dat curajul să continuăm, cu convingerea că, la Colonești, Festivalul Călușăresc Ilie Martin a îmbrăcat deja straie tradiționale și că el face parte dintre evenimentele importante ale agendei culturale a localității Colonești, dar și a județului Olt”.

Dumitru Sârghie

Permanent link to this article: http://linia1.ro/20-iulie-2018-festivalul-calusaresc-ilie-martin-colonesti-editia-a-xv-a/