Print this Post


56 de ani de la Revolta Țărănească de la Izvoarele, județul Olt

După cum se știe, în județul Olt, colectivizarea forțată, făcută cu pistolul la tâmplă de către comuniști, a întâmpinat o rezistență demnă de consemnat în istoria României. Evenimentele sângeroase din acea perioadă, soldate cu arestări în masă, sunt și astăzi ținute la secret, atât de către puterea cripto-comunistă, roșie, dar și de așa-zisul partid istoric – PNL, în care sunt infiltrate elemente neocomuniste și securistice.

Vă imaginați, dragi cititori, că atât forțele de stânga, cât și cele liberale, ambele de tip nou, nu au niciun interes ca noile generații, copiii și nepoții noștri să afle că mulți dintre politrucii post-decembriști sunt, de fapt, urmașii torționarilor din acele vremuri.

„Țăranul român trebuia să dispară o dată cu pământul său, cu agoniseala și uneltele sale, acesta fiind introdus prin crimă și extremă violență în ceea ce s-a numit atunci Colhozul «acel laborator demonic menit să îngroape și ultima zestre a ethosului și ethnosului românesc»”, după cum se exprimă Ioan Afumelea, fiul fostului deținut politic Radu Afumelea, care a trecut prin iadul închisorilor comuniste.

Tot domnia-sa ne spune, cu lacrimi în ochi, că „Localitatea Izvoarele este Golgota județului Olt, cu cei mai mulți martiri care au înfundat închisorile comuniste. Forțele securiste patrulau pe ulițele satului și torturau oamenii. Țăranii au fost împușcați, chinuiți, mutilați, bătuți la greu, apoi arestați.”

izvoarele comemorareSecuritatea post-decembristă a doua mare dramă a României

Și anul acesta, dragi cititori, oameni de bună-credință din Izvoarele – Lt. Col.(r) Victor Epure, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor «Regina Maria», filiala Olt, Ion Afumelea și frații Marin și Traian Floricel, al căror tată, Dinu Floricel, a îndurat prigoana bolșevică, prof Eugenia Mateșică, director Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Izvoarele, prof. Paulian Buicescu, Mihaela Lală, directorul Muzeului Traian Zorzoliu din Drăgănești-Olt, dar și alți români adevărați s-au străduit să comemoreze, așa cum se cuvine, cei 56 de ani de la Revolta Țărănească din comuna lor natală.

Din păcate, această manifestare de suflet a fost umbrită de comportamentul actualului primar al comunei, Florin Constantin, care a prezentat un dezinteres inexplicabil față de eroismul și memoria celor care au suportat prigoana Securității și închisorile comuniste.

afumelea izvoarele

Ioan Afumelea

Cu privire la acest eveniment, ne-a vorbit, ca de fiecare dată, Ioan Afumelea, fiul fostului deținut politic Radu Afumelea, despre suferințele căruia noi am scris în Linia Întâi, cu ceva timp în urmă.

«Cu ocazia comemorării a 56 de ani de la Revolta Țărănescă, d-l Victor Epure a organizat această comemorare cu ajutorul actualului primar, să zicem, care eu consider că mai mult a boicotat acest eveniment, pentru că n-a venit cu nimeni. Cu toate că dumnealui a câștigat alegerile la Izvoare cu peste 60%. Are cel puțin 8 consilieri și este primarul care a primit cele mai multe voturi… Cum să n-ai oameni cu care să te prezinți acolo?!

Această întrunire s-a făcut la grădiniță. Acolo au fost frații Floricel, subsemnatul, alți cetățeni, directoarea de la Muzeul Câmpia Boianului Drăgănești și alții…

Acolo s-a discutat despre cum s-au întâmplat evenimentele… Au luat cuvântul Frații Floricel, colonelul și alți cetățeni. Eu n-am mai amintit de aceste lucruri și m-am axat mai mult pe situația care și astăzi dăinuie foarte mult, cum Securitatea a distrus de două ori România.

O dată a distrus-o când s-a făcut colectivizarea, sub ministrul de Interne Alexandru Drăghici, cu toți comuniștii, când le-a luat pământul țăranilor și i-a făcut robi la Colectiv. În loc să-i ajute pe cei care erau săraci și să-i aducă la nivelul celor bogați, au făcut invers. I-a sărăcit pe cei bogați ca să-i aducă la nivelul celor săraci. Uite colea, ce gestiune!!!

După ce au terminat și ne-au sărăcit, noi, copiii, am zburat ca puii de potârniche care pe unde am apucat, înotând contra curentului comunist sau supunându-ne regimului, că nu mai aveam niciun orizont. Ne-am găsit locuri de muncă în industrie.

Din nou Securitatea, după Revoluție, a preluat puterea prin forță. S-au îmbrăcat în mineri, i-a adus pe mineri la București și le-au tras o mamă de bătaie la intelectuali!!! Au pus mâna și pe Economie, au distrus și Industria și ei acum dețin totul. Cu fiii comuniștilor… Ei sunt împreună. Doar că acum sunt două tabere, se bat unii împotriva altora care să ia mai mult. Ambele tabere comuniste. Ei sunt capitaliști acuma, au averi!!!

Poate că în România s-ar fi putut schimba lucrurile, dar structurile securiste n-au fost dezmembrate, ci doar parțial afectate. Ele sunt la fel… Marius Oprea spunea: „Cum să lupți împotriva totalitarismului doar prin mijloace legale și democratice?” Se putea face mai mult după 45 de ani de comunism, dar toți cei care au fost de partea democrației au fost uciși, închiși și exilați.

Dacă nu se intră în normalitate, ca să scăpăm de securiști, se va dărâma această țară. Adică, în Justiție, judecătorul nu poate să judece conform propriei conștiințe, pentru că el e la dublă comandă. Un om politic care a primit voturile oamenilor și vrea să-și țină promisiunile făcute în campanie, nu poate, pentru că el trebuie să răspundă și la comanda SRI. Deci el nu poate să facă nimic, pentru că toți sunt sub acoperire în țara asta. Securitatea post-decembristă – a doua mare dramă a României!»      

Iuda cel modern – acesta este securistul de astăzi!

Ca să fim lămuriți, pe deplin, ce înseamnă Securistul de azi, Ioan Afumelea ne-a vorbit despre portretul lui Iuda cel modern, făcut de ÎPS Bartolomeu Anania, din care redăm un fragment.

«Iuda se plimba nestingherit prin societate, prin istoria omenirii, dar și prin creștinătate. Isprava lui cea mai mare este aceea ca, dintr-o singură Biserică, a făcut mai multe. Din mai multe a făcut o puzderie. Și continuă s-o facă, prin ceea ce îi este propriu: lăcomie, invidie, orgoliu. Se adaptează ușor, și-a rafinat metodele. Lucrează la lumina nopții și comunică prin unde herțiene. E un iscusit importator de religie, oferind-o concurențial pe piața bunurilor de consum. Altfel, e un ecumenist convins. Când nu lucrează pe furiș, te invită la dialog frățesc. Dacă-l refuzi sau dacă te aperi, te pomenești intolerant, conservator, fundamentalist, retrograd.» (…)

Iuda e tot atât de zelos printre ai săi, de vreme ce instinctul dezbinării îl mobilizează peste tot, oriunde s-ar afla. Partenerul trebuie mai întâi sedus, dominat și numai după aceea nimicit. Iuda își abordează semenul cu grația cobrei care, întâlnind o viperă în junglă, o invită la un dans aerian, fascinant, amețitor, pe durata căruia își calculează cu precizie secunda mușcăturii mortale. Iuda e un maestru al crimei perfecte.»

Că nu mai poate străbate, de-atâta… Securitate

„Îi mulțumesc d-lui Lt. Col.(r) Victor Epure pentru strădania sa de a conștientiza locuitorii din Izvoarele cu privire la eroismul țăranilor din perioada colectivizării forțate și pentru versurile pe care le-a recitat din Doina lui Eminescu: De la Nistru pân’ la Tisa, tot românu’ plânsu-mi-sa / Că nu mai poate străbate, de-atâta străinătate.

Eu voi spune altfel: «Că numai poate străbate, de-atâta Securitate.» Noi nu avem probleme cu străinătatea, ci cu Securitatea.

De asemenea, se cuvine să-i mulțumim acestuia și pentru inițiativa domniei-sale, aceea de a institui o sărbătoare a comunei Izvoarele, în acest an, pe 23 iunie, când se împlinesc 505 ani de la atestarea documentară a localității.

Se știe că, la 1512, Neagoe Basarab semna un Hrisov în care era pomenit, pentru prima dată, numele comunei Izvoarele, precum și numele unui boier – Frâncu, care are și astăzi urmași pe aceste meleaguri, cu nume derivate – Frânculescu!

Remarc, de asemenea, inițiativa unui preot tânăr din localitate, care a venit la directoarea școlii și i-a spus că, începând de anul acesta, trebuie să se țină lecții deschise la clasă de istorie locală.»

Dumitru Sârghie

Permanent link to this article: http://linia1.ro/56-de-ani-de-la-revolta-taraneasca-de-la-izvoarele-judetul-olt/

1 comment

  1. Marin ŢULUŞ

    Scrieţi cu emfază despre toate acele evenimente, dar faptele unora dinte conaţionalii noştri nu sunt precum vorbele,curate.Mulţi dintre cei care sărbătoriţi astfel de evenimente nu aţi fost prezenţi acolo,sau mai târziu,şi nu aţi luptat cu regimul comunist,dar nu vă atribuim vreo vină,în toiul evenimentelor tulburi,ale crimei săvârşite de oamenii Securităţii, de criminalii comunişti, luaţi de prin şanţuri şi puşi să terorizeze pe românul nealiniat politic.Ei ne-au făcut praf destinele, ei ne-au furat demnitatea, făcându-ne deţinuţi, nebuni,dacă nu eram omorâţi.În acest articol vă feriţi să spuneţi ,cu subiect şi predicat, cine este puterea cripto-comunistă, roșie,ocolind o problemă esenţială care dă de gândit tuturor celor care cunoaştem fenomenul ,dar credeţi că și așa-zisul partid istoric – PNL ar fi reprezentat pt. noi românii care am suferit , o vagă speranţă. Total eronat!Pentru noi cei care am suferit şi am luptat împotriva regimului comunist, indiferent de consecinţe, şi care nu am fost înrolaţi după 1989 în aşa zisele grupări/partide cripto-comuniste, nu reprezintă speranţa/acel plus de valoare pt. democraţie,dovadă faptele,lipsa reformelor în societate!Deşteaptă-te române!

Comments have been disabled.