Print this Post


Acțiuni pentru combaterea braconajului piscicol

Conform unui comunicat emis de Inspectoratul Județean de Jandarmi Olt, în săptămâna trecută, au fost organizate și executate mai multe acțiuni pe linia combaterii braconajului piscicol.

În data de 19 februarie 2019, în jurul orei 19.00, a fost depistat un bărbat de 28 de ani  în timp ce pescuia în apa râului Olt, în dreptul comunei Ipotești, cu o unealtă de pescuit comercial de tip plasă, cu lungimea de 90 m, fără a deține autorizație pentru activitatea desfășurată. Făptuitorului i s-au întocmit acte de constatare pentru „Deținerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a uneltelor de pescuit comercial”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 64, alin. 1, lit. i), din Ordonanța de Urgență nr. 23/2008, privind pescuitul și acvacultura.

În data de 21 februarie 2019, în jurul orei 20.00, pe malul stâng al râului Olt, în dreptul localității Comani, a fost depistat un bărbat de 37 de ani, pescar comercial autorizat, care transporta, cu autovehiculul personal, 60 kg de pește viu, fără documente legale, peștele provenind din activitatea de pescuit desfășurată cu puțin timp înainte. Făptuitorului i-au fost întocmite acte de constatare pentru  „Transportul fără documente legale a peștelui obținut prin pescuit”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 64, alin. 1, lit. h), din Ordonanța de Urgență nr. 23/2008, privind pescuitul și acvacultura.

jandarmi braconaj li netÎn data de 24 februarie 2019, în jurul orei 08.00, în târgul săptămânal din Osica de Sus, a fost depistată o persoană de sex masculin, de 35 de ani, care oferea, spre vânzare, pește din specia știucă. A fost întocmit proces-verbal de constatare pentru „Comercializarea fără documente legale a peștelui”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 64, alin. 1, lit. h), din Ordonanța de Urgență nr. 23/2008, privind pescuitul și acvacultura.

Făptuitorii, împreună cu documentele de constatare și uneltele folosite la pescuit, au fost predați organelor de urmărire penală competente, în vederea continuării verificărilor, iar peștele a fost redat mediului natural.

«Reamintim că faptele „pescuitul comercial fără licență sau autorizație de pescuit”,  „transportul fără documente legale a peștelui obținut prin pescuit” și ,,comercializarea fără documente legale a peștelui” constituie infracțiuni și se pedepsesc cu amendă și interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între un an și trei ani.

De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 6 lit. a) din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 54/76/2019 din 15 ianuarie 2019 privind stabilirea perioadelor și a zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2019,  se interzice pescuitul comercial, recreativ/sportiv și familial la știucă, de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, până la 15 martie inclusiv.

Ionuț Dumitrescu

Permanent link to this article: http://linia1.ro/actiuni-pentru-combaterea-braconajului-piscicol/