Print this Post

Daniel Bărbulescu, director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 4 Sud-Vest Craiova:

Afirm cu tărie că misiunea AFIR este aceea de a fi aproape de beneficiari, de a le oferi îndrumare și sprijin

Domnule director, instituția în fruntea căreia vă aflați finanțează toate proiectele pe fonduri europene, pe mediul rural, atât persoane fizice cât și persoane juridice. Cu mai bine de un an de zile în urmă, la înscăunare, ați declarat că prezența dvs. în fruntea acestei instituții poate fi un mare avantaj pentru dezvoltarea satelor din județul Olt. Concret, ce s-a făcut, în acest sens, pentru satele județului nostru?

La nivelul anului 2017, ca Centru Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, ne-am clasat ca nivel de absorbție pe locul II pe țară, iar ca sumă plătitoare, în trimestrul III, unde sumele au fost efectiv decontate până la finele lui decembrie 2017, se poate vorbi de o performanță unică în ceea ce privește C.R.F.I.R. Craiova – 97 milioane de euro. Dacă adunăm și celelalte trimestre, atunci la putem spune că la nivelul regiunii Sud-Vest s-a înregistrat o absorbție de aproximativ 170 milioane de euro per total. Vreau să precizez că beneficiarii publici reprezintă un procent de 40%, fiind o repartizare echilibrată în ceea ce privește oficiile județene. Pe ceea ce înseamnă privat, vreau să menționez că OJFIR Dolj s-a clasat pe locul I, în ceea ce privește numărul de proiecte depuse, evaluate și plătite, urmându-l la mică distanță Oltul. Doljul Și Oltul sunt județe cu un potențial agricol mai mare, comparativ cu celelalte județe: Mehedinți, Gorj și Vâlcea.

daniel barbulescu liTotodată, vă întrebăm dacă și firmele private de agroturism pot beneficia de finanțări pe vreuna dintre măsurile cuprinse în Programul Național de Dezvoltare Rurală și care ar fi, sintetic, etapele demarării unui astfel de proiect?

Sigur că da, formele de agroturism au aplicat consistent pentru obținere de finanțare pe sub-măsurile 6.2 și 6.4, specifice acestora. Primul pas pentru obținerea fondurilor nerambursabile este identificarea cu exactitate a domeniului de investiții pe care doriți să-l accesați și pentru care doriți să întocmiți un proiect. Apoi, trebuie să vă adresați telefonic, în scris sau direct la unul dintre sediile AFIR din țară, sau pur și simplu intrați pe pagina de internet www.afir.info, pentru a identifica linia de finanțare ce servește pe deplin planul dumneavoastră de afaceri.

Urmează schițarea pe hârtie a ideii  de investiție, apoi elaborarea unui proiect care va conține obligatoriu o cerere de finanțare. Totodată, proiectul  trebuie să conțină pe lângă Cererea de finanțare și toate celelalte documentele (anexe la Ghidul solicitantului) necesare implementării proiectului respectiv, documente care pot fi descărcate gratuit de pe pagina de internet a AFIR.

Odată finalizată întocmirea Dosarului Cererii de Finanțare (proiectul), se va depune on-line pe pagina de internet a AFIR.

Vrem să ne spuneți dacă, în secolul acesta al vitezei, în care trăim, în instituția dvs. s-a mai diminuat ceva din birocrația stufoasă cu care ne-a sufocat Statul Român de la Revoluție încoace?

Țin să subliniez faptul că, odată cu preluarea conducerii Agenției de către un oltean de-al nostru, domnul Adrian Chesnoiu, s-a implementat o nouă viziune în relația noastră cu beneficiarii, în sensul de a simplifica și ușura accesul la fondurile europene, dar și implementarea proiectelor finanțate.

Un exemplu în acest sens sunt Formularele prin care se solicită plățile pentru patru submăsuri din PNDR 2014-2020 dedicate beneficiarilor publici au fost simplificate anul trecut, pentru a ușura accesul la fondurile europene.

Una dintre modificările aduse este aceea că beneficiarii pot face dovada inițierii demersurilor necesare obținerii unor avize, autorizații sau certificate, inclusiv a Angajamentului beneficiarului, la depunerea ultimei cereri de plată. Avantajul imediat este că beneficiarii pot solicita rambursarea cheltuielilor efectuate pentru ultima cerere de plată într-un timp mult mai scurt, fără a fi nevoiți să aștepte emiterea autorizațiilor sau avizelor de către alte instituții, cum ar fi ANPM, ANSVSA sau Ministerul Sănătății.

O altă condiționalitate eliminată este cea cu privire la prezentarea spre autorizare la prima tranșă de plată a cheltuielilor eligibile în procent de minimum 20% din valoarea totală eligibilă a proiectului. Modul de acceptare a plăților efectuate în baza unor contracte de cesiune de creanță s-a simplificat prin eliminarea acordului prealabil al AFIR, precum și a condițiilor restrictive impuse în raport cu cadrul legislativ aplicabil.

Ce alte facilități și demersuri se mai pot face, prin intermediul CRFIR, în interesul dezvoltării rurale?

În acest moment, există o diferență foarte mare între nevoia de finanțare identificată în satul românesc, față de sumele puse la dispoziție de Uniunea Europeană.

Dacă vorbim tot de sectorul beneficiarilor publici, am avut o alocare de 1,8 miliarde de euro contribuția Uniunii Europene, iar proiectele depuse sunt în valoare totală ce depășește 3,8 miliarde. Deci, constatăm o diferență foarte mare a nevoii față de alocare pe acest exercițiu 2014-2020. La beneficiarii privați, lucrurile sunt și mai grave, pentru că acolo discrepanța este mult mai mare. Avem 3,6 miliarde la dispoziție și solicitări de proiecte de 5,2 miliarde. Nevoia, din calculele noastre, se situează undeva la 17 miliarde de euro, deci e un deficit de aproape nouă miliarde de euro.

Drept urmare, Directorul AFIR, domnul Chesnoiu, susținut de președintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputaților, domnul Alexandru Stănescu au inițiat negocieri la nivelul Uniunii Europene, în așa fel încât agricultura și dezvoltarea rurală în mediul românesc să aibă o alocare cât mai mare.

Eu cred că următorul exercițiu financiar 2020-2026 va arăta cu totul altfel în ceea ce privește politica agricolă comună legat de Romania și va corespunde cât mai mult nevoilor  comunităților rurale din țara noastră.

N-am dori să politizăm, dar trăim vremurile așa-zisului zoon-politikon și nu putem evita o întrebare: ce poziție mai aveți în PSD și ce perspective de a ocupa o poziție cât mai aproape de vârf?

Sunt vicepreședinte PSD Olt, membru al unei echipe unite și puternice.

Care este mesajul dvs. de pe poziția funcției pe care o dețineți CRFIR pentru tinerii întreprinzători din agricultură și investiții rurale?

Oltul este unul dintre județele în care fermierii au accesat în număr mare liniile de finanțare PNDR pentru agricultură. Îmi place să cred în calitatea și oportunitatea investițiilor finanțate de noi. Vreau să afirm cu tărie că misiunea AFIR este aceea de a fi aproape de beneficiari, de a le oferi îndrumare și sprijin, astfel că îndemn pe toți fermierii, când au probleme sau nelămuriri, să ia legătura cu structurile noastre din teritoriu, fie Oficiul județean, fie Centrul Regional, cu sediul la Craiova.

Dumitru SÂRGHIE

Permanent link to this article: http://linia1.ro/afirm-cu-tarie-ca-misiunea-afir-este-aceea-de-a-fi-aproape-de-beneficiari-de-a-le-oferi-indrumare-si-sprijin/