Print this Post


ALRO investește! Noi proiecte de cercetare pentru tabla tratată termic din aliaje de aluminiu

Pe 15 septembrie, ALRO a început implementarea proiectului de finanțare „Investiții în departamentul de CD al ALRO destinate îmbunătățirii infrastructurii de cercetare pe segmentul tablă tratată termic din aliaje de aluminiu cu aplicații industriale de înaltă calificare”.

Această nouă capacitate investițională este un proiect co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 „Investiții pentru viitorul dumneavoastră”.

Aflată întotdeauna în elita producătorilor și prelucrătorilor de aluminiu de la nivel mondial, ALRO vizează prin această măsură, achiziționarea și punerea în funcțiune de echipamente de cercetare și dezvoltare. Este vorba de un echipament independent pentru cercetarea procesului de călire a tablelor din aliaje de aluminiu, echipament independent pentru cercetarea procesului de eliminare a tensiunilor interne din tablele din aliaje de aluminiu, cu grosimi mai mici de 20 mm, cât și echipament pentru cercetarea procesului de îmbătrânire a tablelor din aliaje de aluminiu.

alro proiect 2016 4Prin acest proiect, ALRO își consolidează poziția de agent economic reprezentativ al economiei naționale, contributor de seamă, atât la bugetul național, cât și la componenta locală a bugetului municipalității slătinene.

Valoarea totală a proiectului depășește 115 milioane de RON, din care 35,98 de milioane de RON reprezintă finanțare europeană nerambursabilă.

Florea Sterie, manager cercetare-dezvoltare ALRO:

Nu vreau să ne lăudăm, dar este cunoscut faptul că avem rezultate mult mai bune decât multe fabrici din lume, în special cele din Rusia!

În sensul celor arătate mai sus, conducerea Companiei ALRO Slatina a organizat o conferință de presă, în care s-a vorbit despre direcțiile și strategia ultimilor 10 ani, despre Investițiile din departamentul de CD, despre Obiectivele generale ale acestui proiect, despre Proiectul de finanțare, precum și despre Obiectivele specifice și Beneficiarii proiectului. Au luat cuvântul, pe rând, ing. Marian Cilianu, Director Operațional Aluminiu Primar, dr. ing. Ioan Sava, director de calitate-tehnic-investiții, Florea Sterie, manager cercetare-dezvoltare, Ovidiu Bălu, manager de investiții și reprezentantul firmei de consultanță – Victor Cațavei – Director Marketing Consult Investment.

În discursul său, Florea Sterie a subliniat următoarele:

„Prin acest proiect continuăm, practic, dezvoltarea cercetării, acesta fiind singurul mod prin care reușim să avansăm cu produsele cu valoare adăugată. Vorbim aici de produse high tech ce se vor folosi în industria constructoare de mașini și, respectiv, aero-spațială. Nu vreau să ne lăudăm, dar este cunoscut faptul că avem rezultate mult mai bune decât multe fabrici din lume, în special cele din Rusia”.

1 alro 5Victor Cațavei:

Proiectul a fost gândit în așa fel încât toți beneficiarii direcți și cei indirecți să fie favorizați!

Iată ce ne-a spus Victor Cațavei, Directorul firmei de consultanță:

„Noi am colaborat cu ALRO pe ceea ce înseamnă atragerea de finanțare nerambursabilă, prin două proiecte de finanțare: Primul proiect a fost realizat în anul 2010, implementat în perioada  2011-2014. Cel de-al doilea proiect a fost realizat, depus și aprobat în anul 2015.

Proiectul despre care discutăm acum este un proiect integrat, care cuprinde o gamă completă de activități. Practic, se pornește de la activitatea de cercetare. În mod concret, se realizează o cercetare pe datele explicate de către domnii directori, dar această cercetare este continuată și de către o dezvoltare, de o punere în practică a rezultatelor cercetării.

Marele plus, adus de acest proiect, este faptul că nu se realizează doar o cercetare de laborator, ci se merge pe punerea în practică a rezultatelor cercetării, pe o dezvoltarea unei noi game de produse. Toată această concepție, tot acest proiect, a pornit de la o cerință a pieței. Înainte de a se realiza această investiție, s-a realizat, pe un termen mediu, o prospectare de piață, astfel încât să se identifice cu precizie nișa de piață, pe care ALRO se va putea poziționa. Practic, acest proiect are, ca beneficiar  direct, însăși compania ALRO S.A., tocmai prin prisma faptului că îi va permite să pătrundă pe un segment de piață prin acest proiect de cercetare-dezvoltare și să atragă noi segmente de clienți, cu caracteristici speciale.

Se va merge de la o producție de masă spre  o producție de top, astfel încât clienții ALRO, pe de o parte, să poată fi măriți ca număr, iar pe de altă parte, în portofoliul de clienți, să poată fi aduse aceste companii de renume mondial pe domeniul automotive și domeniul aeronautic, inclusiv mărcile de top din lume: Boeing, Airbus…

Așadar, Județul Olt va beneficia de această investiție prin ceea ce înseamnă dezvoltarea capabilității operatorului ALRO S.A. Mediul de afaceri va fi și el influențat pozitiv prin acest proiect, pentru că vor fi implicați și agenți economici, dar vor fi implicate și IMM-urile din zona de implementare, fiind favorizați și clienții societății, ALRO având piață de desfacere pe plan mondial. Proiectul a fost gândit în așa fel încât toți beneficiarii direcți și cei indirecți să fie favorizați”.

La conferința de presă, au mai fost prezenți și Mircea Popa, director operațional la Divizia de prelucrat, precum și Nicu Durău, director Resurse Umane. N-a lipsit nici sociologul Gheorghe Geantă, omul discret și necesar ca oxigenul, prietenul presei locale și centrale, cel care se află în amurgul unei cariere prestigioase.  Felicitări, ALRO!

LINIA ÎNTÂI ȘI ZIARUL DE OLT

alro proiect 2016 1

alro proiect 2016 3

Permanent link to this article: http://linia1.ro/alro-investeste-noi-proiecte-de-cercetare-pentru-tabla-tratata-termic-din-aliaje-de-aluminiu/