Print this Post


ALRO își consolidează poziția pe piață: investiții în cercetare și dezvoltare

ALRO derulează în prezent un proiect de anvergură susținut cu fonduri nerambursabile, și anume „Investiții în Departamentul de Cercetare-Dezvoltare al ALRO destinate îmbunătățirii infrastructurii de cercetare pe segmentul tablă tratată termic din aliaje de aluminiu cu aplicații industriale de înaltă calificare”.

Produsul dezvoltat poate fi folosit cu succes în domeniile automotive și aeronautic de renume mondial. Implementarea acestuia dovedește interesul societății, a managementului acesteia față de dezvoltarea continuă a noi capacități de producție, a promovării în piața de profil a produselor cu valoare adăugată mare.

SC ALRO SA reușește, și de această dată, să rămână consecventă principiilor și strategiei din ultimii 10 ani. Strategia companiei se concentrează pe direcții precum: respectarea în totalitate a reglementarilor Uniunii Europene privind protecția mediului și emisiile de gaze cu efect de seră; creșterea volumului de produse cu valoare adăugată mare și foarte mare, ca rezultat al activităților de cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare; creșterea producției și a productivității; scăderea consumurilor de energie electrică, gaze naturale și utilități; calificarea ca furnizor pentru industria auto si aeronautică; integrarea completă pe verticală, de la bauxită la produse cu valoare adăugată mare pentru industria auto și aeronautică. Pentru toate aceste direcții, prezentate anterior, s-au investit mai mult de 500.000.000 USD.

table alro slatina intUn proiect pentru performanță, pentru viitor

Proiectul a debutat în septembrie 2015 și este cofinanțat prin Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare în calitate de Organism Intermediar (OI) în numele și pentru Ministerul Fondurilor Europene (MFE) în calitate de Autoritate de Management (AM) pentru Programul Operațional Competitivitate (POC). Valoarea totală a proiectului depășește 115 milioane de lei, din care 35,98 milioane de lei reprezintă finanțarea europeană nerambursabilă.

Obiectivele generale ale proiectului sunt dezvoltarea cercetării, dezvoltarea tehnologică și a inovării, precum și îmbunătățirea infrastructurii de cercetare-inovare și capacității științifice a întreprinderii în domeniile de specializare inteligentă. Departamentul de Cercetare din cadrul ALRO este un departament nou, însă în sine e îndelungă. ALRO și-a dezvoltat majoritatea produselor prin cercetare proprie. Produsele la care vor fi utilizate aceste investiții sunt unele din cele mai sofisticate produse din metalurgia aluminiului, cum ar fi în structura de rezistență a aeronavelor, în părțile delicate ale autoturismelor, și în produse care presupun un efort consistent atât de dezvoltare, cât și în producția lor.

Obiectivul de bază al proiectului e reprezentat de un ansamblu de trei echipamente – unul din ele e cel pentru cercetarea procesului de călire a tablelor din aliaje de aluminiu, celălalt este un echipament pentru eliminarea tensiunilor interne inerente primului pas, iar al treilea este cel pentru cercetarea proceselor de îmbătrânire artificială.

table alro slatina 4„Titlul proiectului: «Investiții în departamentul de CD al ALRO destinate îmbunătățirii infrastructurii de cercetare pe segmentul tablă tratată termic din aliaje de aluminiu cu aplicații industriale de înaltă calificare»; Beneficiar proiect: ALRO SA.

«Proiect co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020

Societatea ALRO SA, cu sediul în județul Olt, localitatea Slatina, Str. Pitești, Nr.116, implementează, începând cu data de 05.09.2016, proiectul «Investiții în departamentul de CD al ALRO destinate îmbunătățirii infrastructurii de cercetare pe segmentul tablă tratată termic din aliaje de aluminiu cu aplicații industriale de înaltă calificare», în baza Contractului de Finanțare Număr 42/05.09.2016 încheiat cu Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare in calitate de Organism Intermediar (OI) în numele și pentru Ministerul Fondurilor Europene (MFE) în calitate de Autoritate de Management (AM) pentru Programul Operațional Competitivitate (POC). Obiectivul proiectului este achiziționarea de echipamente de cercetare-dezvoltare:

Echipament independent pentru cercetarea procesului de călire a tablelor din aliaje de aluminiu;

Echipament independent pentru cercetarea procesului de eliminare a tensiunilor interne din tablele din aliaje de aluminiu cu grosimi mai mici de 20 mm;

Echipament independent pentru cercetarea procesului de îmbătrânire a tablelor din aliaje de aluminiu.

Obiectivele specifice ale proiectului «Investiții în departamentul de CD al ALRO destinate îmbunătățirii infrastructurii de cercetare pe segmentul tablă tratată termic din aliaje de aluminiu cu aplicații industriale de înaltă calificare» sunt următoarele:

- creșterea investițiilor private ale ALRO SA în CDI, respectiv creșterea gradului de utilizare a infrastructurii de CD a ALRO SA în scopul dezvoltării de noi direcții de cercetare;

- creșterea competitivității pe piață a ALRO SA prin diversificarea gamei sortimentale de produse finite fabricate, ca și rezultat direct al susținerii specializării inteligente;

- creșterea potențialului clusterului din care face parte ALRO SA, prin posibilitatea de realizare de noi teme/programe de cercetare-dezvoltare ale căror rezultate transpuse în practică asigură potențial pozitiv de creștere la nivelul comunităților unde activează ALRO SA, și anume Regiunea Sud – Vest;

- creșterea numărului de cercetători care lucrează în departamentul ALRO SA cu facilități îmbunătățite, prin crearea de noi locuri de muncă;

Perioada de implementare a proiectului de finanțare este 24 luni calendaristice; respectiv 05.09.2016 – 05.09.2018. Valoarea totală a proiectului: 115.037.887,76 lei. Contribuția Financiară Nerambursabila: 35.984.347,05 lei (contribuția financiară din partea Uniunii Europene: 30.586.694,99 Lei / contribuția financiară din bugetul național: 5.397.652,06 lei)”, se arată textul inițial al proiectului.

alro panoramaALRO investește în cercetare!

Departamentul de Cercetare are o vechime de patru ani, iar munca acestei structuri a dat roade, dovadă fiind înregistrarea mărcii comerciale pentru aliajele Long Life, denumită ALROMultiBraze, folosite în industria radiatoarelor și schimbătoarelor de căldură, dar și premiul pentru rezultatele tehnice și inovare pe care ALRO l-a obținut la Congresul Internațional Non-Ferrous Metals and Minerals, desfășurat la Krasnoyarsk între 14-17 septembrie 2015.

ALRO este un agent economic respectat atât la nivel național, cât și la nivel internațional, de aceea, specialiștii au aras finanțări nerambursabile prin două proiecte de finanțare – primul în 2010, finalizat în 2014, și al doilea aprobat în 2015. Actualul proiect este unul integrat, care cuprinde o gamă completă de activități, în mod concret: cercetarea continuată de o dezvoltare, de punere în practică a rezultatelor cercetării și dezvoltarea unei noi game de produse. Proiectul a pornit de la o cerință a pieței.

Printre beneficiarii proiectului se regăsește chiar compania ALRO, tocmai prin prisma faptului că-i va permite să pătrundă pe un segment de piață și să atragă noi clienți cu caracteristici speciale. Specialiștii din cadrul companiei și-au propus să meargă de la o producție de masă la o producție de top, astfel încât clienții ALRO, pe de o parte să poată fi măriți ca și număr, și pe de altă parte, în portofoliul de client să poată fi aduse aceste companii de renume mondial pe domeniul automotive și aeronautic, inclusiv mărcile de top din lume – Boeing, Airbus.

Înainte de realizarea investiție, s-a realizat, pe un termen mediu, o prospectare de piață, astfel încât să se identifice cu precizie nișa de piață, pe care ALRO se va putea poziționa. O nouă gamă de produse necesită o activitate preliminară de cercetare. ALRO SA își va îndeplini obiectivele de dezvoltare a capacității de cercetare și, pe de altă parte, își va putea îndeplini și obiectivele economice. Și județul Olt va beneficia de această investiție prin ceea ce înseamnă dezvoltarea capabilității operatorului ALRO SA. Mediul de afaceri va fi și el influențat pozitiv prin acest proiect, pentru că vor fi implicați și agenți economici, vor fi implicate și IMM-urile.

table alro slatina 4Argumente pentru o companie de succes

ALRO se prezintă ca o societate modernă, aliniată la cele mai înalte standarde internaționale tehnice și tehnologice, care se bucură de bonitate, prestigiu și apreciere pe piața internațională a aluminiului. Cu o capacitate de producție de 265.000 de tone de aluminiu, este cea mai mare companie producătoare de aluminiu din Europa Centrală și de Est (exceptând Rusia) și reprezintă una dintre cele mai mari companii din România, având o contribuție importantă la dezvoltarea economiei locale și naționale.

Proiectele implementate de ALRO aduc plus economiei și industriei românești, iar proiectul prezentat recent este un exemplu în plus că munca în echipă produce performanță. ALRO are ca preocupare permanentă investițiile în cercetare-inovare pentru a asigura creșterea competitivității economice prin inovare, respectiv îmbunătățirea infrastructurii de cercetare-inovare și a capacităților de excelență a întreprinderii, precum și a capacității științifice a companiei în domeniile de specializare inteligentă. Dezvoltarea infrastructurii de cercetare-inovare va duce la o creștere a competitivității ALRO prin diversificarea gamei de produse finite fabricate, respectiv table tratate termic din aliaje de aluminiu cu aplicații industriale de înaltă calificare.

ALRO este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar și procesat, integrată pe verticală. ALRO este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Continentală (exceptând Rusia și Peninsula Scandinavică), având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa. Principalele piețe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania și România). Compania are exporturi în SUA și Asia. Combinatul este certificat pentru conformitate cu ISO 9001 pentru managementul calității și are certificatele NADCAP și EN 9100 pentru unitățile de producție pentru industria aerospațială, precum și certificatul ISO TS 16949 pentru industria auto, iar produsele sale respecta standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metals Exchange – LME), cât și standardele internaționale pentru produsele laminate plate.

ZIARUL DE OLT și LINIA ÎNTÂI

Permanent link to this article: http://linia1.ro/alro-isi-consolideaza-pozitia-pe-piata-investitii-in-cercetare-si-dezvoltare/