Print this Post


ALRO susține prima clasă de învățământ profesional dual din județul Olt

Recent, Felicia Man – inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Olt, Anișoara Dima – director al Colegiului Tehnic Metalurgic Slatina și Nicu Durău – director Resurse Umane și Servicii Generale din cadrul ALRO SA Slatina au participat la o conferință de presă. Aceștia au vorbit despre înființarea primei clase de învățământ profesional dual în cadrul Colegiului Tehnic Metalurgic Slatina. Clasa va fi constituită anul școlar viitor, cu specializarea MECANIC UTILAJE ȘI INSTALAȚII ÎN INDUSTRIE, și va fi formată din 20 de elevi. ALRO nu numai că a venit cu această idee, dar îi va susține și financiar pe cei 20 de elevi, oferindu-le o bursă lunară de 200 de lei. De asemenea, elevii vor primi, și din partea statului, o altă bursă, tot în valoare de 200 de lei pe lună.

alro invatamant isj durau man 1„Operatorul economic emblematic pentru municipiului Slatina, ALRO SA, dorește să se implice mai mult în școlarizarea tinerilor noștri și o va face, începând cu anul viitor, chiar dacă a făcut acest lucru, constant, și până acum. De această dată, implicarea operatorului economic este una mult mai mare, în sensul că, în cazul acestei noi forme de învățământ, operatorul economic asigură oportunități sporite de formare profesională, pe baza contractului individual de pregătire practică, dar și a contractului cu unitatea de învățământ și cu municipiul Slatina.

Specializarea pentru care ALRO a solicitat școlarizare, pentru anul viitor, este mecanic utilaje și instalații în industrie, o specializare nouă, dar pentru care Colegiul Tehnic Metalurgic are acreditare. Era condiție obligatorie”, a declarat Felicia Man.

Nicu Durău a vorbit despre faptul că organizarea acestei prime clase de învățământ profesional în regim dual este o necesitate pentru ALRO, deoarece, în ultimii ani, economia resimte din plin lipsa forței de muncă specializată. Acesta a făcut referire, în mod deosebit, la profesiile tehnice, atât cele legate de învățământul superior, cât și meseriile dobândite în urma absolvirii școlilor profesionale sau a învățământului liceal.

„S-a constatat, dincolo de problema demografică pe care o are România în acest moment, că se adaugă și problema legată de orientarea profesională. Avem din ce în ce mai mulți tineri orientați către învățământ de tip uman și mai puțini orientați către meserii și către învățământul universitar de tip real, respectiv inginerie. Această problemă pe care noi o acuzăm din plin ne-a determinat să ne gândim la o soluție alternativă pentru a ne asigura viitorul în ceea ce privește personalul calificat”, a spus Nicu Durău.

De asemenea, directorul din cadrul ALRO SA Slatina a mai declarat: „Această formă de învățământ înseamnă pentru noi responsabilități mai mari, dar ne oferă ocazia să ne formăm acești viitori absolvenți după standardele pe care noi ni le dorim. Parte din pregătirea acestora va fi în sarcina noastră și mă refer la pregătirea practică, dar și în ceea ce privește pregătirea teoretică, acolo unde putem sprijini Colegiul Metalurgic cu specialiști, cu informații pe care noi le avem și updatați cu tehnologia pe care noi deja o folosim și cu care vor lucra absolvenții acestor forme de învățământ.

Trebuie să fim atenți și la felul în care vor răspunde la cerințele noastre, pe parcursul anilor de studiu. Cu siguranță, noi vom fi un factor implicat încă de la început, pentru că ne dorim ca tinerii care se vor înscrie aici, pe care îi vom selecta, să fie, în primul rând, motivați să parcurgă această formă de învățământ și să evităm situațiile în care tinerii se înscriu la cursuri, doar pentru că trebuie, fără a avea chemare pentru meseria respectivă sau fără a-și dori să o practice, după ce finalizează cursurile. Ar fi o pierdere de timp și de resurse și trebuie evitată încă de la început. De aceea, o mare parte din succesul acestui proiect va însemna selecția, orientarea noastră către tinerii potriviți pentru a urma acest curs”, a mai afirmat directorul ALRO.

În încheiere, Anișoara Dima, directorul Colegiului Tehnic Metalurgic, a vorbit despre buna colaborare dintre unitatea pe care o conduce și ALRO SA Slatina, parteneriat ce le asigură elevilor accesul la tehnologia de ultimă oră, cu care școala nu poate ține pasul:

„În afară de bursa profesională de 200 de lei dată de stat, ALRO oferă, de asemenea, o bursă suplimentară de încă 200 de lei. Am spus de multe ori că acest învățământ dual, la Colegiul Metalurgic, a fost în fază incipientă, adică ALRO deja asigura masa caldă elevilor care parcurgeau stagiile de practică, dar și echipament de protecția muncii.

Tot timpul au fost alături de noi și, tocmai de aceea, cu această bursă suplimentară, ne responsabilizează pe noi. Tehnologia avansează rapid, vedem fiecare, iar noi, ca școală, nu putem să asigurăm baza materială, să fim în pas cu această evoluție și, tocmai de aceea, agentul economic are acest rol să îl aducă pe elev mult mai repede față în față cu tehnologia avansată”.

Ionuț DUMITRESCU

Permanent link to this article: http://linia1.ro/alro-sustine-prima-clasa-de-invatamant-profesional-dual-din-judetul-olt/