Print this Post

Octavian Stănescu, viceprimarul Municipiului Caracal:

Am semnat un Memorandum Transfrontalier între România, Serbia și Bulgaria! Următoarea ședință a Secretariatului va fi la Caracal!

D-le viceprimar, iată, suntem într-un oraș cultural, ați câștigat alegerile cu brio. Sub ce auspicii ați început activitatea anul acesta?

Ne-am gândit să începem anul 2017 cu mult mai mult entuziasm, cu mult mai multă implicare, mai ales că municipiul Caracal are și un nou primar. Ne-am gândit, în primul rând, să corelăm bugetul pe 2017, în așa fel încât investițiile și ceea ce le-am promis cetățenilor să le și realizăm, din toate punctele de vedere.

octavian stanescu viceprimar caracalCare sunt principalele investiții începute sau viitoare?

În iunie 2016, imediat după alegerile locale, ne-am dat mâna, împreună cu actualul primar, dr. Liviu Radu, și am hotărât să continuăm proiectele care erau în derulare și, ceea ce am promis, să realizăm.

Începând cu anul 2017, avem în derulare, pe Ordonanța 28, modernizarea și reabilitarea a 20 de străzi. În ultima jumătate a anului 2016, s-au executat 12 din cele 20, urmând ca 8 să fie terminate în această primăvară spre vară.

Mai avem un proiect, pe aceeași Ordonanță, legat de mini-centura ocolitoare a Caracalului, centura de Nord, care ne ajută foarte mult, pentru fluidizarea traficului greu. Ea va fi construită imediat după podul de la intrarea dinspre Slatina, va trece prin fața gării și va face legătura cu centura dinspre Sud, care este pe cale să se finalizeze. Doar că, la acest proiect, așteptăm aprobarea Ministerului Transporturilor, un aviz de la CFR, un aviz care trebuie să se elibereze în curând.

Pentru 2017, așteptăm să se termine bugetul la nivel național, urmând să fie aprobat de Consiliul Județean.

Tot pe Ordonanța 28, ne-am propus reabilitarea întregului sistem de iluminat. Un proiect care ajunge la 37 miliarde lei vechi, fonduri de la Guvern. Chiar mai devreme am citit hotărârea Ordonanței 28, unde a fost introdus un articol în ceea ce privește reabilitarea iluminatului public, pe lângă partea de infrastructură, reabilitarea carosabilului. Dacă nu se reușește finanțarea pe OG 28, noi ne-am propus ca iluminatul să fie reabilitat cu bani de la bugetul local, sub formă de rate pe o perioadă de 5 ani.

Faptul că, la nivelul municipiului Caracal, pentru iluminatul stradal, noi plătim către CEZ Distribuție o sumă de 870 de milioane lunar, doar pentru iluminat, după această reabilitare, vom plăti aproape 260 milioane lei vechi, lunar. Ceea ce înseamnă că întreaga investiție va fi amortizată în decursul a cinci ani. Diferența până la 800 de milioane se va regăsi la acea rată.

La sfârșitul anului trecut, am achiziționat 3 containere îngropate. Din păcate, nu au fost îngropate, din cauza temperaturile reci. Ne-am propus achiziționarea de alte 9 containere îngropate, ce vor fi finalizate în decursul acestui an.

Pentru ADPP Caracal, firmă a CL, care administrează domeniul public și privat a Caracalului, am propus să reînnoim parcul firmei cu 2 tractoare și un Unimog pentru deszăpezire, având în vedere faptul că deszăpezirea, în ultimii ani, a fost făcută de această firmă.

Ca țară membră UE, fonduri europene mai putem accesa până în 2023, apoi vor lua alte țări care aderă. În momentul de față, ca să accesezi fonduri europene, îți trebuie proiecte foarte bine articulate. Ca să faci proiecte, trebuie să demonstrezi, în primul rând, că ești proprietar pe ceea ce vrei să reabilitezi sau să modernizezi. Ne-am propus să prindem din bugetul local pentru 2017, o sumă considerabilă pentru întocmirea cărților funciare. În momentul de față, nu există cărți funciare la clădirile Consiliului Local. dorim să demarăm această procedură, pentru ca toate instituțiile publice, fie ele de învățământ, instituții care se subordonează Consiliului Local, să aibă cărți funciare pentru demararea diferitelor proiecte pe fonduri europene și nu numai.

Împreună cu d-l primar, am considerat că este impetuos necesar să terminăm extinderea rețelei de gaze. Acum câțiva ani, când gazele au intrat în Caracal și s-au făcut lucrările pentru distribuția de gaze, au fost unele străzi considerate că nu sunt rentabile din punct de vedere financiar. S-a spus că nu se vor mai face. Am luat hotărârea ca acele case sau acele străduțe care au rămas fără gaze, pe banii primăriei, Consiliul Local a aprobat suma de 1,5 miliarde lei vechi pentru locatarii care nu au beneficiat de acest lucru.

Un alt subiect sensibil la nivelul Caracalului a fost Piața Municipală. Au fost probleme lăsate moștenire de fostul primar. Din 2015, când am fost numit viceprimar, am demarat diferite proceduri pentru finalizarea pieței. Am avut o implicare directă, împreună cu consilierii locali, pentru că ei sunt motorul legislativ, până la urmă, s-a finalizat. Există și mulțumiri și nemulțumiri la adresa ei, dar am spus, totuși, s-o populăm cu cușete noi, să facem un comerț civilizat, european. Am hotărât să alocăm încă o sumă de bani pentru terminarea populării ei cu cușete noi, inclusiv cu strada Mieilor, unde există zonă de tarabe în afară, să achiziționăm niște chioșcuri de 4/3, pe care le vor primi toți comercianții care își desfășoară activitatea în zona strada Mieilor.

În momentul de față, suntem în negocieri cu Ministerul Agriculturii, pentru un teren care se află, în momentul de față, în patrimoniul Inspectoratului Teritorial de Semințe. Se află lângă piața centrală și dorim de la minister să ne pună la dispoziție terenul, pe care noi vrem să amenajăm tot ce înseamnă comerț stradal. Să nu mai regăsim în parcările de lângă piață, unde se vinde marfă de sezon, cum ar fi brazi, varză sau altele, să le mutăm într-o zonă protejată și parcările să le folosim pentru ceea ce ele sunt destinate.

Care este situația școlilor?

La nivelul municipiului Caracal, toate instituțiile, în decursul anilor 2015-2016, din punct de vedere al căldurii, au fost reabilitate, nu sunt probleme. Programul elevilor funcționează normal, nu au fost întârzieri, nu au fost amânări.

Un subiect mai sensibil, știți că, la nivelul Caracalului și nu numai aici, școlile s-au împărțit pe acele centre financiare. În ultima ședință de Consiliu Local, am stabilit funcționarea acestor centre financiare pentru 2017-2018. Am considerat ca și Școala Nr. 1 să treacă la Liceul tehnologic „Constantin Filipescu”, fosta Școală 6. Faptul că acolo se regăsesc profesori cu gradații, cu experiență, cu ani de vechime, s-au stabilit niște salarii. Salariile s-au stabilit pe numărul de elevi. Faptul că ei ajuns la nivelul maxim de salarizare și numărul de elevi este în scădere, Școala Nr. 1, ca centru financiar, avea probleme în ceea ce privește partea de salarizare. Începând cu luna iulie, se făceau lunar rectificări de buget. Am considerat că ea trebuie să treacă la centrul financiar al Liceului Tehnologic, asta pentru ca profesorii să-și ia banii la timp. Pentru că, la un moment dat, se crease un zvon că se desființează școala. Nu se desființează nicio școală, niciun profesor nu pleacă acasă.

Din perspectivă socială, ce ne puteți spune?

În buget, am mai prins acele tichete sociale, care considerăm, pentru anii viitori, să îmbogățim bugetele pentru persoanele fără venit, cu handicap grav, cu handicap accentuat, pensionarii cu venituri sub 500 de lei. Vrem ca aceste tichete sociale să vină de două ori pe an la aceste persoane defavorizate. Considerăm că sunt extrem de necesare.

Știm că aveți un proiect transfrontalier… Ce presupune acesta, mai exact?

La sfârșitul anului 2016, împreună cu diferite asociații din județul Dolj, am semnat un memorandum transfrontalier între România, Serbia și Bulgaria. Trei județe din România: Olt, Dolj și Mehedinți, trei județe din Serbia și trei județe din Bulgaria am hotărât să ne unim, să facem o mini-regiune și pe partea de turism și patrimoniu cultural să depunem direct proiecte comune la Comisia Europeană. Conferința a avut loc la Kladova, Serbia, unde am fost prezent, am semnat memorandumul din partea municipiului Caracal. Am cerut ca acest secretariat să fie la Caracal, la următoarea ședință a secretariatului. Săptămâna trecută, am primit vestea cea bună: în luna aprilie, tot ce înseamnă spuma din cele trei județe din România, Serbia și Bulgaria va fi la Caracal. Directori mari de Camere de Comerț din Bulgaria, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene, reprezentanți – primari din cele două țări – vor fi prezenți la Caracal.

Noi vrem să colaborăm în vederea unor proiecte care merg direct la finanțare, să mai ocolim puțin zona noastră.

Iată că municipiul Caracal recapătă prestigiul de altădată, capitala județului Romanați…

La nivel de Caracal, avem peste 130 de clădiri monumente istorice. Caracalul a fost un oraș boieresc. În momentul de față, noi am considerat că unele dintre aceste monumente istorice, clădiri unde au funcționat diferite instituții publice, trebuie reabilitate. Așa că, într-un proiect pe fonduri europene, pe măsura 5.1, reabilitarea monumentelor istorice, am prins biblioteca și muzeul. Au fost depuse către ADR și așteptăm un răspuns de la Ministerul Dezvoltării. Valorarea proiectului este de 100 miliarde lei, iar finalizarea lor, dacă vor fi finanțate, este 2019-2020.

Ce reprezintă Casa Doldurea pentru municipalitate?

Este o casă cu o istorie semnificativă. În momentul de față, casa a fost reabilitată de omul de afaceri Doldurea, care susține economia municipiului Caracal. Este un act de curaj, pentru că a fost o investiție mare, dar putem să ne mândrim cu ea, nu numai noi, chiar copiii și nepoții noștri. Vor vedea și ei cum arăta o casă de acum aproape 150 de ani.

Dumitru Sârghie

Permanent link to this article: http://linia1.ro/am-semnat-un-memorandum-transfrontalier-intre-romania-serbia-si-bulgaria-urmatoarea-sedinta-a-secretariatului-va-fi-la-caracal/