Print this Post


Antrenorul de politicieni, Ion Toma, și întoarcerea la speranță!

Politică cu sânge pe pereți, învrăjbire, istorie ratată și decădere… Iresponsabilii conduc țara și noi ne lăsăm conduși. Nesiguranța și mizeria, ce acoperă astăzi liniștea și normalitatea țării, reprezintă frenezia ultimilor comuniști și securiști pregătiți pentru asaltul final. Iar noi, cei mulți și proști, pentru ultimul sacrificiu…

În ultimul timp, editorialele mele au continuat să vorbească unei națiuni înnoptate. Drumul spre democrație și bunăstare pare blocat. Bunicii mei mi-au spus că au fost o generație de sacrificiu. Părinții bunicilor mei, am aflat, au fost o generație de sacrificiu. Unii dintre ei au murit în Al Doilea Război Mondial, la Stalingrad și Cotul Donului, în ofensiva contra comunismului… Părinții mei – generație de sacrificiu, noi – generație de sacrificiu, copiii noștri – generație de sacrificiu… Nepoții noștri – deja pregătiți pentru teribilul adevăr. Acela că o mână de golani ne-au pus piciorul pe grumaz, arestându-ne orice speranță.

ion toma li 783M-am întâlnit zilele trecute cu fostul senator Ion Toma și l-am întrebat la ce i-au folosit toate acele zbateri politice, acele blestemate campanii electorale, acele eforturi de a face din Oltenia profundă Oltenia noastră a tuturora. La ce i-a folosit efortul său de a crea, la Olt, o școală politică, pe care au absolvit-o foarte mulți „învățăcei” – de la Paul Stănescu și Marius Oprescu, până la Emil Albotă și Emi Oproiu…

Zeci de tineri cu studii superioare, frumoși și deștepți, au fost, de asemenea, antrenați politic de Ion Toma. Ei, și ce? Cui prodest? Toți l-au părăsit. S-au împrăștiat ca potârnichile pe miriștile diferitelor partide, așa-zise performante, unii ajungând chiar în vârful ierarhiilor locale, județene și naționale, uitând, cu desăvârșire, de Ion Toma. Înjurându-l în anumite cazuri sau spunându-le noilor stăpâni vrute și nevrute despre fostul lor șef politic.

L-am întrebat pentru ce atâtea sacrificii umane și materiale, având în vedere că el a intrat bogat în politică, nu cum au intrat alții ca să se îmbogățească. Majoritatea foștilor săi ucenici sunt astăzi în partidul de la putere, în PNL, amușinând puterea care va să vină. Toate idealurile lui Ion Toma sunt acum la aceștia, urmând ca ei să le împlinească sau să facă ceea ce fac stăpânii lor azi: să sfideze națiunea română!

Ion Toma m-a ascultat cu răbdare și calm și mi-a răspuns cu înțelepciune. Că patriile nu se aleg și România este încă o țară pentru care trebuie să luptăm fiecare. Că noi înșine suntem vinovați de ceea ce ni se întâmplă astăzi. Că apocalipsa politică actuală poate fi surmontată nu fără sacrificii, însă. Că nu-i pare rău că i-a antrenat politic pe cei care l-au părăsit și că este gata s-o ia de la capăt. Important, mi-a spus domnia-sa, ca foștii lui camarazi să fi preluat de la el demnitatea de a rămâne în picioare la toate furtunile care vor urma, indiferent că s-au mutat la socialiști, la liberali, la populari ori aiurea.

Și mi-a mai spus că noi, cei din presă, nu trebuie să cedăm presiunilor venite din partea politrucilor veroși, fiindcă nu va mai dura mult și România se va limpezi. Eșecul prezentului trebuie să ne întărească, nu să ne dezarmeze. Să ne înarmeze mințile și nu pumnii.

Suplu în gândire, dar și din punct de vedere fizic, optimist și gata de o nouă luptă politică, Ion Toma mi-a spus că trebuie să continui și să rămân, așa cum mă știe, același ziarist nealiniat, înțelegând că viața e o luptă permanentă de la care nu trebuie să abdici și nici să te umilești în fața puternicilor zilei, care sunt niște efemeride.

Dumitru Sârghie

Share

Permanent link to this article: http://linia1.ro/antrenorul-de-politicieni-ion-toma-si-intoarcerea-la-speranta-2/