Print this Post


AȘADAR, MARIUS OPRESCU!

N-am fost și nici nu sunt un mare amator de PSD, deși am mulți amici în acest partid, atât la Centru, cât și la Olt… După mintea mea, și aici mă refer doar la PSD Olt, acest partid nu a fost și nu este mai dăunător pentru popor decât fostul PDL Olt, decât fostul și actualul PNL Olt, decât actualul PMP Olt, ca să nu mai citez și formațiunile securistoide de limuzină, a lui Felix Motanu’ și a generalului de izmene, Gabriel Oprea.

Cred, în aceste momente grele pentru țară, că nu-i cazul să aducem elogii niciunei formațiuni politice. Ar fi loc, însă, să apreciem, ca jurnaliști cu oarece experiență, anumite persoane din așa-zisa stângă sau din așa-zisa dreaptă politică mioritică…

oprescu mariusSă, începem, dară, cu stânga noastră de pe malul Oltului… Și anume să vorbim despre Marius Oprescu, președinte executiv al PSD Olt și președinte al Consiliului Județean Olt… Un tânăr pesedist, care și-a însușit radicalismul diplomatic al lui Ion Toma, fostul lui baci, și…ulterior, înțelepciunea oarecum rurală, dar sănătoasă, al celui de-al doilea baci, Paul Stănescu.

Marius Oprescu știe, la această oră, ca orice pesedist alutan, destupat la cap, că în politică nu există formule matematice exacte, decât atunci când numeri voturile partidului pe care-l reprezinți. De la Vâlcov, nu a preluat mai nimic, ci doar a avut de tras învățăminte : anume, acelea că pozițiile politice, fie ele cât de înalte, stau totdeauna într-un echilibru instabil, sunt volatile și dispar în neant, când ți-e lumea mai dragă. Exemplele cele mai elocvente pentru domnia-sa au fost, fără îndoială, Vâlcov și Ponta.

Marius Oprescu nu e nici prestidigitator, nici mitoman și nici arogant ca Ponta. Nici nu are mania grandorii, a incompetenței fudule și poleite cu aur, ca Vâlcov.

Oprescu este moderat în promisiuni, are, ca și Stănescu, simțul măsurii și calitatea de a se ține de cuvânt, atunci când promite ceva… Mai mult decât atâta, el are o experiență administrativă de invidiat. Nu degeaba, Paul Stănescu ne tot vorbea, cu doi ani înainte de alegerile din vara anului 2016, că Oprescu e bun de președinte…

Știe să-și atragă adversarii politici de partea sa, nu prin metodele comuniste ale lui Vâlcov (acesta te cumpăra sau te vindea), ci prin dialog, negocieri și înțelegeri, care țin de umanitate și de respect din ambele sensuri. În această problematică, Oprescu confirmă o teorie a lui Mircea Galița, un diplomat român din Epoca de aur, teorie valabilă și azi, la cele mai înalte curți europene: „Doi opuși inseparabili!”

Desigur, dumneavoastră, stimați cititori, îmi veți reproșa că nu e greu să negociezi cu gigeii din PNL Olt, avându-se în vedere labilitatea, egoismul lor material și gogomănia lor legendare… Acest lucru, însă, nu-i diminuează lui Oprescu meritele, știut fiind faptul că a știut să se folosească, la modul optim, de slăbiciunea liberalilor noștri de la Olt. În acest sens, nu ne pronunțăm cu privire la capacitatea noului președinte al PNL Olt, Costel Moisescu… Așteptăm ca acesta să ne demonstreze că nu urmează gândirea lui Știrbu, succesul lui politic fiind garantat sută la sută, dacă, în cel mai scurt timp, se dezice public, de practicile și modul falimentar ale lui Gigel . Acelea de a face politică în dauna liberalilor.

Poate are și Oprescu defecte, că e om și el… Unul dintre acestea este acela că, uneori, „pune botul” și apleacă prea ușor urechea la turnătoriile unor sufleori din PSD, care așa au făcut toată viața lor : și-au turnat colegii la Sultan!

Am observat, cu bucurie, însă, că în ultimul timp Oprescu, spre deosebire de alți lideri marcanți ai PSD Olt, nu mai ia măsuri împotriva „dușmanului din interior”, până nu verifică turnătoria… Asta este, deși nu pare, o evoluție politică semnificativă, pentru un om politic care se respectă…

Despre comportamentul lui față de primarii județului, n-am să vă vorbesc astăzi… E destul să vă spun că am căutat cu lumânarea un primar liberal care să-l înjure, dar n-am găsit…

Oricum, Oprescu are atâta minte încât să știe că cel mai periculos adversar nu e cel care te înjură în public, ci acela care își toarnă colegii pe la spate, fiindcă tot acela îl va turna și pe el, atunci când, în PSD, se vor tulbura, dacă deja nu s-au tulburat, apele.

Vom trăi și vom vedea… Până atunci, să urmărim alegerile de primar, din comunele Sprâncenata și Osica de Sus. Acestea, deși nu par a avea o semnificație majoră, vor da semnalul următoarelor bătălii politice și vor arăta, încă o dată, dacă liberalii din Olt au ceva sânge în instalație…

Dumitru SÂRGHIE

Permanent link to this article: http://linia1.ro/asadar-marius-oprescu/