Print this Post


Asociația Generală a Învățătorilor din România: Trebuie să știm că suntem români!

Asociația Generală a Învățătorilor din România a emis un comunicat de presă prin care cere ajutorul autorităților de la București și Chișinău, pentru a organiza un congres aniversar la Chișinău, în perioada 1-13 august 2017.

„Simpla enunțare a faptelor istorice ascunse până acum și petrecute la 1917, în Chișinău și Tiraspol, poate întoarce cu fața către adevăr o națiune ținută în întuneric. Sute de cadre didactice din Republica Moldova (inclusiv raioanele nistrene), România, Ucraina și Serbia speră că vor avea sprijinul autorităților de la București și Chișinău în organizarea unui congres aniversar de amploare”, se precizează în comunicatul de presă.

agiro netDe asemenea, sunt prezentate câteva dintre evenimentele istorice aniversate, din păcate extrem de puțin cunoscute pe malurile Prutului cât și ale Nistrului: 100 de ani de la înființarea „Asociației Învățătorilor din Basarabia și de Dincolo de Nistru” (14 apr. 1917), asociație care va începe, în vara lui 1917, să țină primele cursuri de limbă română pentru învățătorii basarabeni și transnistreni;     100 de ani de la Primul Congres al Învățătorilor din Basarabia (25-28 mai 1917), congres la care Alexei Mateevici spunea: „N-avem două limbi și două literaturi, ci numai una, aceeași cu cea de peste Prut. Da, suntem moldoveni, fii ai vechii Moldove, însă facem parte din marele trup al românismului”; 100 de ani de când „Deșteaptă-te, române!” a fost declarat de Sfatul Țării imn oficial al Republicii Democratice Moldovenești (21 nov. 1917); 100 de ani de când la Tiraspol se cânta „Deșteaptă-te, române!” și se defila cu tricolorul la Primul Congres al Moldovenilor din Stânga Nistrului (Tiraspol, 17-18 dec. 1917); 100 de ani de când studentul basarabean Teofil Ioncu în septembrie 1917, la Kiev, la Congresul naționalităților din Rusia, spunea: „Salut congresul națiunilor în numele Românilor din Basarabia! Națiunea moldovenească nu există. Există o națiune română. Numele Moldova, Moldoveni, este numai teritorial, dar nu național”; 100 de ani de când la 20 octombrie 1917, la Chișinău, delegatului transnistrean Toma Jalbă, care cerea unirea Transnistriei cu Moldova, Ion Buzdugan îi răspundea: „Nistrul îl vom săpa împreună și vom îndrepta apa lui pe dincolo de hotarul sufletului românesc, pentru ca nimic să nu ne mai despartă.”; 300 de ani de când Dimitrie Cantemir, „Voievodul și de moșie Domn al Moldovii”, publică în 1717, la Sankt Petersburg, în „limba româniască”, „Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor întăi pre limba lătiniască izvodit, iară acmu pre limba româniască scos”.

Asociația Generală a Învățătorilor din România crede că este momentul optim de fi contracarate tezele românofobe care susțin că unirea Basarabiei cu România s-a făcut cu forța de către armata română. Dascălii au planificat la început de august manifestări de amploare care să aducă în prim plan argumente de necontestat ale românismului basarabenilor, românism manifestat cu mult înainte de intrarea trupelor române la est de Prut.

„Sperăm să fim ajutați în a ne îndeplini misiunea de a răspândi adevărul, misiune enunțată magistral de Alexei Mateevici în 1917, la Chișinău, la congresul învățătorilor: «Ei bine, dacă ați luat asupra D-voastră sarcina de a lumina poporul, apoi trebuie să dați poporului idei adevărate, căci altfel întreg învățământul e fără rost. Lucrul drept poate înflori numai dacă se întemeiază pe idei drepte. Trebuie să știm de unde ne tragem, căci altfel suntem niște nenorociți rătăciți. Trebuie să știm că suntem români»”, a declarat Viorel Dolha, președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România.

Ionuț DUMITRESCU

Permanent link to this article: http://linia1.ro/asociatia-generala-a-invatatorilor-din-romania-trebuie-sa-stim-ca-suntem-romani/

1 comment

  1. ady

    Credeți că poporul are nevoie de lumină ?

Comments have been disabled.