Print this Post


Au trecut 31 de ani de la victoria lui F C Olt în fața lui Dinamo. Golul lui Pena a trimis titlul de campion în Ghencea!

La 3 mai 1989, are loc cel mai important eveniment sportiv al sezonului, găzduit de stadionul „Viitorul”, din Scornicești. Echipa locală jocă împotriva echipei Dinamo București.

Două săptămâni mai târziu, mai precis la 17 mai 1989, comuna Scornicești urma să devină oraș, așa că un succes cu Dinamo ar prefața cum nu se poate mai bine evenimentul respectiv. Miercuri, 3 mai 1988, etapă intermediară. Atât FC Olt cât și Dinamo veneau după victorii în deplasare. FC Olt câștigase cu 1-0, la Hunedoara, în fața Corvinului, gol Șuvagău, Dinamo – victorie facilă, 5-1, la Moreni.

Astfel de jocuri erau așteptate un an de zile, nici partida de mai sus nu a înșelat așteptările. În fața unui stadion arhiplin, 15.000 de spectatori, după părerea lui Ion Cupen, trimisul ziarului Sportul, FC Olt câștigă, cu 1-0, în fața unui Dinamo, condus de pe bancă de Mircea Lucescu, iar în teren avându-i pe Sabău, Mateuț, Klein, Răducioiu, Vaișcovici, Cămătaru șamd.

Golul gazdelor a fost marcat de atacantul Gheorghe Pena, în minutul 64.  Succesul contra lui Dinamo, ajutat și de victoria lejeră a Stelei (1-3) la Scornicești, cu o lună înainte, a trimis titlu de campion echipei Steaua. Dinamo nu a mai reușit, până la final, să recupereze diferența de puncte.

gica pena net li

În imagine, Gică Pena, „flancat” de soția sa, Mariana, care îi este alături de peste 35 de ani și de către fiul cel mic, Răzvan. Familia Pena are doi băieți și trei nepoți. George Marius (fiul cel mare, fost campion cu Oțelul Galați) și Răzvan.

Iată ce declară Gică Pena, considerat eroul partidei respective, cu cea mai mare notă – 8,5, acordată de cronicarul Ion Cupen:

„Ei voiau să câștige, altfel pierdeau contactul cu Steaua… S-au năpustit asupra noastră și i-am prins pe contraatac. Am plecat de la centrul terenului, i-am depășit în viteză pe Mihăescu și Rednic și l-am executat pe Stelea, cu un șut de la marginea careului. După meci, am petrecut sus la cramă, am primit bani, cred că 15.000 de lei, erau bani frumoși în perioada respectivă. În acea săptămână, eram tratați regește, s-au făcut tabele pentru a primii câte un televizor color.

Pe atunci, pentru a avea televizor color, trebuia să te programezi, ca la mașină. Erau două mărci, Cromatic și Telecolor. Nu știam prea multe detalii… Cineva ne-a sfătuit să optăm pentru Telecolor, pentru că sunt mai bune. Într-o săptămână, ne-au sosit televizoarele”, își amintește, cu plăcere, Gică Pena.

De regulă, pentru meciurile cu Steaua, configurația tabelei de marcaj se știa, echipa din Scornicești devenise echipa de casă a Stelei. Din păcate, acest mariaj s-a sfârșit rău pentru echipa din Scornicești.

Iată cele două formații care au evoluat în partida respectivă.

FC Olt: Gherasim – Ruse, Cireașă, Mihali, D. Munteanu – M. Ene (min. 46 Turcu), V. Popa, Eftimie, Pistol – Pena, Ad. Georgescu (min 74 Șuvagău).

Dinamo București: Stelea – Mihăescu, Rednic, Matei (min 26 Lupescu), Sabou – Sabău, Klein, Mateuț, Lupu – Vaișcovci (min 70 Răducioiu), Cămătaru.

 Florin Brutaru (arenaolteana.blogsport.com)

Permanent link to this article: http://linia1.ro/au-trecut-31-de-ani-de-la-victoria-lui-f-c-olt-in-fata-lui-dinamo-golul-lui-pena-a-trimis-titlul-de-campion-in-ghencea/