Print this Post

Aurel Bondrescu, primarul comunei Dobrun:

AVEM ROMÂNII NOȘTRI CARE NE ÎNJURĂ LA BRUXELLES, N-AM AUZIT SĂ NE ÎNJURE UNGURII

Un interviu halucinant cu un fost lider comunist local, adept al teoriei conspirației!

aurel bondrescu primar dobrun linia intai

.

D-le primar, aveți guvern, aveți forțe de ordine, aveți capacități intelectuale, miniștri analfabeți, aveți tot ce vă trebuie, iar țara nu merge. De ce?

Da! Vreau să vă spun că avem guvern, împreună. E guvernul nostru al tuturor. Avem capacități intelectuale, avem partid, avem unitate în partid. Țara nu merge, pentru că sunt părți din țară care nu vor să meargă.

Unde sunt acelea?

Sunt situate în România. La care se adaugă și forțele din exterior.

Această teză nu vi se pare o teză ceaușistă, conspiraționistă, în sensul că atunci când avem un guvern idiot, dăm vina pe alții?

Nu este ceaușistă, este o teză pur românească. Cine sunt prietenii noștri, cum pot fi ei prietenii noștri când au contribuit la distrugerea industriei și economiei românești, timp de 27 de ani?

Cei care au guvernat, mână în mână cu cei care au vrut să ne jefuiască țara. Guvernările cele mai lungi au fost pesediste sau pedeliste, ambele venite din marele FSN. Nu exclud nici peneliștii care sunt tot feseniști… 

Nu e în totalitate așa cum spuneți dvs. Guvernanții au fost supuși unei presiuni internaționale, pentru a fi acceptată România în NATO și, apoi, în Uniunea Europeană, să fie de acord cu unele metode subversive de privatizare a societății românești, a părții din economia românească.

Apoi au fost încălcate principiile stabilite cu externul. Schimbarea societății a impus schimbarea modului de producție și a orânduirii sociale, care din societatea socialistă a devenit o societate capitalistă, bazată pe inițiativa proprie a particularului.

A fost avuția întregului popor. Și acum avuția este a întregii națiuni, indiferent de forma de proprietate în care se află. Dar problema este că 90% din avuție se află la câțiva bogați, iar restul trag din greu să-și câștige existența.

D-le primar, în momentul în care executivele noastre, toate cele care au fost, mână în mână cu președinția, au făcut tot posibilul  să intre în niște cluburi europene și atlantice, trebuie să respecte regulile pe care le impun cluburile respective. Nu putem să fim și europeni și antieuropeni. Nu putem să fim și proamericani și antiamericani, în același timp. Toți strigăm: Imperialismul american, imperialismul de la Bruxelles, comisarii europeni – dușmanii poporului. Pe ce lume trăiți?

Dar de ce nu constatați dvs. că, însăși forma aceasta de existență a Uniunii Europene, în care cu toții ne-am pus speranța că va fi mai bine și pentru România, existența aceasta de mare putere a Statelor Unite ale Americii și a celorlalți,  înseamnă o lume împărțită? Noi facem parte dintr-un sistem mondial. România trebuie să aibă relații cu toate părțile din sistemul mondial, nu numai cu Europa și America. Cei care consideră că aparțin doar unei singure părți din lumea întreagă greșesc enorm. Și fostele imperii au dispărut.

Poți să stai în afara acestor sfere de influență?

Nu, nu poți să stai. Dar aceste sfere de influență, dacă presează și individualizează fiecare în parte foarte mult, este o mare greșeală. Fiecare din cadrul sferelor de influență trebuie să aibă o relație de pace, de înțelegere, de acțiune liberă, reciprocă cu celelalte componente ale celorlalte părți.

Dvs., care sunteți un vechi activist comunist, credeți că era mai bine să ne îndreptăm spre fostul Lagăr Sovietic sau nu?

Păi, asta ați înțeles dvs.? Eu ca fost activist român, am contribuit, împreună cu ceilalți, alături de ceilalți, în perioada de existență a mea (sic – n.r.!), la dezvoltarea societății românești, care acum văd că este distrusă. Nu mai avem bază economică. Căutăm vinovați, dăm vina pe guvernanți, pe președinție, ca să menținem în dezvoltare interesele particulare, din interiorul și din exteriorul României.

Dar nu vedeți greșelile catastrofale pe care actualul președinte al PSD, Liviu Dragnea, le face? Cum să-ți schimbi tu, singur, trei guverne?

Da! Putea să schimbe patru. Este logic și legic să facă așa. Aceste guverne sunt guverne politice instalate de o majoritate politică. Care, după instalare, prin luarea unui angajament în fața Parlamentului, trebuia să manifeste exigență și să lupte pentru a-l duce la împlinire, folosind resursele interne și externe, în așa fel încât programul de guvernare să fie îndeplinit. Și să manifeste subordonare față de cei care l-au numit, care l-au ales, majoritatea parlamentară.

Răspunderea politică este a partidelor din coaliție. Guvernul n-are independența lui. Guvernul este obligat să respecte tratatele internaționale, clauzele respective însușite, recunoscute sau nerecunoscute, dar semnate de România pe plan internațional, dar și aici cu avizul și cunoașterea de către partid. Nu se poate altfel.

Păi, România nu putea să construiască în timpul lui Ceaușescu, începând și cu partea pozitivă din timpul lui Gheorghiu-Dej, dacă nu avea o anumită linie, un anumit scop. Au început întâi cu electrificarea generală României. Au reușit să o facă. Nu știm de unde am pornit? Și toate care s-au făcut după aceea. O salbă de uzine și fabrici. Populația noastră…

Acum asistăm la un proces demografic de scădere. De ce? Nu mai e poporul român viril, nu mai e popor latin? Ce fel de popor suntem noi, dacă noi scădem, spre deosebire de alții? Dacă îi populăm pe alții?

Păi dacă aveți un program de guvernare, pe care nici cei care l-au făcut nu-l înțeleg, dar să-l și mai respecte?

Să fim lăsați să-l facem! Să-l ducem la împlinire!

Păi nu vă lasă proprii dvs. premieri văd. Îi schimbați mereu…

Au fost schimbați cei care nu ne-au lăsat. Pentru că ei deveniseră, probabil, uneltele altora, instrumentele altora. Dar, acum, s-a instalat un nou guvern. Să-l lăsăm să-și facă treaba. Fiecare ministru este luat la tocat de către forțele adverse. Și aici mă refer la Opoziție, în principal. Dar Opoziția trebuie vină și cu soluții, cu propuneri.

D-le primar, PSD are Opoziție de toată jena…

Nu există!

Păi și atunci cine vă deranjează?

Cum să nu ne deranjeze domnule!? În societatea noastră există și forțe contrarii, care vor să stoarcă totul. Și, dacă se poate, să stoarcă toată națiunea, până la inexistență.

Ce e de făcut?

Păi, să-i întrebăm pe aceia care se duc și pârăsc România la Bruxelles! Pe reprezentanții aleși, în numele unor partide, care, peste noapte, trec de la un curent la altul, de la o doctrină, pe care n-o cunosc, la alta, pe care nici pe aceea n-o cunosc. Partide fără doctrină, dar care spun că au ideologie. Oameni care vorbesc și acționează  în numele unei bune părți din poporul român.

Să coborâm cu picioarele pe pământ! La ora aceasta, comuna Dobrun este afectată de aceste schimbări de guvern?

Ca peste tot, și la Dobrun se înregistrează întârzieri. Dar asta nu înseamnă că nu se va îndeplini până la capăt programul de guvernare. La Dobrun se vor îndeplini obiectivele propuse pentru Dobrun care fac parte din programul de guvernare.

Ați putea să-mi enumerați câteva obiective majore, care sunt începute sau se vor începe?

E posibil ca în perioada legislaturii actuale, care corespunde și cu perioada programului de guvernare al coaliției PSD-ALDE, să finalizăm în totalitate infrastructura de transport, căile rutiere. Adăugăm la zestrea comunei un Centru Cultural, care sperăm să fie finalizat până la 1 Decembrie, pentru că suntem în anul Centenarului Unirii. Este vorba de 1950 m2 de construcție desfășurată, dintre care 1780 de m2 suprafață utilă. Ceea ce înseamnă o construcție de opt ori mai mare decât actualul cămin făcut în timpul comuniștilor din resturile grajdurilor fostelor întovărășiri.

Finalizăm infrastructura de apă și canal. Vom ajunge, până atunci, la îndeplinirea parametrilor prevăzuți la nivelul populației de la Dobrun. Mai sunt și alte obiective propuse de care vom vorbi în momentul în care ele încep să apară.

Apropo de analfabetismul miniștrilor PSD: cum stați cu școlile?

Comuna Dobrun este comuna din județul Olt, și poate din țară, unde toate localurile de școală funcționează. Avem o Școală Primară care funcționează, avem două Școli Gimnaziale care funcționează. Avem efective inclusiv în clasa a IX-a. Din toamnă, vom avea și clasa a X-a. Va crește efectivul cu aproximativ 100 de elevi.

Presupun că natalitatea este în scădere și la dvs.!

Nu vorbim de natalitate, vorbim de preocupare. Natalitatea este în scădere, ca peste tot. Aceste efective de elevi le avem datorită unei organizării distincte și deosebite față de alții. Noi am reușit să aducem toate condițiile bune, prin proiecte europene. Dobrunul este singura localitate din județ unde este organizată și activitatea celei de-a doua șanse în învățământ. Vin și își completează studiile la Dobrun. Avem înscriși și din Brâncoveni, de la Priseaca, de la Pârșcoveni, de la Șopârlița, de la Osica de Jos.

Cei care vor să aibă diplomă până la clasa a X-a, începând cu anul școlar viitor, se pot înscrie la Dobrun.

Miniștrii aceștia din PSD și chiar aspiranții liberali, precum Gigel Știrbu, care pocesc limba română, ar putea să vină la alfabetizare la dvs., la Dobrun?

Ar fi bine să începem cu liberalii!

Să revenim la oile noastre. Legea 416 mai funcționează la dvs.?

Da, funcționează. Pentru că este lege și trebuie s-o respectăm. Atâta timp cât legea le dă dreptul, noi trebuie să respectăm acest lucru.

Aceștia sunt agenții dvs. electorali?

Nu! Să nu credeți niciodată acest lucru. Cei săraci nu te aleg pe tine, aleg pe cel care dă. Avem în jur de 180 de dosare… Nu sunt cele mai multe din județ.

Nu mai încurajați lenea, d-le primar!

Nu e vorba de încurajat lenea. Să vină societatea românească, cei din Rezist, să reînființeze ce a desființat. Le-au luat zootehniile, le-au luat fermele de legume, unde să muncească? Le-am luat vagoanele, unde se duceau și munceau!

Păi asta trebuie să creeze guvernul dvs.: locuri de muncă! N-a făcut nimic în acest sens!

Acestea trebuiau create de cei care le-au furat, cei care le-au privatizat.

Cele mai multe le-a privatizat și furat PSD, partidul dvs., de-a lungul timpului…

PSD a fost de bună-credință. A acceptat să se treacă la inițiativa particulară. A învins cine a știut să fure.

Păi dvs. guvernați și dați vina pe altcineva?

PSD e responsabil de legislația pe care o pune în circulație. Și dacă legislația respectivă nu e respectată de celălalt, vina nu-i aparține PSD.

Cât timp preconizați că va sta acest guvern?

Acest guvern, nu fără modificări, ci cu modificări permise, va duce mandatul până la capăt. Mandatul coaliției. PSD nu și-a propus niciodată să schimbe guvernele, dacă acestea ar fi respectat ce s-a stabilit. Faptul că, după ce ești prim-ministru, îi întorci spatele șefului de partid care te-a propus, e inacceptabil. E o chestie de șapte clase, de creștere. Nu se poate! Dacă nu recunoaștem lucrul acesta, nu vom construi niciodată nimic.

Dar unde-i găsiți, d-le primar, pe acești premieri care vă sabotează?

Nu cred că prin voința proprie au făcut aceste lucruri. Voința proprie și-au estompat-o. Au manifestat cerințele altora.

Ce părere aveți dvs. de cooperarea PSD cu maghiarii, care vor, cu orice preț, independența Ardealului? Declarații belicoase și steagul secuiesc pe frontispiciul Ambasadei Române în Ungaria, iar PSD colaborează, de mama focului, cu ei…

Declarațiile udemeriștilor se bazează pe libertatea de exprimare a fiecărui cetățean. De la declarații și până la realizare este un interval care interzice practic realizarea acestor declarații. Ori nu înțelegem noi, ori ei nu se exprimă corect. Ei vor o anumită autonomie mai mare decât au românii, în perimetrele existente ale românismului. Pentru că ei sunt concentrați în centru, undeva. Deci n-au nici măcar legături directe cu ungurii. Ei sunt liberi să spună ce vor.

Relația PSD cu UDMR înseamnă și relația cetățenilor români cu cei 20% din ținuturile respective. E bine că se colaborează. Sunt părți componente ale României. Ele trebuie să colaboreze și în guvern și în afara guvernului. Avem românii noștri care ne înjură la Bruxelles, n-am auzit să ne înjure ungurii.

Adresați un mesaj locuitorilor dvs. care vă votează cu 99%!

Nu chiar 99%. Le doresc multă sănătate tuturor, multă chibzuință în cadrul familiei, multă colaborare și unitate în cadrul societății comunale, a colectivității. Și să aibă încredere că programul promovat de PSD și de ALDE, cu ajutorul altora, care țin la România, la stabilitate, se va duce la îndeplinire.

Iar Centenarul ne va prinde tot la fel de mari cât suntem acum.

Dumitru SÂRGHIE

Permanent link to this article: http://linia1.ro/avem-romanii-nostri-care-ne-injura-la-bruxelles-n-am-auzit-sa-ne-injure-ungurii/