Print this Post


Băleasa contribuie la renașterea fotbalului oltean

Într-o societate unde banul primează, Școala de Fotbal Viitorul Băleasa (comuna Găvănești, Olt) continuă să atragă atenția, prin modul inedit de a funcționa. Totul este absolut gratuit, talentul este singura contribuție obligatorie a celor care vor să învețe tainele fotbalului la Băleasa.

Povestea grupului de copii talentați de la Băleasa ați aflat-o deja din singurul ziar de sport, Arena Olteană din articolul „Băleasa pe harta fotbalului românesc”. Inițiatorul acestui proiect, Iulian Petrișor Statie, ne povestea în urmă cu trei luni de zile despre proiectul său  inedit, un proiect pus în practică într-o zonă în care, de obicei, orice inițiativă bună nu ține mai mult de un an, doi. Oltul nu a reprezentat o zonă propice pentru dezvoltarea sportului, chiar dacă talente există.

Scopul principal al Școlii de Fotbal Viitorul Băleasa îl reprezintă inițierea, formarea și pregătirea copiilor pentru performanță. Ineditul constă în faptul că, școala deținută de Iulian Statie este gratuită și așa va rămâne în continuare. Cluburile mari, cu mici excepții, nu dau doi bani pe sectorul juvenil, iar cluburile mici nu au bani pentru așa ceva. Așa că, ce se întâmplă la Băleasa, merită apreciat.

În România, ca să-ți inițiezi copilul în tainele fotbalului, ai puține posibilități. Prima ar fi școala cu taxă, greu de suportat pentru oamenii simpli, și a doua, poate cea mai la îndemână, sunt liceele cu profil, care – teoretic – nu costă bani, dar în realitate, părinții suportă cheltuielile majore. Aici, însă, ai posibilitatea să dai  peste antrenori slab pregătiți, ori  lipsiți  de motivație,  rezultatele fiind  pe măsură.

echipa de fotbal baleasa gavanestiLotul echipei Viitorul Băleasa

Ștefan Nicolaescu– portar. Cosmin Șișu, Fănel Dorobanțu, Laurențiu Iordache, Andrei Cațără, Ionuț Ștefan, Andrei Nedelcu, Valentin Prioteasa, Ionuț Sandu, Andrei Stan – fundași.  Abel Stan, Beniamin Enache, Laurențiu Buică, Iulian Nicolaescu, Laurențiu Ștefan, Ionuț Geica, Petrișor Urziceanu, Cătălin Enache, Florian Preda – mijlocași.  David Stan, Emanuel Enache, Gabriel Graure, Mihai Barbu, Cristian Durac – atacanți

sorin patrascuAntrenor de națională

Revenind la grupul de copii de la Băleasa, trebuie reținut că, de la ultima noastră întâlnire, banca tehnică și lotul de jucători au cunoscut modificări. Antrenor la echipă a fost numit fostul jucător al echipei Aripile Craiova, Sorin Pătrașcu, fost  vice -președinte  AJF Dolj, un antrenor cu experiență, cu ceva rezultate la fotbalul feminin și la futsal, vicecampion european în 2009 cu naționala de fotbal amatori. Pătrașcu este secondat de Sorin Popescu. În lot au apărut copii noi, talentați,  aduși de la Grupul Școlar Craiova, de la Ișalnița, de la Giugița, de la grupa pregătită de fosta mare speranță a Craiovei, Mircea Papa.

Obiectivele imediate sunt câștigarea competiției la care participă, Juniori B1 (născuți 2001) și, pentru sezonul viitor, înscrierea în Liga a IV-a a  Campionatului Județean.  De ce să nu spunem, vedeta  Universității Craiova, Nicușor Bancu, a plecat spre fotbalul mare din campionatul județean de la Viitorul Crâmpoia.

Pentru acest lucru, oficialii din Băleasa au luat în calcul și schimbarea locului  de disputare a partidelor în organizare proprie. În comuna vecină, Baldovinești, există o bază sportivă care se apropie de cerințele eșalonului județean și autoritățile locale sunt dispuse să investească în continuare. Până la începerea campionatului, se vor construi vestiare dotate cu dușuri ș.a.m.d.

statie baleasaIată ce declară, Iulian Petrișor Statie, patronul școlii de fotbal.  „Avem puterea și posibilitatea să câștigăm titlul la categoria noastră de vârstă și, din vară, vrem  să participăm în Liga a IV-a. Mulți au căpătat încredere în proiectul nostru și ne sprijină. Vrem să devenim o mică selecționată a zonei. Cu sprijinul autorităților locale, cărora vreau să le mulțumesc cu acest prilej, vrem ne extindem aria de selecție. Baldovinești, Găvănești, Dobrețu și Vulpeni sunt zonele ai căror copii  talentați vor să vină alături de noi. Lucrăm profesionist cu fiecare copil în parte, părinții sunt mulțumiți. Am avut copii care nu știau să stea în teren și acum au început să fie căutați. Profesorul Sorin Pătrașcu se va ocupa permanent de selecția lotului, este un bun profesionist în care eu am încredere”, a încheiat Iulian  Statie.

Ambiții mari, competiții mici

Spuneam, la prima întâlnire, că una dintre problemele majore cu care se confruntă cei care se încăpățânează să creadă în proiectul lor, o reprezintă lipsa meciurilor oficiale. Viitorul Băleasa participă la o competiție modestă care nu îți asigură jocuri atât cât și-ar dori copii dornici de performanță. Practic, se joacă doar zece meciuri oficiale pe an,  cinci meciuri în primăvară și cinci în toamnă, ceea ce  este foarte puțin.

Salvarea vine de la județul vecin Dolj, unde Viitorul  susține, în intersezon, o serie de  meciuri de verificare. Băleasa fiind la 20  km de Craiova, organizarea unor partide amicale este la îndemâna celor de la Viitorul, mai ales acum când au  început să impună respect, prin munca și seriozitatea depusă la club. Fotbalul craiovean deține multe echipe valoroase la aceeași categorie de vârstă, Dinamic Craiova fiind cel mai puternic adversar întâlnit.

În pauza competițională, Viitorul a reușit, prin amabilitatea lui Marian Vigu, un om de afaceri, plăcut impresionat de munca depusă la Băleasa, să trimită echipa, 8 zile în cantonament la Horezu. Un lucru deosebit, dacă ținem cont că echipe de Liga a IV-a din Olt, doar visează la așa ceva.

„Vrem să-i mulțumim lui Marian Vigu, cel care a suportat cheltuielile cantonamentului. Încântat de ceea ce vrem noi să facem, a venit alături de noi, ne-a promis și achiziționarea unui microbuz pentru deplasări. Cantonamentul îi unește pe copii, este pentru prima dată când stau o perioadă mai mare împreună. Mai avem spre aprobare un nou proiect de finanțare, este posibil ca, în cel mai scurt timp, să primim răspuns favorabil ”, conchide, plin de speranță, proprietarul Viitorului Băleasa.

La jumătatea competiției, Viitorul conduce în clasament cu 12 puncte, cu unul mai mult decât Unirea Turia, echipa clasată pe locul doi. Primul joc oficial al echipei din Băleasa se va disputa pe 14 aprilie 2018, în deplasare la CSS Caracal.

De urmărit!

Florin BRUTARU

Permanent link to this article: http://linia1.ro/baleasa-contribuie-la-renasterea-fotbalului-oltean/