Print this Post


BRÂNCUȘI LA SLATINA – OPERE RECONSTITUITE

„A reface o lucrare înseamnă două lucruri. Primul – să-l înțelegi pe cel care a făcut-o și, doi, să înțelegi ce reprezintă. Dacă a făcut un portret de femeie, trebuie să înțelegi și să simți…femeia. Trebuie să intri în mâna lui Brâncuși, în simțul lui, în starea care a fost el atunci. M-am folosit de talentul și de credința pe care le am, pentru a putea descifra arta și operele lui Brâncuși. Și cele de început, portretele, dar și cele moderne, ancestrale, care sunt la fel de grele. Primele, pentru că trebuie să intri în tușeul și mâna lui Brâncuși și să identifici fiecare gest al modelului. Fiecare lucrare este elaborată foarte conștiincios, lucrată ca dimensiune, ca plasticitate, ca înțelegere a personajului. Mă simt exact ca un actor care interpretează un rol…”, a declarat recent, la Muzeul de Istorie din Slatina, sculptorul Rodion Gheorghiță.

manifestare brancusi slatina 1În fapt, în ziua de 27 septembrie a.c., sub egida Școlii Populare de Arte și Meserii, din Slatina, păstorite de neostenitul director Viorel Pintea, Muzeul Județean a găzduit o inedită expoziție de lucrări reconstituite de sculptorul Rodion Gheorghiță, după lucrările originale ale marelui sculptor Constantin Brâncuși.

Viorel Pintea a ținut morțiș ca Slatina să înregistreze acest eveniment de excepție, domnia-sa având girul moral, profesional și patriotic al profesorului universitar Constantin Barbu, dar și al sculptorului Rodion Gheorghiță. „Noi sperăm ca, prin acest gest, să punem Slatina pe harta culturală a Europei, imaginându-ne o orizontală pe Sudul României foarte sugestivă, pentru că aici a trăit și și-a desfășurat în mare parte activitatea Constantin Brâncuși”, a declarat Viorel Pintea înaintea manifestării propriu-zise.

manifestare brancusi slatina 3La vernisajul expoziției „Constantin Brâncuși – Opere reconstituite”, au participat vicepremierul Paul Stănescu, academicianul Andrei Marga, prof. univ. Constantin Barbu, Marius Oprescu – președintele CJ Olt, Silviu Neacșu – prefectul județului Olt, Virgil Delureanu – vicepreședintele CJ Olt și dr. Renică Diaconescu – senator de Olt.

Ministrul Paul Stănescu a anunțat, în premieră, că va susține realizarea unei replici a Coloanei Infinitului în București, la Casa Poporului, după un proiect al artistului Rodion Georghiță: „Mi se pare o idee minunată să avem o Coloană a Infinitului, în București, la Casa Poporului, de unde ar trebui să dispară gardurile și multe alte lucruri de acolo…”

Fostul ministru al culturii, universitarul Andrei Marga, a vorbit magistral despre opera și personalitatea lui Brâncuși, exprimându-și tristețea că, în România, „se face încă insuficient pentru a fixa opera sculptorului și gânditorului ridicat din Hobița Gorjului, în geografia și patrimoniul țării sale de origine. Expoziția ce se inaugurează astăzi, în Muzeul județean din Slatina, sub genericul „Constantin Brâncuși – Opere reconstituite”, este, incontestabil, o excepție care trebuie salutată respectuos.”

Dumitru Sârghie

Permanent link to this article: http://linia1.ro/brancusi-la-slatina-opere-reconstituite/