Print this Post


  Cadre didactice ale Liceului Tehnologic „Matei Basarab” din Caracal – prezente la un eveniment de formare, în Lituania

  Evenimente frumoase continuă să se întâmple la Liceul Tehnologic „Matei Basarab” din Caracal. Un astfel de eveniment a avut loc în perioada 1-5 octombrie 2018, când o echipă formată din patru cadre didactice ale liceului a participat la evenimentul de formare pe termen scurt a cadrelor didactice, ce a avut loc în localitatea Tauragė din  Lituania. Activitatea face parte din Proiectul Erasmus Plus „ICT for minimizing dropout” (Reducerea abandonului școlar prin utilizare TIC).

  Echipa României a fost reprezentată de următorii participanți: prof. Maria Nițu – Director Adjunct Liceul Tehnologic „Matei Basarab”, prof. Livia Zegheanu, prof. Nicoleta Olcott, prof. Luminița Ioana Gîtan Nicola.

  La întâlnirea ce a avut loc la școala organizatoare Tauragės Suaugusiuju Mokymo Centras din  Tauragė, au participat peste 25 de cadre didactice din cele cinci țări partenere: Lituania, Letonia, Italia, România și Turcia.

  liceu caracal vizitaUnul dintre obiectivele acestei întâlniri a urmărit formarea pe termen scurt a profesorilor implicați în mobilitate, prin schimburi de bune practici din cadrul atelierelor de lucru și a vizitelor de studiu,  privind integrarea cu succes în procesul de învățământ a elevilor cu risc de abandon școlar. Această formare s-a finalizat cu certificate de participare pentru toate cadrele didactice participante.

  Un obiectiv important a fost Conferința Internațională, la care au participat 229 cadre didactice din cinci țări (Lituania, Letonia, România, Italia și Turcia), din care în mod direct 50 iar alte 179 cadre didactice au participat în mod online.

  Conferința s-a desfășurat la școala parteneră, Tauragės Suaugusiuju Mokymo Centras din Tauragė Lituania, și a avut ca și temă principală: „Probleme actuale ale sistemului educațional” din fiecare țară participantă.

  S-a discutat despre sistemele educaționale din țările partenere și problemele pe care le au cu privire la abandonul școlar, despre măsurile pe care Ministerul Educației din țările respective le iau în vederea scăderii ratei abandonului școlar, proiecte desfășurate sau în curs de desfășoare la nivelul școlilor sau al țărilor participante.

  În prezentarea realizată de echipa României, s-a pus accent pe măsurile luate de Ministerul Educației din țara noastră, cu privire la diminuarea abandonului școlar și creșterea promovabilității la examenul de Bacalaureat.

  De asemenea, Liceul Tehnologic „Matei Basarab” din Caracal a fost evidențiat prin activitățile ce se desfășoară prin proiectul ROSE, activitățile proiectului Erasmus+ „ICT for minimizing dropout” și alte proiecte educaționale desfășurate la nivelul școlii.

  Impactul social și cultural al acestei întâlniri a fost marcat prin vizita la Parlamentul lituanian, Seimas, din Vilnius și întâlnirea cu unul din parlamentari, Gabrielius Landsbergis, reprezentant al Comisiei pentru Educație și știință din cadrul Parlamentului.

  Orașul Vilnius a fost fondat în timpul domniei lui Gediminas, principe din 1316, cu ajutorul coloniștilor germani, și a fost pentru prima dată menționat în scris, în 1323, motiv pentru care vechiul oraș a fost inclus, în 1994, în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

  A urmat  Biblioteca Națională care adăpostește sute de mii de manuscrise și volume și apoi regiunea Lituania Minor cu dealul Rambyno (45,4 m deasupra mării) situat la 2 km sud de Lumpėnai, municipalitatea Pagėgių, pe malul drept al Nemunasului. Rambyno Regional Park este unul dintre zonele protejate ale Lituaniei în Uniunea Europeană, la granița cu regiunea Kaliningrad. Muntele era cunoscut ca fiind sacru printre localnici și a jucat un rol în ceremoniile lituanienilor păgâni. Este prezentat în multe legende locale și este protejat de stat ca obiect mitologic. O piatră mare în vârful dealului, cunoscută sub denumirea de piatră de altar, a fost distrusă în 1811. Rambynas a devenit popular pentru populația lituaniană la sfârșitul secolului al XIX-lea, care au organizat diverse evenimente, în special sărbătorile Sfântului Jonas, Festivaluri sau Rasos (solstitiul de vara), pe deal. Ei au reconstruit altarul în 1928. Dealul este popular cu neo-păgânii lituanieni și găzduiește sărbătorile anuale ale solstițiului de vară pe 23 iunie.

  O interesantă experiență a fost vizita la Ansell Protective Solutions, care este unul dintre principalii producători mondiali de îmbrăcăminte de protecție și produse conexe. Prin mărci de renume mondial precum TRELLCHEM® și VIKING ™, APS dezvoltă și produce costume de protecție chimică și costume de scufundare uscate, împreună cu adăposturi gonflabile, garnituri de etanșare și o serie de produse la comandă pentru diferite industrii, România făcând parte din partenerii săi utilizatori.

  Nu în ultimul rând, trebuie amintită gazda noastră Jurate Senkuviene de la Biblioteca Municipală din Taurage, care ne-a explicat în mod profesional modul de printare 3 D. Aici, partenerii au interacționat cu gazdele Bibliotecii și ai Centrului de printare 3 D prin diverse activități.

  Experiență trăită în Lituania a fost deosebită nu doar prin locurile vizitate dar, în special prin cunoștințele pe care le-am dobândit cu privire la sistemul educațional din cele 5 țări partenere , la tradițiile și obiceiurile locuitorilor din țara gazdă și nu în ultimul rând a fost o lecție despre istoria unui neam, a unei țări: Lituania. Mulțumim gazdelor noastre, Rimutė Bandzinienė – coordonatorul de proiect din Lituania, Ona Sturonienė, director Tauragės Suaugusiuju Mokymo Centras din  Tauragė și întregii echipe care au avut grijă ca noi, împreună cu toți ceilalți parteneri participanți să avem parte de clipe frumoase petrecute în Lituania.

  Livia Zegheanu

  Permanent link to this article: https://linia1.ro/cadre-didactice-ale-liceului-tehnologic-matei-basarab-din-caracal-prezente-la-un-eveniment-de-formare-in-lituania/