Print this Post


Campanie de donare de sânge

În zilele de 31 octombrie și 1 noiembrie a.c., unitățile militare din Caracal, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Slatina, a lansat o campanie de donare de sânge. Prin această campanie, se face un apel la umanitate, solidaritate și la responsabilizarea oamenilor. Obiectivul general este reprezentat de îmbunătățirea percepției publice asupra donării de sânge, problemă de interes general pentru societatea românească.

Astfel, campania si-a propus să informeze și să motiveze societatea, prin exemplul de bună practică al militarilor, să participe la donarea benevolă, să cultive spiritul voluntar, spiritul civic crescând siguranța transfuziei de sânge.

Cei care au participat la această  campanie au spus prezent  fiindcă știu cu toții cât de importantă este  fiecare donare de sânge și cât de mult contează să fii alături de cei care trec printr-un moment dificil, cu atât mai mult cu cât, în România, donează sânge numai 1,7% din populație, față de o medie europeană de 7%.

Obiectivele specifice ale campaniei: schimbarea mentalității actuale negative despre donare și benevolat; sensibilizarea opiniei publice cu privire la criza actuală de sânge cu care se confruntă România; informare despre ce este Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem hematopoietic; informare cu privire la posibilitatea de a deveni donator de sânge și donator de celule stem hematopoietice; informarea privind importanța înscrierii în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de celule Stem hematopoietice; distribuirea de material informativ despre donarea de Celule Stem.

 „Sângele este un țesut viu care nu poate fi înlocuit cu un produs de laborator, de aceea noi, oamenii, trebuie să donăm sânge pentru cei care au nevoie. Ne dorim ca cetățenii să răspundă pozitiv solicitărilor naționale, asemenea militarilor donatori în această campanie și să salveze vieți. Misiunea acestei campanii  este tocmai susținerea Centrelor de Transfuzie Sanguină, în vederea refacerii de resurse de sânge, atât de necesare la salvarea vieților.

Acest obiectiv se realizează prin creșterea nivelului de conștientizare a posibililor donatori asupra crizei actuale de sânge.

sangele inseamna viataDonarea de sânge vine din dorința noastră, a militarilor din unitățile din Caracal, de a sprijini una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Centrele de Transfuzie Sanguină: lipsa stocurilor de sânge, nevoie ce ne motivează să organizăm periodic această acțiune umanitară. În același timp, ne dorim ca această campanie să fie utilă în sensibilizarea și conștientizarea populației, în mod special, cu privire la importanța actului de donare.  Am dori și sperăm, totodată, ca gestul nostru, ca profesioniști în apărarea țării, a vieții, prin donarea de sânge, să fie și un impuls pentru ca tot mai mulți cetățeni să ne urmeze exemplul, fiindcă ajutorul fiecăruia dintre noi poate însemna salvarea  unei vieți”, a declarat Lt. col. Ileana Niță Constantin, comandantul batalionului 325 Artilerie „Alutus” din Caracal.

 „Ca și în edițiile trecute ale campaniei, ne bucurăm să participăm la această cauză nobilă, împreună cu echipa Centrul de Transfuzie Sanguină Slatina. Mulțumim celor care au avut inițiativa de a organiza o campanie a Centrului Mobil de Donație, deoarece mulți dintre noi ne dorim să contribuim la salvarea unor vieți, dar timpul și distanța de centrele de transfuzie nu ne permit să facem acest gest umanitar pentru semenii noștri”, a spus unul dintre militari.

Ionuț DUMITRESCU

Permanent link to this article: http://linia1.ro/campanie-de-donare-de-sange/