Print this Post


Caravana națională de informare și promovare „Alege oaia!” – la Slatina

Sâmbătă, 23 iunie a.c., pe Esplanada din Slatina, a poposit caravana națională de informare și promovare, „Alege oaia!”, eveniment la care au participat vicepremierul Paul Stănescu – ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – și Petre Daea – ministrul Agriculturii.

Organizatorii evenimentului au fost Direcția pentru Agricultură Județeană Olt, în parteneriat cu Primăria Municipiului Slatina, Consiliul Județean Olt, Asociația „Țara Loviștei” și Asociația Crescătorilor de Animale „Slătioara”.

Au mai fost prezenți Marius Oprescu – președintele Consiliului Județean Olt, Emil Moț –primarul Slatinei, deputații PSD de Olt Marius Iancu, Alexandru Stănescu și Dan Ciocan, precum și Florin Barbu – directorul ANIF și  Adrian Chesnoiu – directorul AFIR.

daea net li 1Cu toții au vizitat cele 12 standuri cu diverse rase de animale ale crescătorilor de animale din județele Olt, Vâlcea, Teleorman și Dolj.

„Merge foarte bine «Alege Oaia!» în România, iar Oltenia este în România, după cum știți, și îi respectăm pe toți, indiferent unde se află și câte oi au fiecare. Zona de nord, zonele înalte sunt favorabile pentru creșterea oilor, dar și zonele de șes. Am văzut, aici, câteva exemplare care se deosebesc de zonele înalte, unde oaia de lapte își găsește mai bine arealul, împreună cu capra. Am văzut ferme mixte și sunt foarte mulțumit de ceea ce am văzut. Sunt multe lucruri de rezolvat în zonă, procesul de ameliorare n-a pătruns încă aici. Nu întâmplător, am fost atent la această preocupare a crescătorilor de a crea din material biologic bun, care să se adapteze condițiilor, ca oamenii prin ceea ce fac să obțină rezultate pe măsura efortului, pentru a putea câștiga și a-și mări efectivele”, a declarat Petre Daea.

daea net li 2De asemenea, ministrul Agriculturii i-a asigurat pe crescătorii de animale de tot sprijinul Guvernului.

Evenimentul „Alege oaia!” s-a desfășurat pe parcursul a două zile, timp în care Ansamblul „Doina Oltului” din Slatina a încântat audiența. Totodată, s-a putut degusta tocăniță de oaie, pastramă, cârnați, brânzeturi.

Vizita ministrului Agriculturii a continuat cu deplasarea în două piețe din Slatina, Steaua și Zahana, unde a stat de vorbă cu legumicultorii din zonă, pe care i-a felicitat pentru constituirea celor patru cooperative: Pleșoiu, Urzica, Vădăstrița și Ghimpețeni. I-au fost alături Alexandru Stănescu – președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Virgil Delureanu – vicepreședintele CJ Olt, Adrian Chesnoiu – directorul AFIR, Florin Barbu – directorul ANIF, Florin Ciobanu și Emil Marinescu – consilieri ai ministrului.

„În toate piețele din România, conform legii, există spații separate, spații rezervate producătorilor agricoli, spații rezervate comercianților, în așa fel încât producătorii care au această posibilitate să poată vinde direct. Printr-o astfel de organizare se creează posibilitatea să vină să-și valorifice direct produsul, având câștig atât fermierul, pentru că poate să elimine veriga intermediară care ar însemna costuri și prețuri mai mici pentru ei și asigură un produs proaspăt consumatorului, iar prețurile întâlnite aici sunt foarte bune”, a spus ministrul Agriculturii.

Ionuț DUMITRESCU

Permanent link to this article: http://linia1.ro/caravana-nationala-de-informare-si-promovare-alege-oaia-la-slatina/