Print this Post


CE FRUMOS E LA VOI ÎN SUFLET, VICTOR MINEA ȘI LAURENȚIU BĂDICIOIU!

Timpul e așa apăsător în această democrație originală pe care o respirăm anevoios, încât evadarea în poezie și epigramă, pentru a-ți potoli amarul, devine un pas absolut necesar. Fie și numai pentru două zile, atâta cât ține premierea câștigătorilor la Concursul Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”.

Să fie clar, pentru orice român cu bun simț: nu politicienii noștri determină cultura să revină la matca ei luminătoare de cale, ci rezistența vie a spiritelor înalte și întreprinzătoare, întru cultura Neamului Românesc. Exact cum sunt inițiatorii și ctitorii acestei mari manifestări de suflet și spirit românesc, profesorii Victor Minea și Laurențiu Bădicioiu de la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil…

mizil festival romeo 1Doi dascăli care luminează timpul și care ne demonstrează că, între viață și moarte, poezia și umorul reprezintă sublimul voinței noastre de spirit, acela de a nu ne lăsa smulsă România de sub picioare, de a nu ne lepăda de ființa națională și de sorgintea noastră daco-latină, de a nu ne înstrăina limba și sentimentul apartenenței la Neamul Românesc.

Ediția a XII-a a acestui prestigios festival ne-a demonstrat, dacă mai era cazul, că Dumnezeu a premeditat să creeze în această Grădină a Maicii Domnului, care încă se cheamă România, o samă de poeți și epigramiști ce au pasiunea Absolutului și care dețin, în sânge, destui îngeri, prin care să pună în aplicare acea poruncă a Fericitului Augustin „Iubește și fă ce vrei”, fiindcă, nu-i așa?, „Dacă păstrezi tăcerea, să fie din iubire, dacă strigi, să fie din iubire, dacă îndrepți, îndreaptă din iubire, iar dacă ierți, iartă din iubire. Rădăcina interioară să fie cea a iubirii, fiindcă, din această rădăcină nu poate ieși decât bine!”

mizil festival romeo 2Așadar, marii câștigători la Secția Poezie, din această a XII-a ediție 2018-2019 au fost următorii: Cecilia Dragomir ( Marele Premiu „George Ranetti” – 9,42), Dimitrie Sorin Pană (Premiul „Grigore Tocilescu” – 9,33) și Constantin Bidulescu (Premiul „Agatha Bacovia – 9,25). Au urmat o serie de mențiuni importante precum: Silvia Badea Sălăjan – 9,17), Angelina Nădejde (9,17), Rodica Calotă (9,08), Elize Iulia (9,00), Năstase Viorel (9,00), Nedea Mărioara (9,00), Dumitru Sârghie (9,00), Lucica Sava (9,00), Mirela Alexe (8,92), Maria Badea (8,92), Adi Filimon (8,92), Andreea Mureș (8,92), Teodor Sandu (8,92), Emilia Amariei (8,88), Sibiana Antoche (8,83), Iulia Dragomir (8,75), Nicușor Constantin (8,75), Lusiana Drăgușin (8,75), Enache Raluca (8,75), Sorin Finchelstein (8,75), Laurențiu Maftei (8,75), Daniela Mărginean (8,75), Mihai Marian (8,75), Dorina Poenaru (8,75), Cătălin Poenașu (8,75), Vasile Vajoga (8,75) și Edmond Neagoe 8,75).

mizil romeo si julieta 2019După cum se vede, „bătălia” lirică a fost una acerbă, diferențele de notare dintre fruntașii clasamentului și „menționați” nefiind prea mari.

La Epigramă a fost prezentă „artileria grea” a epigramei românești, cu creații care-ți „topesc ghețarii în vine”, cum ar spune filosoful Emil Cioran. Iată premianții: Vajoga Vasile (Marele Premiu „George Ranetti – 8,58), Gheorghe Bâlici, Republica Moldova, Premiul Grigore Tocilescu) și Nicolae Bunduri, Premiul „Agatha Bacovia – 8,25). La Capitolul Mențiuni, semnalizăm pe următorii epigramiști: Florian Abel (8,17), Vasile Larco (8,17), Ion Moraru (8,08), Maria Chirtoacă (7,92), Rodica Calotă (7,92), Florina Dinu Dinescu (7,92), Ștefan Ciocianu (7,83), Claudiu Contevici (7,83), Vasile Lupu (7,83), Florin Rotaru 7,83), Cătălina Oșivschi (7,83), Ion Ruse (7,83), Janet Nică (7,83).

Părăsind fie și pentru două zile tărâmul de zi cu zi al politicii de la Nord de Dunăre, care este un fel de spațiu al fatalității, peste 100 de români din Patria-Mumă, din Republica Moldova și din Ucraina) s-au încăpățânat să demonstreze celor care mai cred că ne putem câștiga libertatea prin cultură că țara noastră are un destin cultural și că o filosofie a conștiinței naționale nu se poate câștiga decât prin cultură.

Dragi prieteni, la Mizil, în refuzul, parcă intenționat, al acestor vremuri huliganice, adevărul înflorește în ochii și oglinda sufletelor unor oameni de spirit, care vor să-și privească țara în ochi, să-i șteargă lacrimile și să-i oblojească rănile supurânde…

Prin poezie și, apoi, prin epigramă, care este chintesența și strănutul poeziei…

Felicitări tuturor câștigătorilor. Felicitări, Victor Minea și Laurențiu Bădicioiu… Ce frumos e la voi în suflet!

LINIA ÎNTÂI

Permanent link to this article: http://linia1.ro/ce-frumos-e-la-voi-in-suflet-victor-minea-si-laurentiu-badicioiu/