Print this Post


CENTENARUL MARII UNIRI A FOST SĂRBĂTORIT CUM SE CUVINE ȘI LA STOICĂNEȘTI

Comuna Stoicănești este locul de baștină și matricea spirituală ale celui care a fost muzeograful, muzeologul, artistul plastic, istoricul, scriitorul, publicistul și românul deplin, Traian Zorzoliu. Poate și din acest motiv, sufletul viu al manifestărilor din Stoicănești dedicate Centenarului a fost Cristian Zorzoliu, președintele Societății de Retrologie Agrară din România, fiul marelui dispărut, Traian Zorzoliu, alături de neobositul primar al comunei , Marius Preoteasa, cel care a făcut din comuna sa o localitate demnă de secolul în care trăim.

stoicanesti zorzoliu 4Așadar, de Ziua Marii Uniri, Primăria și Consiliul local al comunei Stoicănești, Școala Gimnazială și Parohia din localitate, dar și Societatea de Istorie și  Retrologie Agrară din România, filiala Olt, au cinstit cum se cuvine sfânta zi de 1Decembrie, Ziua unității depline a neamului  românesc. Spectacolul dedicat Marii Uniri a avut loc în frumosul Cămin cultural al comunei, unde au evoluat ansamblurile de cântece de dansuri ale Școlii Gimnaziale, interpretul de muzică populară Costinel Alexandrescu, rapsozii populari Cătălin și Ionel Constantin, dar și Caravana Culturală, aflată sub bagheta scriitorului Marian Bărăscu din Drăgășani.

stoicanesti zorzoliu 5Manifestarea a început cu intonarea Imnului Național al României, urmat de cuvântul de deschidere al primarului Marius Preoteasa. În cadrul acestor manifestări de suflet și spirit patriotic s-a lansat cartea „Pagini de monografie ale localității Stoicănești”, scrisă de Gheorghe Vieru, venerabilul profesor de istorie și cercetător al istoriei locale. Despre Monografie, a vorbit Liliana Ghiță Boian, poet și publicist, dar și editorul acestei cărți apărute la Editura Life Art. Din partea Societății de Istorie și Retrologie Agrară, filiala Olt, le-au fost înmânată Diploma de Excelență „Traian Zorzoliu” Consiliului local al comunei Stoicănești, reprezentat de prof. Dogaru Aurel, viceprimarul comunei, precum și distinsului profesor Gheorghe Vieru, autorul mai sus amintitei Monografii.

Sărbătoarea de 1 Decembrie de la Stoicănești s-a încheiat o masă festivă, unde s-a servit tradiționala fasole cu ciolan! LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

Dumitru SÂRGHIE

Permanent link to this article: http://linia1.ro/centenarul-marii-uniri-a-fost-sarbatorit-cum-se-cuvine-si-la-stoicanesti/