Print this Post


Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește

În perioada 8-17 decembrie a.c., Consiliul Județean Olt, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt, și Asociación Socio-Cultural Romanati vor demara un proiect comun, ce pornește sub semnul Centenarului Marii Uniri de la 1918. Prin acest proiect, va fi promovat, cunoscut și popularizat patrimoniul cultural, istoric, etnografic și spiritual al rezidenților de origine română proveniți din regiunea istorică a Olteniei, dar și a celorlalți români care trăiesc și muncesc în Spania și sunt stabiliți aici definitiv.

Evenimentul va avea loc în localitatea El Ejido din Provincia Almeria și își propune ca românii stabiliți în Spania să nu-și piardă identitatea culturală și spirituală cu care au venit, deoarece trăiesc imperios nevoia de a simți, de a vorbi și de a li se vorbi românește.

Afis Etnografica.cdrPrin intermediul acestui proiect, va putea fi valorificat, din punct de vedere imagistic, dar și palpabil, patrimoniul material și imaterial al României, prin realizarea unor expoziții și ateliere deschise, în care meșteri populari din România să țină lecții deschise cu meșteșugurile lor copiilor români din Spania, să fie prezentate programe culturale cu specific popular folcloric tradițional (cântec popular, dans popular, bucătărie tradițională) pentru toate vârstele. Vor mai avea loc proiecții de filme documentar-artistice și prezentări de carte reunite sub titlul generic „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește”, un proiect de comunitate realizat în colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Publicația Certitudinea ca parteneri media, Sindicatul Administrației Publice „Forța Legii” și Confederația Sindicală Națională MERIDIAN, parteneri sociali.

Această primă acțiune comună începe sâmbătă, 8 decembrie 2018, orele 17:00, la Centro de Usos Multiplos de Santo Domingo din El Ejido, Almeria, unde, atât rezidenții români, cât și oficialități și cetățeni spanioli, sunt invitați la o expoziție de fotografie cu imagini reprezentative Olteniei, din zona etnografică Romanați, unde vor expune slătinenii Daniela Iancu și Valeru Ciurea. Tot aici, va avea loc o expoziție cu port popular specific, cu ceramică specifică Văii Oltețului (Oboga – Româna), cu ceramică de tip neolitic de Vădastra, cu obiecte sculptate tradițional în lemn. De asemenea, pentru românii de aici, cei care duc dorul tradițiilor românești, vor avea loc prezentări ale unor meșteri populari și meșteșuguri tradiționale.

Expoziția va purta titlul generic „Cultura populară și meșteșugurile tradiționale – punți de legătură pentru românii din Andalucia” și va fi realizată în colaborare și cu participarea Consiliului Județean Olt, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt, Primăria Municipiului Slatina, prin Centrul Cultural Eugen Ionescu Slatina, Asociația Culturală Center Inter Art. Centrul Internațional de Artă România, autorități publice locale din Spania, alte instituții ale statului spaniol și român.

Asociación Socio-Cultural Romanati și-a propus, încă de la înființare promovarea, cercetarea, cunoașterea și popularizarea patrimoniului cultural, istoric, etnografic și spiritual al rezidenților de origine română proveniți din regiunea istorică a Olteniei, dar și a celorlalți români stabiliți aici, care trăiesc și muncesc în Spania.

Asociación Socio-Cultural Romanati din Spania – c-ccooperează cu asociațiile, entitățile și grupurile de români, în vederea păstrării identității culturale specifice, a dezvoltării și îmbunătățirii imaginii culturii din regiunea istorică Oltenia, în toate formele și aspectele sale, favorizând reînnoirea los medios tradicionales de planificar, comunicar y organizar programas culturales, así como de generar nuevas ideas que activen los procesos de creación cultural y su difusión.mijloacelor tradiționale de comunicare și organizare a programelor culturale, precum și generarea unor noi idei care să activeze procesele de creație culturală și difuzare a acestora.

Asociación Socio-Cultural Romanati promovează medierea interculturală, prin derularea de acțiuni sociale și de tradițiile culturale și activează în acțiuni de voluntariat cultural andaluz, constituindu-se ca o entitate care îi aparține.

Asociación Socio-Cultural Romanati din Spania p -Promover la diversidad por identidad y continuidad socio-cultural, facilitar el intercambio cultural y diálogo social entre los residente rumanosde la histórica región de Oltenia de Rumaníay Andalucía.romovează diversitatea, prin identitate și continuitate socio-culturală, facilitează schimburile culturale și dialogul social între rezidenți români din regiunea istorică Oltenia – România și Andalucia, precum și -integración de los residentes rumanos procedentesde la histórica región de Oltenia de Rumaníaen la sociedad española.integrarea rezidenților români în societatea spaniolă.

Asociación Socio-Cultural Romanati va facilita întâlnirea cu români din regiunea Andalucia, cu creatori și scriitori, mediu asociativ și sindical, alte entități spaniole, va pune la dispoziție spațiile de expunere, demonstrații, săli pentru conferințe și prezentări de filme documentare sau/și de promovare culturală, civică și turistică a celor două zone implicate în acest proiect.

În vederea constituirii fondului de carte al unei bibliotecii româno-spaniole, „El Libro Rumano” în El Ejido, Almeria, dedicată copiilor rezidenților, dar și tuturor persoanelor interesate, bibliotecă ce face unul din obiectivele asociației din cadrul programului „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește“, facem un apel pe această cale pentru orice ajutor constând în diverse tipuri de lucrări, ziare, reviste, cărți sau suport audiovizual. Legătura se poate ține prin intermediul consultantului artistic Valeru Ciurea de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt.

LINIA ÎNTÂI

Permanent link to this article: http://linia1.ro/citeste-romaneste-gandeste-romaneste-traieste-si-simte-romaneste/