Print this Post

Ion Cheroiu, primarul comunei Brâncoveni:

Condițiile pe care le-am creat în comună îi fac pe copii să rămână aici și să nu meargă la Slatina!

D-le primar, sunteți la al doilea mandat, aveți deja o experiență bogată, cunoașteți sufletul țăranului, sunteți aproape de el… Care mai sunt premisele acum, după al treilea guvern PSD?

Așa este, sunt la cel de-al doilea mandat. Mă bucur că am prins această perioadă. Mă bucur că am reușit să mișc ceva la nivelul comunei Brâncoveni. Și m-am căznit din toate puterile să acopăr cam toate domeniile de activitate. Economice, sociale și culturale, cu care, sincer să fiu, ne mândrim.

Din anul 2012 și până în prezent, am reușit să închei opt mari proiecte pentru comuna Brâncoveni. Și încă patru sau cinci proiecte pe care le avem în stadiu de licitație sau în curs de desfășurare.

Mă mândresc cu faptul că, la ora actuală, în comuna Brâncoveni toate străzile sunt asfaltate. Am reușit în cei cinci ani să asfaltăm peste 11 km de drumuri. Mă mândresc cu faptul că la Brâncoveni avem o școală modernă, făcută cu bani de la Banca Mondială, și o grădiniță modernă. Întrunim toate condițiile și avem autorizații de la DSP și de la ISU.

ion cheroiu primar brancoveni olt linia intaiMă mândresc cu faptul că avem o primărie modernă, primăria în care ne aflăm. Am făcut-o cu fonduri de la Uniunea Europeană și pe care am finalizat-o în 2015. Se vor demara lucrările, în vara acestui an, și la celelalte două grădinițe, astfel încât în septembrie când va începe anul școlar, întreaga rețea școlară de la nivelul comunei Brâncoveni să beneficieze de toate condițiile posibile ca în Uniunea Europeană.

De asemenea, proiectul meu de suflet este alimentarea cu apă, care se va demara tot anul acesta. Deja am semnat contractul de finanțare și avem o rețea 22 de km.

Mai avem prinsă modernizarea, reabilitarea și extinderea Dispensarului Medical Comunal Brâncoveni.

În concluzie, în 3-4 ani de zile, nu vreau să mă laud, va fi o comună europeană, în raport cu cerințele momentului.

Aveați o tradiție culturală frumoasă, aici, la Brâncoveni. Se mai păstrează? Știu că dvs. v-ați și implicat direct în acest fenomen?

Eu lucrez în administrația publică locală din anul 2009. Inițial am fost director de Cămin Cultural. Încă de la început, mi-am dat seama că la nivelul comunei Brâncoveni cultura are de suferit și că s-au pierdut tradițiile. Primul lucru pe care l-am făcut a fost acela de a înființa un ansamblu. Ansamblul se numește „Mugurașii Brâncovenilor”. L-am înființat în anul 2009 și acum mă mândresc foarte tare cu el. Avem peste 50 de componenți ai ansamblului, copii cu vârste de la 5-7 ani și până la clasa a XII-a de Liceu. Au cucerit foarte multe premii și mă bucur foarte tare pentru că văd o satisfacție sufletească pe chipurile acestor copii minunați. Avem un instructor destoinic în persoana d-lui Alexandru Rizea și un director de Cămin Cultural, Andrei Petre, care a preluat ștafeta de la mine și care duce mai departe, cu mândrie, această ștafetă.

Acum ne pregătim pentru marea noastră sărbătoare a brâncovenilor, Încuratul Cailor de Sân’ Toader, care va avea loc pe 24 februarie a.c.

Există o problemă la nivelul întregii țării: natalitatea scăzută! Care este situația la dvs.?

Ca peste tot, și la noi natalitatea a scăzut. Dacă în anul 2012 aveam 3000 de locuitori, la ora actuală avem 2622, conform ultimelor statistici. Efectivul școlar n-a scăzut dramatic. Avem totuși 255 de elevi, lucru care mă bucură, pentru că suntem aproape de Slatina și mulți tind să meargă la oraș. Dar condițiile pe care le-am creat în comună îi fac pe copii să rămână aici și să nu meargă la Slatina.

Cum stați cu cadrele didactice? Aveți navetiști?

Majoritatea cadrelor didactice fac naveta de la Slatina. Am respectat legea și le-am plătit întotdeauna transportul, fără nicio problemă. Singurul lucru care pe mine mă nemulțumește este faptul că majoritatea cadrelor didactice fac naveta de la Slatina sau din alte orașe spre Brâncoveni, iar cadrele didactice din comuna Brâncoveni fac naveta în altă parte. E un lucru nefiresc. Nu știu dacă mai ajungem ca fiii satului să fie și dascălii satului, pentru că legile sunt făcute așa cum sunt făcute. Fluctuația de cadre didactice face ca elevii să sufere.

Câte dosare aveți la Legea 416?

Avem 32 de dosare. Chiar acum sunt la lucru, fac curățenie pentru sărbătoarea despre care v-am spus, viceprimarul este cu ei și are grijă ca totul să se desfășoare în condiții normale. Viceprimarul este un băiat tânăr, are 30 de ani, este economist de meserie.

Ce presupune sărbătoarea despre care ați amintit?

Este o sărbătoare frumoasă, o sărbătoare la cea de-a VIII-a ediție. Este o sărbătoare pe care am demarat-o în 2010, la un an după ce am venit la Căminul Cultural. Premiile le vom acorda de la primărie, dar avem și foarte mulți sponsori.

În încheiere, transmiteți un mesaj către comunitatea pe care o conduceți!

Aș dori ca toți locuitorii comunei Brâncoveni să aibă încredere în mine, așa cum au avut până acum. Le promit că nu îi voi dezamăgi și că voi face tot ceea ce îmi stă în putință pentru a duce comuna Brâncoveni, această comună cu adânci rădăcini istorice, acolo unde îi este locul: în Uniunea Europeană!

Dumitru Sârghie 

Permanent link to this article: http://linia1.ro/conditiile-pe-care-le-am-creat-in-comuna-ii-fac-pe-copii-sa-ramana-aici-si-sa-nu-mearga-la-slatina/