Print this Post

Marius Ștefan Popescu, primarul comunei Gostavățu:

Consiliul Județean să fie cu ochii asupra noastră, deoarece noi suntem cei care îi promovăm și tot noi suntem cei care îi susținem acolo

Administrator cu vechi ștate de serviciu, primarului comunei Gostavățu, d-l Marius Ștefan Popescu, nu-i mai este nimic străin, în ceea ce privește funcția sa executivă, într-o primărie rurală, unde lucrurile nu sunt atât de simple, mai ales atunci când partidul în care te-ai înrolat îți cere, dar nu-ți prea dă, atunci când ajunge la putere. Când spunem că nu-ți dă, ne referim la finanțările care ar trebui date localităților rurale, pentru dezvoltarea acestora, în conformitate cu secolul în care trăim.

Marius Ștefan Popescu este, însă, optimist și – cu siguranță – optimismul său vine din vrednicia sa, din chibzuința cu care-și agonisește bugetul propriu, dar și din profesionalismul cu care poate să atragă fonduri europene.

Dar, să-i dăm cuvântul d-lui primar! 

gostavatu primar linia intai 1Aveți Guvern, aveți parlamentari destui, aveți relații bune cu Consiliul Județean, ce vă lipsește?

Avem de toate, parlamentari, guvern. Mie, ca primar, nu-mi lipsește nimic. Chef de muncă am, putere de muncă am, urmăresc să finalizez obiectivele propuse pentru acest mandat. Chiar dacă susținerea este relativă, eu îmi fac datoria, așa cum am făcut-o și în primele trei mandate pe care oamenii mi le-au încredințat în fruntea acestei comune.

Deja sunt în derulare cu două proiecte europene. Unul pe măsura 3.22, asfalt, after-school și cu înzestrare pentru cele două cămine culturale. Celălalt este pe măsura 1.25, drumuri de exploatare agricolă, 10,5 km de asfalt. Sper și am toată deschiderea că le voi duce la finalizare spre sfârșitul acestui an. În noiembrie 2016, am făcut recepția la încă 4,5 km de asfalt, pe Ordonanța 28. Sunt în procedura de licitație cu un proiect național de investiții, unde am câștigat o sală de sport cu 100 de locuri, acoperită.

Am și multe alte obiective propuse, dar sunt foarte multe, ca să vi le spun acum!

Observ, cu plăcere, că aveți un spațiu local de primărie excelent, unde sunt condiții europene. Cum întrețineți acest spațiu și cât vă costă?

Dintotdeauna am încercat și, din momentul când am câștigat funcția de primar, în 2008, să creez funcționarului un loc de muncă în concordanță cu Uniunea Europeană. Costurile nu sunt foarte mari. Cum este și într-o familie, dacă întreții zilnic, costurile nu sunt foarte mari. Dacă lași totul în paragină și întreții la nu știu câți ani, automat și costurile sunt mai mari. Dar, repet, costurile nu sunt așa mari, deoarece întreținerea este zilnică.

Având în vedere gradul de civilitate pe care-l aveți în primărie, bănuiesc că acesta se manifestă și-n școlile de pe raza comunei. 

Eu am încercat mereu să explic funcționarului și angajatului meu că este bine să aibă un comportament decent, pentru că este într-o funcție publică. Să aibă un comportament decent față de cetățeanul cu care lucrează zilnic. Eu am o convingere: cetățeanul, când vine la primărie, are o problemă, nu vine să mă vadă, că sunt eu frumos. Atât timp cât el vine cu o problemă, noi trebuie să-l rezolvăm. Atât timp cât problema pe care o solicită cetățeanul este în parametri normali, este în legislație, nu încalcă legislația în vigoare, noi nu avem de ce să nu-i explicăm și să-i rezolvăm problema…

Bănuiesc că mergeți pe principiul că sunteți în slujba cetățeanului și nu cetățeanul în slujba dvs.

Așa este și un articol din Legea 188 a funcționarului public. Funcționarul este în slujba cetățeanului și nu invers. Acest dicton îl respectăm ad literam. De la mine în jos, toată lumea îl respectă.

D-le primar, mai este o problemă care se manifestă la nivelul județului Olt, chiar și în țară: natalitatea foarte scăzută. Efectivele școlare sunt în scădere drastică, cum este și-n alte comune?

Da, și la nivelul comunei Gostavățu, natalitatea este o problemă. Nu pot confirma că este în scădere drastică, dar se simte și la nivelul școlilor, de la an la an.

Dar numărul profesorilor rămâne același și, atunci, se creează o dificultate în a plăti profesori mulți pentru efective mici.

Sunt de acord cu dvs. Am încercat, mereu, să păstrăm numărul cadrelor didactice la nivelul numărului elevilor pe care-i avem la cele două școli.

Fiind o fire strângătoare și un om mai econom, din bugetul local, le plătesc naveta cadrelor didactice.

Aveți probleme în Consiliul Local cu trecerea proiectelor propuse de executiv?

Niciodată nu am avut probleme și sper ca, nici de acum înainte, să nu avem probleme, deoarece toate proiectele cu care vin în fața consilierilor locali sunt pentru cetățean și interesul acestuia. Nu sunt probleme și din motivul că Opoziția este în număr foarte fragil și foarte mic, dar oamenii sunt tot ai comunei Gostavățu.

Înțeleg că, din punct de vedere politic, aveți un vot majoritar. Care este structura Consiliului Local?

Avem un vot covârșitor. Avem 11 consilieri, dintre care 8 – PSD, 1 – ALDE, 1 – PMP și 1 – PNL.

Care este situația Legii 416?

Avem beneficiari ai Legii 416. Avem un număr foarte mic de dosare, în jur de 10-15.

Au fost foarte multe cazuri de primari care acordau multe ajutoare sociale, pentru a primi mai multe voturi.

Sun de acord cu dvs, dar niciodată nu am urmărit acest lucru. Când am preluat comuna Gostavățu, în 2004, am preluat-o cu peste 100 de dosare, am tăiat în carne vie atunci. Am avut probleme, s-au ridicat oamenii, au spus că nu este corect, dar le-am explicat cum stau lucrurile. Am încercat să le imprim însuși cuvintele legii – ajutor social. Deci, beneficiază, la nivelul localității, într-adevăr, cei care au o situație materială precară.

Transmiteți un mesaj către Consiliul Județean și unul către cetățenii dvs.

Un mesaj simplu pentru Consiliul Județean: să fie cu ochii asupra noastră, deoarece noi suntem cei care îi promovăm și tot noi suntem cei care îi susținem acolo.

Cetățenii știu că sunt un om vertical, sunt un om care-mi fac datoria, să aibă încredere în mine, că obiectivele pe care mi le-am propus le voi duce la bun sfârșit.

Dumitru SÂRGHIE

Permanent link to this article: http://linia1.ro/consiliul-judetean-sa-fie-cu-ochii-asupra-noastra-deoarece-noi-suntem-cei-care-ii-promovam-si-tot-noi-suntem-cei-care-ii-sustinem-acolo/