Print this Post


CU PRIETENIE, DESPRE ION TOMA

A încetini, uneori, ritmul politic, înseamnă, de fapt, un marche-arriere politic de bun simț. E o tactică politică lipsită de accente insurecționale, dar care poate să-ți așeze, în liniște, pașii pe viitoarele proiecte politice de succes, de a reveni, practic, în linia întâi a politicii. Nevoia de răgaz în politică pare să le lipsească multora dintre politicienii noștri de azi și de ieri. Aceasta, însă, nu-i lipsește fostului senator Ion Toma, cel care, până nu demult, dădea ora exactă în politica națională.

A nu avea uneori distanță față de anumite neîmpliniri politice, după ce atâta amar de vreme ai fost in media res a scenei ideologice românești, înseamnă să nu ai măsură și să nesocotești ingratitudinea vremurilor și, uneori, a celor pentru interesele cărora ai luptat cândva.

ion toma linia intai slatinaOri, un economist și un politician de talia lui Toma de la SCADT nu duce lipsă nici de măsură, nici de tact, nici de bun simț, nici de demnitate și nici măcar de vigoare. În fapt, tăcerea lui actuală este una activă și constructivă… Ceea ce mi-a plăcut mie mai mult la activitatea politică prelungă a senatorului Ion Toma este aceea că, indiferent în ce poziție politică a fost (a nu fi uitată cea de lider al senatorilor PSD din Parlamentul României, dar și altele cu mare putere de decizie), domnia-sa nu s-a răzbunat niciodată pe ziariștii care l-au atacat la baionetă (uneori suburban și fără vreo dovadă) și, mai ales n-a coborât limbajul politic în closet, așa cum fac unii parlamentari de azi ai PSD.

Ion Toma a utilizat, în lupta politică, un vocabular de excelență, măsurat și civilizat, în ciuda atacurilor suburbane la care a fost supus, de-a lungul timpului, chiar de către cei pe care el i-a ridicat pe verticală și care nu știau că există pe lume și această poziție…

A dat, întotdeauna, dovadă de generozitate, iar atunci când putea să-și îngenuncheze adversarii n-a făcut-o, pe considerente umanitare și bună creștere.

Cu siguranță, Ion Toma va deveni mai vocal politic, în viitorul apropiat și pre mulți dintre cei care l-au lovit mișelește pe la spate, va popi și el… Așa cu mila creștinului și în virtutea unui proverb românesc ușor parafrazat : Acolo unde dă Toma crește…

Noi îi urăm un Crăciun Fericit, un vis de iarnă călduros și vești bune dinspre magi…

La mulți ani, Ion Toma!

Dumitru Sârghie

Permanent link to this article: http://linia1.ro/cu-prietenie-despre-ion-toma/