Print this Post


CUM POT AVEA SLĂTINENII UN PRIMAR LIBERAL…

Tot  timpul m-am întrebat, de la Revoluție încoace, cum i-ar sta Slatinei noastre seculare cu un primar liberal. Din nefericire, simpatia mea pentru liberalism s-a lovit brutal, mai întâi, de mediocritatea exasperantă a liderilor noștri liberali, iar mai apoi de statutul lor trist, acela de a se considera, ab initio, frații mai mici ai PSD, în fața cărora, din punct de vedere al interesului lor personal, au stat cu mâna întinsă…

Singura mare „reușită” a PNL Olt, cel puțin până ce partidul a fost preluat de Liviu Voiculescu, a fost aceea că liberalii noștri de toate zilele au dezamăgit pe toate fronturile, fiind ori indiferenți față de istoria lor glorioasă, ori având interese materiale obscure, eternizând astfel PSD-ul la putere, partid care conduce lejer Slatina și Oltul, in integrum, de la Revoluție până în prezent.

Astfel, fatalismul nostru liberal a fost întreținut cu abilitate de liderii PSD, subordonându-și, pe rând, căpeteniile liberale, care, vorba lui Petre Țuțea, le-a făcut acestora, toujours, „igiena spatelui”, mulți dintre ei sfârșind în brațele celor trei roze, fie că au rămas în PNL, fie că au trecut la ALDE, fie că s-au înregimentat direct în PSD.

Inteligența și raționalitatea PSD Olt au fost confirmate și de candidatura lui Emil Moț la Primăria Slatina, acesta având, dintre toți candidații PSD, de-a lungul vremii, cea mai americană campanie electorală. Staff-ul electoral de atunci al lui Moț a comis o singură greșeală, care a constat în trâmbițarea acelui nefericit slogan „Continuăm să construim Slatina”, slogan care le-a amintit și le amintește și azi slătinenilor de „marile înfăptuiri” ale lui Vâlcov și Prina, de parcă aceștia ar fi făcut ceva valabil pentru slătineni. Dintr-o dragoste a șefilor PSD Olt pentru Vâlcov, dragoste care s-a dovedit a fi, din punct de vedere politic, fatală, pentru vicepremierul Paul Stănescu, Emil Moț a utilizat acest slogan care i-a adus lui Bălașa, candidatul PNL din 2016, un scor istoric, de peste 9000 de voturi. Cu toate aceste voturi, onorante pentru un partid aflat la mâna PSD, Marius Bălașa a trecut la ALDE, punându-se, astfel, tot în slujba fraților mai mari.

Ne place sau nu, Moț și echipa lui chiar a făcut ceva pentru Slatina, iar realizările lui, consemnate de presa noastră cea de toate zilele, stau chezășie acestor afirmații.

Întrebat fiind, la o conferință de presă, dacă proiectele sale de viitor vor fi finalizate într-un viitor mandat în care tot el va fi primar, Emil Moț a zâmbit cu subînțeles, spunându-mi că întrebarea e bună, însă răspunsul mi-l dă altădată… Înțeleg oare ceva liberalii noștri din această atitudine?

Eu cred că nu, fiindcă ei, în continuare, nu vor să câștige, cu adevărat, Primăria Slatina, blaturile de pe vremea USL, fiind încă valide, cu toată dârzenia și capacitatea de luptă a președintelui PNL Olt, Liviu Voiculescu, care chiar vrea să dea mai multă onorabilitate acestui partid istoric.

Ar fi, totuși, o soluție ca Slatina să aibă un primar liberal. Aceea ca relațiile PSD Olt cu Liviu Dragnea să se deterioreze iremediabil și PSD Olt să treacă cu întreg arsenalul său de luptă la PNL. Și chiar să pună un candidat la Primărie… Eventual pe… Emil Moț, care și-a început cariera politică la PNL. Abia atunci, Emil Moț, poate utiliza, în mod absolut legitim, sloganul mai vechi „Continuăm să construim Slatina”. Pe bune, asta ar fi adevărata continuitate…

Închei, spunând că, din orice postură ar candida, Moț va câștiga un nou mandat, chit că, la vârf, după plecarea lui Liviu și Viorica, PSD-ul va fi… varză. Roșie!

Dumitru Sârghie

Permanent link to this article: http://linia1.ro/cum-pot-avea-slatinenii-un-primar-liberal/