Print this Post


Dan Vasile, primarul comunei Tătulești: Vrem să facem un Monument pentru eroii anticomuniști, care au murit la Stalingrad și Cotul Donului!

D-le primar, de Ziua Eroilor, ați avut o manifestare în comuna dvs. În ce a constat de fapt?

Manifestarea a constat într-un program religios, care a fost susținut de către cei patru preoți din comună, un program cultural, susținut de către elevii Școlii Gimnaziale Tătulești și un moment care s-a derulat la Biserică, un parastas în cinstea eroilor.

Programul a început cu o depunere de coroane, în intonarea Imnului Național, la care s-au ținut discursurile specifice acestui moment. S-au prezentat faptele eroice care au avut de-a lungul istoriei, de la Războiul de la 1877-1878, 1916-1916. S-au prezentat suferințele familiilor acestor eroi, pentru că au rămas fără tați, fără fii, frați… Deci, aceste familii au avut foarte mult de suferit.

Acești oameni care s-au jertfit pe câmpurile de luptă n-au avut nicio pretenție. Un singur lucru și-au dorit: ca să învingă și România să fie recunoscută pe plan internațional. Să fie un adevărat stat între națiunile lumii. Pentru că Statul Român Modern atunci s-a creat.

O parte din discurs s-a referit și la partea religioasă, pentru că se comemorau 40 de zile de la Înălțarea la cer a Domnului Iisus Hristos, în care fiecare dintre noi trebuie să reflectăm asupra obligațiilor creștinești pe care le avem. În sensul că trebuie să fim mai atenți la suferința semenilor noștri, să fim mai apropiați unii de alții, să fim mai cinstiți, să fim mai corecți, să ne ajutăm în situații dificile. Oamenii, de obicei, critică. Ar fi mai bine să trecem la fapte, să facem cât mai multe lucruri bune.

Deși suntem o comunitate mică, dacă avem o bună organizare administrativă, putem să avem rezultate bune, prin care să ne mândrim.

Ca fost ofițer de carieră, ați vorbit și despre Patriotism?

Da! Am folosit și uniforma, pentru că e o mândrie să pot purta uniforma în asemenea momente. Le-am explicat ce înseamnă cuvântul patriotism și cum trebuie să se manifeste, ca să nu fie vorbă goală.

Patriotismul, în momentul actual, de multe ori nu este înțeles și se folosește în diverse situații politice. Dar patriotismul este unic. Patriotismul înseamnă că, mai presus de interesele personale, mai presus de alte interese, există un interes național, pentru binele poporului.

Deci acești oameni ce puteau să ofere mai mult decât sacrificiul suprem? Oare, acum suntem pregătiți pentru același lucru, dacă țara ne cheamă? Putem să facem acest lucru? Ar trebui să reflectăm și să fim mai atenți la acest aspect!

Ați mobilizat și Școala, în această manifestare?

Da, desigur! Elevii au prezentat niște cântece patriotice (selecția lor a fost extraordinară), prin care s-a creat o stare de emoție, o stare de vibrație. Se observa o tresărire și o emoție, de la cel mai mic copil de grădiniță, până la cei mai în vârstă. Dorința pe care o aveam, aceea de a crea o stare specială în acea zi, a fost atinsă, s-a materializat. Cadrele didactice au fost prezente și s-au implicat total în pregătirea acestei zile.

Putem spune că a fost o zi de excepție. De o perioadă lungă nu s-au mai organizat astfel de eveniment!

Ce invitați ați avut?

În primul rând, a fost prezent d-l deputat Marius Iancu, un deputat tânăr, care este extrem de atent la nevoile comunității noastre. Îi mulțumim pe această cale! D-l Dorel Șteomlega  directorul APM Olt, d-l Gheorghe Iorga  directorul Direcției pentru Cultură Olt și alții. Și-au exprimat dorința să participe mult mai mulți invitați din partea Consiliului Județean și parlamentari, dar au trebuit să participe și la alte evenimente în acea zi, cu caracter național!

Este un pas relativ nou în viața comunei pe care, probabil, îl veți continua în anii următori, chiar la alte niveluri…

Dorim să facem și un monument. Un monument în cinstea eroilor care au murit în perioada 1942-1944 și, în mod special, pentru cei care au fost la Stalingrad și la Cotul Donului. Acești eroi se numeau eroii uitați. În perioada comunistă, nu au fost recunoscuți ca veterani, întrucât au luptat împotriva comuniștilor sau împotriva comunismului.

Deși ei au participat la un război sfânt. Atunci când au mers la această luptă, mergeau la un război sfânt de dezrobire și de eliberare de sub jugul bolșevic.

Există un proverb german, care spune: „Prin cultură, la libertate!” Înțeleg că dvs. puneți preț pe Cultură și că proverbul acesta se manifestă, cumva, la dumneavoastră…

Cultura este un element fundamental al unui popor. Ca să avem cultură, trebuie să avem educație. Având educație și cultură, avem specialiști. Toate domeniile sociale sunt legate de aceste elemente: educație și cultură.

Din păcate, în ultima perioadă, acest lucru a fost poate pus pe un plan secundar. De când am devenit primar, primul lucru a fost refacerea și crearea unor condiții foarte bune pentru elevi și pentru cadrele didactice.

Am fost alături de cadrele didactice și le-am propus ca orice problemă pe care o întâmpină, împreună cu d-l director, să mi-o prezinte și, de comun acord, să o rezolvăm. Pentru că avem un scop comun! Copiii acestei localități să fie bine educați. Să le oferim o șansă! Pentru că suntem o localitate mică cu resurse financiare mici, numai printr-o bună educație, ei pot să aibă succes, să devină. Altfel nu au nicio șansă!

Le-am explicat că un alt element foarte important este crearea de buni meseriași. În afară de ingineri, doctori, avem nevoie de meseriași, avem nevoie de mecanici buni, de electricieni buni, de instalatori buni. Elite sunt în toate domeniile. Și acești profesioniști vor fi bine plătiți.

Noi avem și vom avea, în continuare, o foarte mare criză de forță de muncă. Și atunci obligația noastră e să le prezentăm elevilor și cadrelor didactice situația reală și să le creăm cadrul adecvat prin care ei să se poată pregăti.

A scăzut natalitatea în comuna dvs.?

Da! Natalitatea este foarte scăzută. Cred că este o problemă națională, mai ales în mediul rural. În momentul acesta, nici nu știu ce am putea face pentru a spori natalitatea. Cred că trebuie o politică națională în acest sens.

Ce obiective ați îndeplinit, de când ați preluat funcția de primar?

De când am devenit primarul acestei localități, am realizat pietruiri necesare, pentru că drumurile arătau foarte rău. Am început betonarea șanțurilor, pe o suprafață de câțiva kilometri. Am început, de asemenea, reabilitarea termică a școlii și realizarea unor toalete interioare.

Avem proiecte depuse pentru asfaltare, pentru crearea unui Centru Social prin GAL Oltul Puternic și a unui Cămin Cultural. Sperăm ca anul acesta să le putem materializa. Sunt lucruri pe care cetățenii noștri trebuie să le vadă și, în același timp, trebuie să ne mobilizăm ca să realizăm cât mai multe lucruri bune pentru comuna noastră.

Care este relația cu Consiliul Județean Olt?

Avem o relație perfectă cu Consiliul Județean. Am avut un sprijin în toate demersurile pe care le-am făcut. Am fost ajutați mereu și le mulțumim pe această cale d-lui președinte Marius Oprescu și fostului președinte  d-l senator Paul Stănescu, pentru grija pe care ne-au purtat-o.

Ce-ar mai fi de spus?

Suntem o localitate mică cu tradiții, care a fost atestată pe la 1600. Avem o activitatea religioasă foarte bine împământenită, în modul de a fi al oamenilor. Participă la toate evenimentele religioase. Avem 8 biserici în comună. Avem șase sate: Tătulești, Bărbălăi, Lunca, Măgura, Mircești și Momaiu.

Ne-am dori să putem să avem investitori. Vom face tot posibilul să creăm un cadru adecvat, ca să-i atragem pe acești investitori. Să ne consultăm cu specialiști în management să vedem ce putem să facem!

A consemnat Dumitru Sârghie

Permanent link to this article: http://linia1.ro/dan-vasile-primarul-comunei-tatulesti-vrem-sa-facem-un-monument-pentru-eroii-anticomunisti-care-au-murit-la-stalingrad-si-cotul-donului/