Print this Post


Despre patriotism și Centenarul Marii Uniri

Editura Arena Artelor, dimpreună cu Biblioteca Județeană Ion Minulescu Slatina, dar și cu aportul organizației ALDE Olt, a organizat, în ziua de 28 noiembrie a.c., un eveniment cultural intitulat sugestiv „Despre patriotism și Centenarul Marii Uniri”. S-au lansat, cu această ocazie, cărțile „Olt-Romanați, în vâltoarea marelui război 1916-1918 (Studii)”, semnată de prof. Ion Ivașcu și „Anotimpurile lui Traian Zorzoliu”, de Dumitru Sârghie.

A deschis seria discursurilor președintele ALDE Olt, deputatul Mihai Niță, care a spus, din start, că manifestarea n-are nicio conotație politică, rolul ei fiind acela de a împrospăta memoria slătinenilor privind adevărata istorie a patriei, domnia-sa pomenindu-i pe cei care s-au jertfit în Războiul de Independență 1916-1918, război care a generat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, pentru ca noi, astăzi, „să trăim într-o țară liberă și frumoasă”.

lansare aldeÎn discursul său, poeta Liliana Ghiță-Boian, din Drăgănești-Olt, le-a vorbit celor prezenți despre patriotism, despre ideea de a fi român „cu toată fibra ființei tale și de a-ți iubi patria cu bunele și relele ei”. Tot domnia-sa a subliniat și faptul că a fi european e tot un act de patriotism. Liliana Ghiță-Boian a vorbit apoi despre Traian Zorzoliu, cel care a lăsat în urma sa 10 muzee și a reconstituit anumite obiective din trecutul nostru istoric, care vor rămâne în eternitate.

În discursul său, Dumitru Sârghie, autorul cărții „Anotimpurile lui Traian Zorzoliu” a vorbit despre omul harnic fără viclenie, talentat și patriot, care a fost muzeograful, muzeologul și istoricul Traian Zorzoliu.

«Prin ceea ce ne-a lăsat moștenire, Traian Zorzoliu este mai degrabă un om al viitorului, care a studiat și descifrat trecutul. Arta lui va crește în sufletele noastre ca pâinea în țest și va continua să existe atâta timp cât va dăinui lumea. Pentru ca el, acolo, în ceruri, din cea mai regală cetate dacică, să ne privească cu o satisfacție de Magistru, spunându-ne: „Aș vrea să-mi adun gândurile pe valea mistuită de dorul căinței și să văd cum sufletele năpăstuite pălesc în fața adevărului”. Ăsta se cheamă patriotism curat!»

Moderatorul acestei frumoase manifestări de inimă românească a fost Florin Cârstea, directorul Bibliotecii „Ion Minulescu”, căruia îi mulțumim.

LINIA ÎNTÂI 

Permanent link to this article: http://linia1.ro/despre-patriotism-si-centenarul-marii-uniri/