Print this Post

Gigel Știrbu, deputat PNL de Olt:

Domeniul culturii a reprezentat una dintre ultimele priorități ale actelor de guvernare

Recent, deputatul PNL de Olt – Gigel Știrbu – a transmis o scrisoare deschisă colegilor din alianța PSD-ALDE, în care își manifestă nemulțumirea cu privire la dezinteresul guvernării față de domeniul culturii.

Gigel Știrbu este nemulțumit de nerespectarea promisiunilor și a investițiilor, de masivele tăieri ale bugetului, ceea ce a dus la subfinanțarea culturii, considerând că, astfel, românii au fost păcăliți. Este convins de faptul că, din cauza neimplicării, guvernarea PSD-ALDE se face direct răspunzătoare de dezastrul din cultura românească și de regresul care s-a înregistrat la nivelul întregului sistem.

În continuare, vă redăm scrisoarea deschisă a deputatului PNL de Olt:

gigel stirbu li 763  2«Stimați colegi de la PSD-ALDE,

Nu ați înțeles și nu v-a interesat să faceți din domeniul culturii o prioritate, atât la guvernare, prin politici publice specifice, cât și în Parlament, prin legiferare. Ultimele guverne perindate, în cei doi ani jumătate, au demonstrat, din plin, că domeniul culturii a reprezentat una dintre ultimele priorități ale actelor de guvernare.

Alianța PSD-ALDE i-a păcălit pe români, prin prezentarea unui Program de Guvernare, în care se promiteau și o serie de măsuri în domeniul cultural precum: investiții în Cetățile dacice, adoptarea legii meșteșugarilor, construirea unui centru multifuncțional în Capitală, digitizarea patrimoniului cultural, investiții în infrastructura culturală, pregătirea Centenarului Marii Uniri prin „autostrada” culturală, care să lege orașele cu rol istoric în desfășurarea actului de la 1 decembrie 1918, publicarea „edițiilor naționale de răspândire a marilor clasici”. Tot în Programul de Guvernare, ați promis majorarea, an de an, a bugetului pentru investiții, în domeniul cultural, cu 50%, precum și „crearea unui parteneriat public-privat puternic, care să susțină investițiile în cultură și susținerea creației vii”. Dar realitatea este că, la fiecare rectificare bugetară de la mijlocul anului, guvernul a rectificat negativ bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale, adică cu o mână a dat și cu două mâini a luat, condamnând, astfel, cultura la subfinanțare!

Concret, în prezent, după doi ani jumătate, nu aveți ce măsuri să recunoașteți că ați implementat, pentru că, de fapt, constituie nerealizările din programul dvs. de guvernare. Ați vândut românilor doar iluzii! I-ați păcălit!

Mai mult, sunteți autorii și a unor tăieri de bani pentru proiecte culturale, prin reducerea bugetului Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), destinat finanțărilor nerambursabile, la o limită de 31 de milioane de lei – cu șase mai puțin decât ar fi fost necesar – pentru sesiunile de finanțări nerambursabile.

Schimbarea deținătorilor portofoliului ministerial al Culturii și Identității Naționale a ținut exclusiv de tactica bățului și a zăhărelului practicată de Liviu Dragnea. S-au perindat mulți miniștri, care s-au făcut remarcați doar prin declarații elucubrante, greșeli gramaticale, implicare zero în luarea de măsuri pentru domeniul cultural și prin absența cu obstinație la ședințele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, când au fost chemați să prezinte proiecte concrete sau să elucideze disfuncționalități din domeniul pe care îl păstoreau!

Legat de sărbătorirea cum s-ar fi cuvenit a Centenarului, ați avut șansa ca acest proiect dedicat Marii Uniri, să conturați un proiect real și măreț, dar v-ați limitat la a organiza manifestări lipsite de vlagă, de substanță și coerență. Ați ratat un moment istoric din cauza incompetenței! Faptul că nu ați reușit să implementați un proiect esențial care să marcheze acest eveniment cu profunde semnificații simbolice, proiect de care să ne aducem aminte în viitor, este rușinos și descalificant față de generația Marii Uniri.

Bâlbâiala ministerului privind depunerea dosarului Roșia Montană pentru a fi inclusă în lista patrimoniului mondial UNESCO, astfel încât să fie salvată această moștenire culturală unică pentru generațiile viitoare, a reprezentat un act de trădare națională. Practic, ați dorit să îngropați Roșia Montană, în interesul industriei miniere!

Nu ați reușit, în toată această perioadă de timp, să luați vreo măsură pentru protejarea patrimoniului nostru național, deși conform statisticilor, România are rata cea mai mare de distrugere și neglijare a patrimoniului din Europa, putându-ne compara cu țările care sunt în stare de război!

Am constatat faptul că ultimele guverne au ignorat, cu bună știință, importanța strategică a culturii, așa cum este statuată în orice țară europeană! A venit, iată, momentul bilanțului, însă acest bilanț este unul dezastruos pentru dvs. și, din păcate, și pentru România! Sunteți direct vinovați de dezastrul din cultura românească și de regresul care s-a înregistrat la nivelul întregului sistem, de la instalarea puterii PSD-ALDE, din cauza neimplicării și a incompetenței crase!»

Ionuț DUMITRESCU

Permanent link to this article: http://linia1.ro/domeniul-culturii-a-reprezentat-una-dintre-ultimele-prioritati-ale-actelor-de-guvernare/