Print this Post


Dr. Liviu Radu, primarul Municipiului Caracal: Nea Marian Doldurea este izvorul nostru de inspirație istorică!

D-le primar, suntem la un an și jumătate de la preluarea mandatului. Aveți satisfacții și insatisfacții. Spuneți-ne satisfacțiile, prima dată, și apoi ceea ce n-ați reușit să faceți?

Un om în profesie, în viață, are și satisfacții și insatisfacții. Eu am venit pe această funcție, foarte onorantă de primar al Municipiului Caracal, ca un optimist pus pe treabă, ca să duc la finalizare atât ceea ce le promisesem oamenilor în campanie, cât și modul în care un primar poate să-și facă treaba, fără greșeală într-o administrație locală, cu probleme, pot să spun.

Satisfacția mea este că mă simt un om respectat de către oamenii care m-au ales și sper să-mi duc la capăt dezideratele pe care mi le-am propus atunci.

Insatisfacțiile nu întotdeauna depind de tine, ca primar. Uneori, vin din modul de a lucra cu oamenii din instituția ta și asta e o problemă de care m-am ocupat, credeți-mă, din prima zi, de când am venit în primărie. Eu am vrut și, în mare parte, am reușit să schimb mentalitatea oamenilor de aici. Am găsit niște oameni dezbinați, niște oameni care nu lucrau și toate treceau pe la primar, chiar dacă era nevoie într-o direcție, într-un serviciu sau birou să se consulte și să ia o hotărâre. Oamenii nu înțelegeau că toți cei care lucrăm aici, nu contează ce funcție ocupăm, reprezentăm o instituție. Iar un om care vine ghișeu sau la audiențe nu e interesat cine-i rezolvă problema, ci să-și rezolve problema.

Aici, am avut un pic de dificultate. Am avut destule discuții cu oamenii și sper că au înțeles. Aceasta este o mare grijă de care, atât timp cât îmi voi desfășura mandatul, mă voi ocupa. Adică un om, când vine și se adresează administrației locale, trebuie să-și cunoască drepturile, dar și îndatoririle. Pentru că, se pare, lucrurile sunt încă amestecate.

liviu radu primar caracal li 1Ați plecat dintr-un domeniu vital al societății, Sănătatea. Ați lăsat lucruri bune, în urma dvs., dar și lucruri care trebuiesc înfăptuite în continuare. Cum se prezintă, la ora asta, Sănătatea în Caracal?

Toți știm că atât Sănătatea, cât și Învățământul sunt doi piloni importanți ai fiecărei societăți. Aici încă mai bâjbâim și bâjbâim din cauză că legea este interpretabilă. În continuare, Spitalul îmi este o instituție dragă, în care mi-am făcut treaba cu pasiune, în slujba cetățenilor. Și este frumos când te simți bine, având și satisfacții.

Spitalul nostru este un spital destul de mare și să știți că n-am încetat să-l ajut, din această funcție de primar în care mă aflu acum. Trebuie să te gândești, în primul rând, că printr-un spital bine dotat și cu medici profesioniști, reglezi lucrurile în Sănătatea orașului tău.

Am reușit anul acesta, cu ajutorul consilierilor locali, să dăm către Spital în jur de 5-6 miliarde de lei vechi. Nu i-am dat aiurea, ci pe un lift care  nu mai fusese actualizat din 1983, de când s-a dat în folosință. Către o secție de psihiatrie prin care se vrea o altă recunoaștere a gradului spitalului, în sensul că Spitalul Caracal are un nemeritat grad IV și sperăm să devină de grad III sau la un grad intermediar între III și IV. Pentru că el acordă servicii medicale la jumătate din județ.

Au fost niște discuții în Consiliul Local, cu o evaluare a adăpostului de câini, cu cheltuielile pentru 350 de câini comunitari care să fie adoptați de acest adăpost, dar cheltuielile erau undeva la 9-10 miliarde lei vechi. Vă rog să mă credeți că nu mi-am asumat acest lucru. Dacă nici la spitalul orașului unde oamenii vin cu urgențe, fie ziua, fie noapte, nu cheltui atâția bani, cum poți să dai 10 miliarde pe niște câini? Într-adevăr, ei au devenit o problemă și referitor la insatisfacții aceasta este cea mai mare insatisfacție a mea.

Ați pus pe primul loc omul…

Sigur că da! Așa mi se pare și normal! Și eu sunt un iubitor de câini, stau la curte, cu părinții mei, am patru câini pe care-i iubesc și mi-ar plăcea ca și copiii mei să meargă pe stradă în legalitate și siguranță.

În ciuda tuturor problemelor financiare, de ordin social și de alt ordin, Cultura din Caracal merge… E o tradiție!

Da, așa este, aveți dreptate! Este o tradiție! Iar, dacă îmi fac cinste câteva lucruri în timpul mandatului meu, spun că arta și cultura caracaleană sunt la mare cinste și ori de câte ori am prilejul să particip la aceste evenimente, cu mare dragoste vorbesc despre artă și cultură.

Noi avem obligația să ducem mai departe ceea ce ne-a lăsat istoria acestui oraș. Avem numeroase case de patrimoniu, ceea ce înseamnă că ele trebuie menținute în viață mai departe. În acest sens, i-am rugat pe proprietarii acestora, că nu sunt numai ale primăriei, să poată să se gândească, există și o legislație în acest sens, să le protejeze și să le păstreze așa cum au fost ele făcute. Asta e o mare problemă, pentru că sunt oameni care nu pot să facă aceste lucruri. Atunci când putem, îi ajutăm și noi.

Aveți aici pe d-l Doldurea, un adevărat Mecena al artelor, care face foarte multe pentru cultură…

Așa este! Nea Marian Doldurea este rezervorul nostru de inspirație istorică, pentru că sunt multe lucruri pe care noi nu le regăsim aici, dar dânsul a știut să păstreze aceste documente. Destul de des mă sfătuiesc cu dânsul în ceea ce privește arta și cultura caracaleană, pentru că dânsul a și ajutat foarte mult acest oraș, în multe domenii. Din surse financiare exclusiv private.

Dvs. știți foarte bine că bugetul unei primării e limitat. Noi trebuie să recunoaștem deschis că nu avem industrie în acest oraș. Și atunci și bugetul acestui oraș nu este extraordinar de mare.

Eu sper că ne vor ajuta și cele două Centuri ale orașului, cea de Sud cred că va fi dată în folosință în două-trei săptămâni, iar cea de Nord sper să ne apucăm de ea în iarna aceasta, prin atragerea investitorilor, pentru că avem ce să le oferim. Am avut industrie, sunt oameni bine pregătiți și o forță de muncă relativ ieftină.

Îmi aduc aminte de o vorbă celebră a lui Lucrețiu Pătrășcanu: „Înainte de a fi comunist sunt român!” Parafrazându-l, aș putea spune, referindu-mă la persoana dvs.: „Înainte de a fi pesedist sunt român!” Are o intruziune adâncă politicul în activitatea dvs. administrativă?

D-le Sârghie, cu siguranță că are. Eu am intrat târziu în politică, dar cu siguranță că are. Și oamenii trebuie să înțeleagă că e bine atunci când comunici eficient în interesul cetățeanului. Și eu am ajuns în această funcție cu ajutorul politicului. Trebuie să recunoaștem acest lucru! Lucrurile bune vin și de aici. Întotdeauna am găsit uși deschise la d-l deputat Dan Ciocan și la d-l senator, acum vicepremier și ministru, Paul Stănescu. Contează foarte mult să ai o ușă deschisă în minister să poți să ceri lucruri, informații.

Aveți un mesaj către Consiliul Județean?

Consiliul Județean este un aliat al nostru. Ori de câte ori am avut nevoie am găsit o rezolvare, am găsit o soluție. Mi-ar plăcea, prin proiectele pe care le are Consiliul Județean, să ne găsească, să ne aducă pe anumite poziții din care să putem pleca pe proiecte pe fonduri europene sau guvernamentale.

Relația este una destul de bună! Mă întâlnesc destul de des cu d-l președinte Marius Oprescu. Sigur că dorința noastră este de a face mai multe, dar îmi dau seama că mai sunt și alte priorități la nivelul județului. Mă consult deseori cu d-l Marius Oprescu, cât și cu vicepreședintele Virgil Delureanu.

Dumitru Sârghie

Permanent link to this article: http://linia1.ro/dr-liviu-radu-primarul-municipiului-caracal-nea-marian-doldurea-este-izvorul-nostru-de-inspiratie-istorica/