Print this Post


Dr. Renică Diaconescu, senator PSD Olt: Se încalcă drepturile de muncă și nu îi poți forța pe doctori să lucreze 48 de ore!

Recent, Ministerul Sănătății propune noi reglementări cu privire la sistemul sanitar, una dintre acestea fiind modificarea numărului orelor de gardă a unui medic pe săptămână, începând cu 1 iulie 2018. Mai precis, în loc de 35 de ore câte erau până acum, un medic va trebui să efectueze 48 de ore de gărzi săptămânal.

Cu privire la acest subiect, doctorul neurolog Renică Diaconescu, senator PSD de Olt și vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Senatul României, susține faptul că, aceste reglementări au adus o serie de nemulțumiri în rândul medicilor.
„Comisia de Sănătate a solicitat un punct de vedere la Ministerul Sănătății față de noile reglementări privind efectuarea gărzilor. A fost prezentă, marți, la Comisie, doamna Tănase din Ministerul Sănătății, care, după părerea mea, nu a putut să dea o explicație plauzibilă la această nouă reglementare, ce îi obligă pe medici să facă 48 de ore gărzi pe săptămână, obligatoriu cu două gărzi. Până acum, medicii aveau 35 de ore de lucru pe săptămână, din care efectuau practic șase ore pe zi, iar a șaptea oră pe zi o făceau prin gardă obligatorie. Astfel, efectuau 35 de ore pe săptămână. Acum, cu noile reglementări, medicii sunt obligați să facă 48 de ore pe săptămână”, a declarat Renică Diaconescu.
renica diaconescu linia intaiAcesta consideră că, prin adoptarea acestei reglementări, se încalcă drepturile de muncă, iar medicii nu pot fi forțați să lucreze 48 de ore săptămânal.
„UE reglementează această activitate la 40 ore. Astfel, sunt încălcate reglementările UE privind dreptul muncii. Sunt opt ore în plus, care se pot face conform Codului Muncii, doar cu acordul angajatului. Cei din Ministerul Sănătății au explicat că, de fapt, această diferență de 13 ore pe săptămână va fi plătită, dar sunt mari probleme. La un control al Curții de Conturi, se va face diferența între contractul de muncă cu ore pe săptămână și contractual de gărzi, care este altceva. Nu ai cum să bagi, într-un contract, orele de gardă și să fie plătite ca ore de gardă, care au un alt regim de plată.
A rămas ca noi, cei din Comisia de Sănătate, și am apelat și la Comisia de Muncă din Senatul României, să reglementăm foarte limpede aceste lucruri, pentru că sunt nemulțumiri în rândul medicilor. Avem semnale din toată țara. Se încalcă drepturile de muncă și nu îi poți forța pe doctori să lucreze 48 de ore. Sper ca lucrurile să se îndrepte, pentru că nemulțumirile membrilor Comisiei de Sănătate au fost unanime. Toată lumea este nemulțumită din cauza acestei reglementări și chiar nu îi înțelegem sensul. Ea trebuia să intre în vigoare de la 1 iulie, conform noii Legi a salarizării unice, dar este o stare de confuzie peste tot ”, a mai spus Renică Diaconescu.

Ionuț DUMITRESCU

Permanent link to this article: http://linia1.ro/dr-renica-diaconescu-senator-psd-olt-se-incalca-drepturile-de-munca-si-nu-ii-poti-forta-pe-doctori-sa-lucreze-48-de-ore/