Print this Post


Dr. Sorin Brătoi, directorul Spitalului de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci: Spitalul nostru este o unitate de elită, raportată chiar la nivel național

D-le director, ați preluat de ceva timp manageriatul unui spital care are o importanță destul de mare pentru județul nostru. Sub ce auspicii ați preluat conducerea și ce aveți de gând să mai faceți?

Pot să vă spun că mai este puțin și se face un an de când am preluat conducerea Spitalului de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci. Am preluat spitalul de la fostul manager, actualul deputat Marius Iancu, într-o situație financiară foarte bună. Atât ca situație economică, cât și ca situație medicală.

La ora actuală, spitalul nostru este o unitate de elită, nu numai în județ, cât și la nivel național. Este în primele trei spitale de psihiatrie cu profil de cronici din România. Mergem pe o direcție de dezvoltare a serviciilor medicale pe care le oferim, pentru că trebuie să fim competenți și noi pe piața serviciilor medicale și să oferim servicii medicale care se caută. La ora actuală, adresabilitatea către spitalul nostru este una chiar deosebită. Avem liste de programare până dincolo de jumătatea lunii august.

Cu toate acestea, noi am căutat să identificăm noi servicii medicale pe care le poate oferi spitalul nostru, astfel că, în acest moment, suntem în plină procedură de execuție a unui nou pavilion, cu 50 de paturi. 25 de paturi pentru geronto-psihiatrie, pacienți psihiatrici, cu vârsta de peste 60 de ani și afecțiunile conexe și 25 de paturi pentru addicții. Pentru că, din păcate, dependența de substanțele psihotrope este un fenomen cu care începem să ne confruntăm din ce în ce mai des, iar numărul consumatorilor, atât la nivelul județului, cât și la nivel național, a crescut foarte mult.

Acesta ar fi planul meu de management, ca să spun așa, în mandatul pe care îl am la acest spital.

sorin bratoi schitu greci 2 netDe unde vine finanțarea, d-le director?

Am reușit să găsim înțelegere din partea Consiliului Județean Olt. Noi am încercat să obținem finanțare din bani europeni, finanțare de la Ministerul Sănătății. N-am reușit să obținem. Este o idee pe care noi o avem în vedere și pe care am discutat-o pe vremea când eram director medical, cu fostul manager Marius Iancu.

Într-un final, am reușit să găsim înțelegere la Consiliul Județean, la d-l președinte Marius Oprescu, astfel încât, pentru anul acesta, am demarat procedurile. Avem Studiu de Fezabilitate executat, proiectul tehnic de execuție, urmează să scoatem la licitație lucrarea și, sper, cu puțin noroc, dacă procedurile se desfășoară rapid și nu vom avea probleme la licitație, contestații sau diverse alte probleme, să reușesc să dau ordinul de începere a lucrărilor undeva la 1 noiembrie. Astfel încât, anul acesta, să reușim să ieșim măcar cu fundația pavilionului din pământ.

Cu siguranță, ați introdus multe proceduri moderne și alte activități pentru bolnavii cu acest specific.             Vorbiți-ne despre acest lucru.

Noi am fost primul spital acreditat de către CONAS, în anul 2014, iar acreditarea CONAS a presupus standardizarea tuturor procedurilor din spital, astfel încât, la ora actuală, avem pentru toate activitățile administrative și medicale din spital proceduri foarte stricte de urmat. Ceea ce este un lucru foarte bun, pentru că oamenii știu întotdeauna ce au de făcut, iar în momentul în care lucrurile nu merg în regulă, știi întotdeauna unde s-au defectat, din ce cauză, ce persoană, ce nu s-a făcut la momentul respectiv.

Având o situație financiară bună, chiar foarte bună pot să spun, noi am reușit să avem acces la medicamentele de ultimă generație, la antipsihoticele de ultimă generație, astfel încât starea clinică a pacienților noștri este foarte bună, la externarea din spital. Am reușit, nu vindecarea, pentru că afecțiunile psihiatrice nu se vindecă, să spațiem foarte, foarte mult recăderile celor cu afecțiuni cronice.

Pe de altă parte, în anul 2010, s-a reușit finalizarea pavilionului de Ergoterapie, pavilionul de terapie ocupațională, unde am reușit să și angajăm personal și unde se desfășoară activități cu pacienții internați. Pe perioada internării, ei participă la o serie de activități în cadrul centrului. Avem atelier de pictură, atelier de croitorie, atelier de olărit, o sală de cinema cu aparatura necesară, o sală de spectacole, unde întotdeauna am reușit, de Paști, de Crăciun, să aducem diverse trupe care să țină spectacole pentru pacienți.

De asemenea, șefa de centru, psihologul Andreea Dumitrescu, o fată tânără, foarte implicată în activitate, a reușit să facă o mică trupă de teatru a spitalului, cu pacienții. Sunt foarte mulțumit de activitatea pe care o desfășoară la centru.

Am avut produse pe care le-am scos la stand la Festivalul „Oltenii și restu’ lumii”, de Mărțișor am avut stand, iar cu banii pe care îi obțin acolo, desfășoară diverse activități în cadrul Centrului de Ergoterapie.

Totodată, am primit anual finanțare de la Ministerul Sănătății, bani veniți pe programe, pentru ergoterapie. Anul acesta avem 60.000 lei, bani primiți de la Ministerul Sănătății, prin DSP, pentru activitățile de ergoterapie.

Astfel, alternăm și terapia ocupațională cu terapia medicamentoasă, având în vedere și profilul spitalului și faptul că sunt pacienți care petrec perioade îndelungate de timp în unitatea noastră.

Orice țară care se respectă trebuie să aibă grijă de bolnavii ei psihic și de alte forme… Se pare că spitalul de la Greci este bine cotat, în acest sens…

La momentul acesta, într-adevăr, așa cum v-am spus, este o unitate de elită, raportată chiar și la nivel național. Am avut pacienți din toate județele, chiar și din străinătate au fost internați în unitatea noastră. Am avut un pacient de origine română din Statele Unite ale Americii, familia emigrată, care a venit la noi și am reușit chiar și reinserția profesională. În momentul acesta, lucrează în IT, în București și e chiar bine. A fost un caz frumos pe care directorul medical intenționează să-l prezinte la o sesiune științifică.

Răspundeți-mi la o întrebare pe care nu v-am adresat-o…

Ar mai fi de spus un singur lucru. Nemulțumirea mea, pe care am exprimat-o față de latura medicală, este că, în afara spitalului, partea de asistență socială este sublimă, dar lipsește cu desăvârșire. Noi reușim să aducem pacienții la o oarecare linie de plutire sau chiar ameliorare, dar, în momentul când părăsesc incinta spitalului, familiile, în general, sunt dezinteresate.

Eu înțeleg că traiul este greu cu un pacient cu afecțiune psihiatrică dar, totuși, e al tău, are și el nevoie de afecțiune, are și el nevoie de familie. Familiile, de cele mai multe ori, refuză să le acorde atenție. Plus cazurile sociale, care nu au familie… Și sfârșesc, din nou, cu reinternare, reinternare… Ceea ce, pentru ei, nu este un lucru bun.

Dumitru SÂRGHIE

Permanent link to this article: http://linia1.ro/dr-sorin-bratoi-directorul-spitalului-de-psihiatrie-cronici-schitu-greci-spitalul-nostru-este-o-unitate-de-elita-raportata-chiar-la-nivel-national/