Print this Post


DRĂGĂNEȘTI-OLT, LANSAREA CĂRȚII „ANOTIMPURILE LUI TRAIAN ZORZOLIU”

Sărbătorile prilejuite de „Zilele orașului Drăgănești” au culminat, sâmbătă, 29 septembrie a.c., cu lansarea cărți „Anotimpurile lui Traian Zorzoliu”, semnată de ziaristul Dumitru Sârghie. Manifestarea a avut loc la Muzeul Câmpiei Boianului „Traian Zorzoliu” și a beneficiat de prezența unui grup numeros de intelectual ai comunității drăgăneștene, de cea a deputatului Mihai Niță, dar și de prezența scriitorului slătinean Ioan Smedescu, care este personaj al cărții și un mare fost prieten al celui dispărut la stele, Traian Zorzoliu.

Activitatea culturală, ținută bine în frâu, a fost coordonată de directoarea Muzeului, dna Mihaela Lală, secondată de Pantelie Rotaru, primarul orașului Drăgănești, cel care a oferit o serie de diplome de excelență, însoțite de plachete metalice cu harta României și cu însemnele Centenarului Marii Uniri. Au luat cuvântul venerabilii profesori de odinioară ai Liceului „Tudor Vladimirescu, astăzi pensionari, cei care au dat țării și lumii, de-a lungul anilor, atâtea generații de elevi: Constantin Popescu, Constantin Valman, Constantin Safta și Dumitru Drăgoi.

lansare zorzoliu draganesti 0În discursurile lor, au mulțumit ziaristului Dumitru Sârghie pentru apariția editorială deosebită, au depănat amintiri din anii puterii populare, când erau nevoiți să facă anumite compromisuri față de comuniști, pentru a păstra calitatea educației la standardele necesare, și au reliefat personalitatea, patriotismul și profesionalismul celui care a fost românul integral, Traian Zorzoliu.

lansare zorzoliu draganesti 6Au luat, de asemenea, cuvântul deputatul ALDE, Mihai Niță, care a felicitat autoritățile locale pentru gradul înalt la care se desfășoară la Drăgănești-Olt activitățile culturale, dar și poeta Liliana Ghiță-Boian, care a afirmat că tot ce ținea de spiritualitatea drăgăneșteană și chiar județeană se învârtea în jurul marii personalități Traian Zorzoliu. Despre Traian Zorzoliu, au mai vorbit frații Zorzoliu, Cristian și Gabriel, fiii acestuia, dar și scriitorul Ioan Smedescu, unul dintre prietenii de suflet ai celui plecat în eternitate.

Autorul cărții, ziaristul Dumitru Sârghie, a istorisit celor prezenți cum s-a născut ideea apariției acestei minunate cărți și a mulțumit tuturor celor care i-au dat o mână de ajutor întru reușită, în special autorităților locale, care au văzut cu ochi buni acest proiect cultural. De menționat faptul că unul dintre oamenii politici care l-au prețuit foarte mult pe Traian Zorzoliu, a fost actualul vicepremier Paul Stănescu, care a salutat, cu multă căldură, apariția cărții „Anotimpurile lui Traian Zorzoliu”.

lansare zorzoliu draganesti 3Grupul folcloric „Rapsozii Oltului de Jos”, condus de prof. Ionuț Popescu, a încoronat opera cu cântece oltenești autentice, iar autorul cărții a semnat zeci de autografe. La Drăgănești-Olt, dragi cititori, a fost o manifestare culturală care nu se va uita foarte repede.

lansare zorzoliu draganesti 4Bădica Traian, eroul cărții semnate de Dumitru Sârghie, merită chiar mai mult, de aceea, autorul a reluat legăturile cu fiii marelui muzeograf și arheolog, pentru a culege noi și noi date despre viața și opera celui care a lăsat urme adânci în cultura națională. Felicitări Primăriei Drăgănești-Olt, conducerii Muzeului Câmpiei Boianului „Traian Zorzoliu” și autorului Dumitru Sârghie.

LINIA ÎNTÂIlansare zorzoliu draganesti 2

lansare zorzoliu draganesti 5

Permanent link to this article: http://linia1.ro/draganesti-olt-lansarea-cartii-anotimpurile-lui-traian-zorzoliu/