Print this Post


Drepturile comunităților românești din regiunile istorice – dezbatere în Parlamentul European

Sediul Parlamentului European de la Bruxelles va găzdui, miercuri, 5 septembrie, conferința intitulată „România și regiunile istorice în Anul Centenar: cultură, identitate, valori europene”, organizată cu sprijinul eurodeputatului Mircea Diaconu, la inițiativa Platformei Unioniste „Acțiunea 2012”. La eveniment, vor participa reprezentanți ai comunităților românești din regiunile istorice, dar și din cadrul Uniunii Europene, precum și ai mediului academic, politic și administrativ din România și Republica Moldova.

Conferința se va desfășura sub forma unei audieri publice menită să identifice principalele probleme ale comunităților românești din regiunile istorice. Un alt punct al dezbaterilor îl va reprezenta direcția comună a mișcării unioniste și a integrării europene a Republicii Moldova.

mircea diaconu net„În pofida unor întâmplări ale ultimilor ani sau, mai bine zis, ale ultimului secol, rămân totuși infinit mai multe lucrurile care ne unesc, prin comparație cu diferențele care ne despart. Iar în unitatea lumii românești, care transcende granițele actuale ale României, stă cheia ieșirii noastre din labirint. În baza acestui crez personal, am răspuns propunerii făcute de Acțiunea 2012 de a reface, în spirit, pentru câteva clipe, România Mare, la Bruxelles”, a mărturisit Mircea Diaconu.

În opinia europarlamentarului, comunitățile românești din regiunile istorice sunt adeseori uitate atunci când se vorbește despre românii din afară granițelor țării.

„Și în Timoc, Cernăuți, Odessa sau Basarabia trăiesc români care sunt, în același timp, europeni, prin cultură, și ale căror drepturi trebuie respectate. Este poate nevoie de o abordare mai implicată la nivel național, dar e foarte important ca și Uniunea Europeană să protejeze dreptul la propria cultură al tuturor minorităților și implicit al comunităților românești din diferite state membre sau partenere ale Uniunii Europene. Cultura noastră e identitatea noastră”, a adăugat Mircea Diaconu.

Conferința va debuta, începând cu ora 13:00, cu tema „Comunitățile românești din Cernăuți, Timoc și Odesa”, despre care vor vorbi Vasile Tărîțeanu – președinte al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, membru de onoare al Academiei Române; Anatol Popescu – președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa; Zavisa Zurz – președintele Asociației pentru cultură a românilor / vlahilor „Ariadnae Filum” din Timoc; Eugen Tiberiu Popescu – director general al Isntitutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni; Veaceslav Șaramet – secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Despre „Cultura și istoria: elemente de bază în realizarea coeziunii naționale și europene”, vor vorbi Nicolae Dajiba – membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere, membru corespondent al Academiei de Științe a Republicii Moldova și membru de onoare al Academiei Române, redactor-șef „Literatura și Arta”, și Anatolie Petrenco – directorul Institutului de Istorie Socială „ProMemoria”.

O altă temă ce va fi supusă dezbaterii este „Basarabia: mișcarea unionistă și integrarea europeană a Republicii Moldova”, ce îi va avea ca prezentatori pe Mihai Ghimpu – președintele Partidului Liberal, Republica Moldova; Gheorghe Negru – dr. conf. Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Republicii Moldova, și George Simion – președintele Platformei Unioniste „Acțiunea 2012”.

Începând cu ora 14:45, va avea loc o dezbatere liberă alături de reprezentanți ai autorităților locale din România și Republica Moldova, precum și de reprezentați ai comunităților românești din diaspora.

Ionuț DUMITRESCU 

Permanent link to this article: http://linia1.ro/drepturile-comunitatilor-romanesti-din-regiunile-istorice-dezbatere-in-parlamentul-european/