Print this Post

Ion Anuța, directorul Direcției pentru Agricultură Olt:

E antagonic și bizar, în același timp, ca simbolurile României să fie lupul și oaia!

Domnule Anuța, iată, recent, ați fost înscăunat în funcția de director al Direcției pentru Agricultură Olt. Ce înseamnă „scaunul” acesta pentru dvs.?

Pentru mine, biroul înseamnă un loc unde lucrez. E deschis la toată lumea… Scaunul de director este de director executiv. Adică execut o muncă pe care ministerul mi-a încredințat-o… O muncă în interes general și, mai concret, în interesul dezvoltării acestei ramuri economice vitale pentru o națiune: Agricultura!

anuta ion director directia agricola liD-le director, sub ce auspicii ați preluat conducerea Direcției Agricole din Olt?

Ținând cont de faptul că a fost o perioadă în care fostul director, în urma celor 37 de ani de muncă, a trebuit să se pensioneze și eu promovând concursul de director adjunct, a trebuit, în această perioadă, să preiau și atribuțiile directorului general.

Faptul că am fost director adjunct înseamnă că activitatea privind partea tehnică a Direcției Agricole cădea în sarcina mea. Lucru pe care l-am realizat.

Acum, ca director general, am preluat și atribuțiile pe parte de organizare și de bună funcționare a instituției.

Nu vă copleșește personalitatea ministrului Daea?

Ba da! Sunt de-a dreptul copleșit. În același timp  sunt și entuziasmat de vivacitatea și de tenacitatea d-lui ministru al agriculturii. Ținând cont de vârsta d-lui ministru, pentru mine, care sunt mult mai tânăr decât dânsul, consider că este un imbold de a încerca să mă ridic la nivelul puterii de muncă a domniei-sale.

Care sunt primele măsuri pe care le-ați luat în instituție, din momentul instalării dvs.?

Faptul că în decursul perioadei anterioare am lucrat mult timp în sistem privat, le-am explicat colegilor că un lucru pe care-l discutăm împreună trebuie să se și întâmple. Imediat după discuție și cu soluții imediate.

Ceea ce discutăm trebuie să se și întâmple. Pe masa mea nu veți găsi documente pe care le-am primit ieri și nu sunt soluționate astăzi.

Ce urmează d-le director? Pentru că și în perioada de iarnă există o activitate în agricultură.

Sigur. Noi, în perioada de iarnă, urmărim ceea ce s-a întâmplat în toamnă, mă refer la semănat, la starea de vegetație a culturilor și pregătim ceea ce urmează să se întâmple în primăvară: fertilizări, arături, pregătirea terenului.

În același timp, să nu uităm că noi, pe timp de iarnă, mai avem o industrie care funcționează non-stop. O industrie care se numește zootehnie: vacă, oaie capră. Și așa cum am spus d-l ministru, oaia e pe un loc prioritar.

În viitorul apropiat, președinția Consiliului European va fi preluată de România. Simbolul pe care îl prezintă românii acolo va fi lupul. Pe de altă parte, ministrul Daea, în România, spune că simbolul nostru național este oaia. Numai noi românii putem să punem pe frontispiciul țării două chestiuni contrarii. Lupul mâncat de oaie sau oaia mâncată de lup? Cum vi se pare această chestiune?

Dacă ne uităm puțin în istorie, lupul a reprezentat cultura dacică, a fost simbol al strămoșilor noștri, care au format poporul român. D-l ministru Daea privește oaia ca un simbol național din punctul de vedere al unui specialist în agricultură.

Să nu uităm, însă, că există și un  Brâncuși, există și un Coandă și multe alte personalități care ne pot reprezenta, ca efigie, în lumea largă. E antagonic și bizar, în același timp, ca simbolurile României să fie lupul și oaia!

Din punct de vedere agricol, cum se situează România la această oră?

Dacă stau și mă uit în statistici cu și cu ochiul specialistului care merge zilnic în teren, suntem pe un drum bun, pe un trend crescător. Fiind zilnic în contact cu fermierii, constat că au început să existe zâmbete pe fețele lor, ceea ce înseamnă că au satisfacții. Satisfacții profesionale și satisfacții materiale, în același timp.

Eu cred că, dacă vom continua pe acest drum și vom susține excelentele programe propuse de ministrul agriculturii, d-l Petre Daea, și dacă noi cei de jos le vom duce la îndeplinire, România se va situa acolo unde a fost în urmă cu mulți ani de zile.

Ce mesaj aveți către țăranii din Olt?

Să aibă încredere în noi!

Dumitru SÂRGHIE

Permanent link to this article: http://linia1.ro/e-antagonic-si-bizar-in-acelasi-timp-ca-simbolurile-romaniei-sa-fie-lupul-si-oaia/