AcasăEDITURA ARENA ARTELOR DIN SLATINA, PREZENTĂ LA RM. VÂLCEA, CU ANTOLOGIA „10...
Array

EDITURA ARENA ARTELOR DIN SLATINA, PREZENTĂ LA RM. VÂLCEA, CU ANTOLOGIA „10 POEȚI VÂLCENI, 100 DE POEME!”

Pentru Editura „Arena Artelor” din Slatina, aflată sub coordonarea ziaristului Dumitru Sârghie, Ziua de 1 Decembrie de anul acesta, cea care a coincis miraculos, cu Sărbătoarea Națională a Centenarului Marii Uniri, a fost una fastă, având în vedere lansarea la Rm. Vâlcea a Antologiei „10 poeți vâlceni – 100 de poeme”, proiect coordonat de ziaristul și poetul Dumitru Sârghie, sub egida Primăriei Rm. Vâlcea.

Cartea, cu o prefață de Eugen Negrici, reunește 10 poeți vâlceni, cu rădăcinile adânc înfipte în județul marelui sociolog Dumitru Drăghicescu, autori fără de care literatura română ar fi fost mult mai săracă: Valeriu Anania, Virgil Ierunca, George Țărnea, Dragoș Vrânceanu, Damian Ureche, Traian Dobrinescu, George Anca, Ioan St. Lazăr, Valentin Dolfi și Felix Sima.

lansare valcea 2018Lansarea a avut loc la Galeria Pasaj 1, din Pasajul pietonal subteran din Zona Centrală a Municipiului Rm. Vâlcea.

Printre personalitățile vâlcene, prezente la acest eveniment amintim pe regizorul și poetul Doru Moțoc, criticul de artă și eseistul Ion Predescu, prof. și poetul Ioan St. Lazăr, Poetul Felix Sima, poetul Nicolae Nistor, scriitorul Traian Dobrinescu, discipol al prof. universitar Eugen Negrici, poeta Marinela Capșa, prof. și scriitorul Ion Soare, precum și fostul președinte al Tribunalului Rm. Vâlcea, Petre Dinescu. Din partea Primăriei Rm. Vâlcea au fost prezenți consilierul primarului, Tudor Pendiuc, șeful culturii municipale, Daniel Ionescu și Simona Iliescu, funcționar, cea care a avut o contribuție importantă în selecționarea poeților antologați.

A recitat din creația celor poeților cuprinși în volumul „10 poeți vâlceni – 100 de poeme”, cu talentu-i cunoscut, actorul Cristian Alexandrescu, de la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea.

Deschiderea manifestării a făcut-o Tudor Pendiuc, din partea Primăriei Rm. Vâlcea, acesta fiind, în fapt autorul moral al ideii apariției acestei antologii, care face cinste vâlcenilor, dar și Editura „Arena Artelor” din Slatina. În continuare, despre carte a vorbit Dumitru Sârghie, coordonatorul volumului, prof. univ. și scriitorul Ioan St. Lazăr și prof. Ion Soare, scriitor,

Fiecare a subliniat virtuțile poeților din antologie, dar și momentul inspirat al apariției acesteia în peisajul literar al județului Vâlcea.

Prezentăm, în continuare, precuvântarea criticului și prof. universitar, Eugen Negrici, la volumul „10 POEȚI VÂLCENI, 100 DE POEME”, dar și un fragment din discursul editorului și coordonatorului cărții, Dumitru Sârghie.

Delicatețea spiritualității vâlcene ar trebui să trezească mai mare atenție din partea criticilor și istoricilor literari

„Sunt de-a dreptul surprins, plăcut surprins – și nu o spun pentru că se cuvine să o spun într-un moment aniversar – de felul cum a fost concepută și editată această carte de către Editura ARENA ARTELOR din Slatina, aflată sub bagheta scriitorului Dumitru Sârghie. Fie și numai prin cei zece poeți și prin cele o sută de poeme antologate, ea se dovedește capabilă să releve creativitatea acestui tărâm binecuvântat, forța, dar și delicatețea spiritualității vâlcene. Ea ar fi trebuit să trezească o mai mare atenție din partea criticilor și istoricilor literari.

Mărturisesc că mi-am reprimat spiritul critic spre a gusta din plin poeticitatea acestor texte care mă aruncă în melancolie, căci volumul acesta de versuri articulate, concepute inteligent și expresiv, îmi recheamă în minte vremurile în care mediul online nu-și dovedise puterea de egalizare și poezia era poezie, oferindu-ți șansa de a te bucura de splendoarea actului creator în sine.” (EUGEN NEGRICI)

…FERMECAȚI DE ISTORIA ACESTUI JUDEȚ

„Adeseori, suntem tentați să căutăm modele și valori în altă parte, fără să ne uităm în jurul nostru și fără a ne osteni să ne aplecăm asupra modelelor și valorilor pe care le-a avut și le are comunitatea în care ne ducem veacul. Județul Vâlcea este, incontestabil, un tărâm fascinant al României profunde, un tărâm care a dat națiunii și lumii întregi oameni de înaltă conștiință morală, filosofi, sociologi, doctori, profesori, scriitori, dascăli minunați, diplomați, cântăreți de operă, politicieni însemnați, dar și poeți de geniu.

Rațiunea aceasta de a pune în lumină trecutul, prin legătura sa cu prezentul poetic al acestor locuri de legendă, ne-a determinat, pe noi, cei de la Editura Arena Artelor, dar și pe reprezentanții culturii Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea, cu toții fermecați de istoria acestui județ, să punem la cale o antologie poetică dedicată Centenarului Marii Uniri”

Ionuț DUMITRESCU


RELATED ARTICLES

4 COMENTARII

  1. Nea Mitica…daca vreti sa va pupati singuri in fund …si daca si reusiti e treaba voastra…’.
    tu ai citit ce ai scris? I-auzi aici:”” Cartea, cu o prefață de Eugen Negrici, reunește 10 poeți vâlceni,…. autori fără de care literatura română ar fi fost mult mai săracă”” Eu chiar cred ca fara unii din cei enumerati literatura romana ar fi fost mult mai de calitate pentru ca nu inteleg ce treaba are Lazar sau Dobrinescu cu poezia

  2. Mă îndoiesc de faptul că nomeni n-a auzit Țărnea, Damian Ureche, Virgil Ierunca, Valeriu Anania, Dragoș Vrânceanu și Felix Sima și chiar de ceilalți, care sunt membri ai Uniunii Scriitorilor, recunoscuți și de Eugen Negrici… Dar, fiecare după gustul lui…

  3. He, he, he…pe vremuri in armata se spunea un lucru; “sa ne respectam intre noi precum subofiterii”. Era vorba despre faptul ca ofiterii -plictisiti de armata- cand treceau unul pe langa altul abia daca isi ziceau discret un “salut”…in schimb subofiterii cand se intalneau incepeau sa bata pas de defilare de la zece metri, duceau mana la chipiu si ramaneau asa inca zece metri dupa ce treceau unul pe langa altul. De ce ? Pentru ca ofiterii erau “satui”de atata respect.In schimb pe subofiteri nu ii respecta nimeni asa ca trebuiau sa se bage in seama singuri…Asa si cu antologia “scriitorilor si poetilor”din poveastea lui nea Mitica…nimeni nu-i cunoaste, nimeni nu-i baga in seama si atunci se baga singuri in seama.. Am sa va dau un exemplu ca sa intelegeti despre ce”” personaje”este vorba: Traian Dobrinescu “scriitorul si poetul”amintit este fost profesor de literatura romana la un liceu din Orlesti care in viata lui nu a reusit sa memoredoua versuri!!! Nu o poezie,- doua versuri!!! Poeziile sale? Niste insiruiri de vorbe fara cap, coada sau inteles…as puitea sa continui descrierea si a celorlalte “genii”dar ar fi inutil…oricum nu intereseaza pe nimeni balivernele lor.

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments