Print this Post


Elevi din Slatina au participat la Olimpiada Internațională de Robotică din India

La sfârșitul lunii noiembrie a anului 2016, o echipă formată din elevi ai Școlii Gimnaziale “Eugen Ionescu” din Slatina au participat la Olimpiada Internațională de Robotică ce s-a desfășurat în New Delhi, India. Slatina a fost reprezentată de elevii Vlad Coneschi (clasa a VII-a), Robert Vădăstranu (clasa a VIII-a) și Gabriel Constantinescu (clasa a VIII-a) coordonați de conf. univ. dr. Doru Anastasiu Popescu de la Universitatea din Pitești și prof. Colegiul Național “Radu Greceanu” Slatina.

România a participat anul acesta la Olimpiada Internațională de Robotică la trei secțiuni: elementary, junior high și senior high, pe mai multe runde de calificare. Echipa slătineană s-a clasat pe locul 37 din aproximativ 100 echipe din peste 60 de țări.

robotica greceanu 1Tema acestei competiții a fost una ecologică, de colectare a deșeurilor, roboții de la secțiunea junior high trebuiau să se deplaseze pe o suprafață pe care se aflau cuburi de diferite culori și să le colecteze pentru a le așeza în anumite zone marcate de garduri și culori. În cele patru runde la care echipa din Slatina a participat, robotul creat a avut prestații din ce în ce mai bune, calificându-se in sferturile competiției dar, cu toate acestea, echipa a fost întrecută de țări cu tradiție în cest domeniu.

“Un lucru important de remarcat este faptul că din Europa (exceptând Rusia – care este mai mult în Asia decât în Europa) nu au existat echipe care să urce pe podium, indiferent de secțiuni. Acest lucru trebuie să dea de gândit europenilor, pentru că dezvoltarea tehnologică se bazează pe construirea, programarea și configurarea roboților, care să execute diverse activități pe care omul nu le poate face sau le face cu mare greutate. Dacă din timpul școlii nu sunt alocate ore cu această tematică, vom ajunge să importăm tehnologii și aparatura numai de la țări precum cele care au avut rezultate deosebite la Olimpiada Mondială de Robotică (China, Japonia, Rusia, Malaysia, Taiwan etc.).

Menționăm faptul că, în România, nu există ore de robotică, nici la gimnaziu și nici la liceu. Rezultatele care au apărut în acest an se datorează investițiilor personale ale  profesorilor și părinților și pasiunii unor elevi pentru acest domeniu. Deplasarea în India a echipei din Slatina a fost sprijinită de autoritățile locale și de sponsori locali, pentru că această olimpiadă nu este inclusă în calendarul olimpiadelor din cadrul Ministerului Educației”, a declarat Doru Anastasiu Popescu.

Ionuț DUMITRESCU

robotica greceanu 2
robotica greceanu 3

Permanent link to this article: http://linia1.ro/elevi-din-slatina-au-participat-la-olimpiada-internationala-de-robotica-din-india/