Print this Post


ERETICUL PE DE-A-NTREGUL COSTY TRIȚĂ

Despre poetul Costy Triță, am scris de mai multe ori… Am scris favorabil, nu numai pentru că mi-e prieten, ci mai ales pentru că este un poet popular, în arealul nostru alutan, el reușind să înlăcrimeze și să redea speranța în amor unui număr impresionant de dame, mai fragede sau mai ațoase, care-l aplaudă, zilnic, pe Facebook, de numa-numa… Zeci, sute, mii, tot regnul feminin aplaudă și delirează…

Triță scrie dulce și ușor, pe înțelesul damelor de toate categoriile sociale, dar mai ales al damelor îndrăgostite, indiferent de meseria și culoarea politică pe care acestea le îmbrățișează…

net li carte tritaÎmpătimit de sfârcuri și himere, cavalerul nostru ușor întomnat, rămâne veșnicul recrut al iubirilor eterne. Costy Triță, iată, strânge în palmă ultimul său zbor poetic intitulat „Rondeluri, Sonete, Rugăciuni și Erezii”, înșurubându-se definitiv în ispite… Cartea lui ne introduce copios în parfumuri ample de dor, „rondeluind” și „sonetând” iubiri pătimașe, în intermitentul său drum către… dormitor.
Culori magice sunt versurile sale, dedicate fiind iubirilor totale, adânci, carnale, transfigurante, apetisante…

„Patimi ascunse”, ispite și ispitiri scăldate în mângâieri și candori indecente… Genunchi, sâni de toate formele și culorile, ochi, buze, coapse, burice vorbitoare… adrenalină – iată obiectul de activitate al ultimului poet romantic și chiar romanțios, Costy Triță din Piatra-Olt.

Un romantic voit-întârziat, iubăreț până la explozie, un păcătos care păcătuiește pentru a fi iertat (un fel de Rasputin de Piatra-Olt, liricoid până-n prăsele), care fură săruturi, prin scris, și minte metaforic și abil, ca să se îndrăgostească de el toate damele frumoase și triste.

„Victima?” Eterna Femeie, Eterna Terra Nova! Cartofor și, uneori „anagnost”, Constantin Triță îndulcește, prin scrisul său binefăcător, sufletele pierdute, rezolvă pasiunile strigătoare la Cer, toarnă doruri și elixiruri și fioruri în toate adâncimile și ascunzișurile femeilor lui imaginare…

Le răstignește pe covoare persane, le descuie zăvoarele uneori ruginite, rezolvă femeile stătute cum numai el știe, arde simțurile răzvrătite, îmbrățișează și mângâie trupuri, definește formele sânilor înmuguriți sau de-a dreptul ofiliți, își dă bretelele jos și sărută… îndelung.

„Spre veșnicie mă afund hoțește, / Rotunde buze ard seducătoare, / Simțind căldura trupului, firește, / Tresaltă sfârcul întru sărutare.” (Rondel erotic)

De altfel, toată cartea lui Triță e un tratat de erotism în versuri ușoare ca fulgul, ușor memorabile, sonet și rondel curgând în păcat… „arzând dulce de… plăcere.”

„Pe buze arde, magică, suflarea, / Redefinind speranțe și-așteptări, / Înspre apus, tot descifrând uitarea, / Când pică frunza peste sărutări.” (Sărutul ca o veșnică-ntrebare)

Magician și vrăjitor al verbului erotic, Costy Triță crede cu naivitatea poetului îndrăgostit că doar în ultimul capitol al cărții, intitulat Erezii comite o poezie dezmățată, punându-și șmecherește cenușă-n cap, dar asumându-și ereziile, adică păcatul… În realitate, întreg volumul e dezbrăcat mai mult sau mai puțin, în așa fel încât, așa cum v-am spus, să atragă interesul damelor flămânde de dragoste și, de ce nu?, de sex, domnilor, fiindcă sexul e… Puterea, nu-i așa?

Pe ici, pe colo, Triță atinge sublimul carnal al lui Emil Brumaru, păstrând proporțiile, rememorând atingeri și păcate, sărutând sâni obraznici și parșivi, încolăcind trupuri fierbinți și iubind la maxim, conform Sf. Augustin, care ne spune să iubim și apoi să facem ce dorim!

Iubește, Costy, cât mai poți. Măcar pe hârtie și în gând… Fă dragoste cu patimă și pasiune… Sărută și mângâie sâni rotunzi și fese incandescente… Fii vagabondul clipelor rebele… A visa nu-i interzis! Bravos, amigo!

Dumitru SÂRGHIE

Permanent link to this article: http://linia1.ro/ereticul-pe-de-a-ntregul-costy-trita/