Print this Post

Gheorghe Gănescu, primarul comunei Curtișoara:

Eu ies în fața oamenilor cu realizările făcute și niciodată nu le promit lucruri pe care nu le pot face!

Veche vatră de cultură și civilizație, comuna Curtișoara, cu cele șase sate aferente (Proaspeți, Linia din Deal, Curtișoara, Pietrișu, Dobrotinet și Raițiu) este așezată în centrul județului Olt și are o populație de aprox. 4200 de locuitori.

Astăzi, comuna Curtișoara, în ciuda tuturor convulsiunilor politice și sociale, care s-au abătut asupra țării noastre,  este un exemplu viu de ceea ce înseamnă  administrație și respect pentru o comunitate, ea aflându-se într-un susținut proces de modernizare girat de către primarul Gheorghe Gănescu și echipa sa. În data de 5 iunie 2016, Gheorghe Gănescu câștigă, cu brio, alegerile pentru fotoliul de primar al comunei Curtișoara. După mandatele dezastruoase ale foștilor primari, Curtișoara a renăscut, ca pasărea Phöenix, din cenușă.

Astăzi, la cei 48 de ani ai săi, primarul Gheorghe Gănescu, care are un trecut profesional și moral ireproșabil, poate să-și prezinte, în fața oricui, onoranta sa carte de vizită, exact prin efortul administrativ remarcabil, pe care l-a desfășurat, în cei patru ani de mandat. Experiența lui de consilier local social-democrat  (2008-2012 și 2012-2016), precum și cea din domeniul privat (domnia sa administrând, înainte de a fi primar, cu succes, o societate agricolă) și-au spus cuvântul în toată această perioadă. Este un bun familist, soția sa este inginer agronom și, împreună, au doi copii:  Alexandru Lorel, tânăr inginer la o societate din București, masterand în domeniul Contabilitate, și Mihaela, studentă la Facultatea de Farmacie București.

Gheorghe Gănescu este pregătit pentru alegerile locale din data de 27 septembrie a.c., pentru a-și reînnoi mandatul de primar și pentru a-și transforma comuna, cu oameni harnici și frumoși la chip și la suflet, într-un fel de Grădină a Maicii Domnului, așa cum era odată…

Layout 1D-le primar, iată că ne aflăm la sfârșitul unui mandat reușit, după părerea mea, în care ați scos la lumină și primăria, dar ați și șters vechile năravuri ale foștilor primari… Ați putea să ne enumerați, pe scurt, care au fost obiectivele pe care le-ați îndeplinit în cei patru ani de când sunteți primar?

Vă urez un bun-venit în comuna Curtișoara… Vreau să începem discuția cu prioritățile pe care ni le-am propus, eu și echipa mea, în anul 2016. Primul lucru foarte important a fost legat de canalizare. În al doilea rând, în satele Proaspeți și Linia din Vale exista o problemă nerezolvată de ani de zile. Este vorba despre problema inundațiilor. Am avut un număr foarte mare de gospodării care, primăvara, erau inundate. Astfel, am făcut un proiect pentru captarea izvoarelor de suprafață de pe dealuri. Am captat apa care vine de pe versanți și, în momentul de față, cu acel canal suntem la final.

De asemenea, în satul Proaspeți am început proiectul de canalizare în anul 2019. Țin să vă spun că suntem în stadiul de 70%-80% conducta băgată în pământ și mai avem de introdus aproximativ 800 de metri și de construit stația de epurare.

În satele Curtișoara, Dobrotinet și Pietrișu, avem un alt proiect de canalizare, care este aproape finalizat, în proporție de 95%. Aici mai avem să-l racordăm la rețeaua de curent electric și să legăm SPA-urile și stația de epurare. Așteptăm, cu sufletul la gură, să-i dăm drumul.

Tot în anii din urmă, am avut un proiect legat de iluminatul public stradal. Am înlocuit toate becurile vechi cu lămpi pe LED, care sunt mai economice și mai bune.

sala de sport curtisoara ext netPrintre altele, pot să vă mai spun că am asfaltat o stradă în satul Dobrotinet, strada Conacului. Am finisat clădirea de vestiare și tribunele de la baza sportivă. Am construit gardul de la Dispensar, Școală și Grădina de Vară. Am reabilitat, la standarde moderne, Căminul Cultural, iar în momentul de față mai avem mici retușuri.

Lângă Școală, am construit o Sală de sport modernă, cu 180 de locuri în tribune. Și finalizarea acesteia este pe ultima sută de metri… Am reabilitat și modernizat Dispensarul Comunal. Am modernizat primăria, unde am făcut și un spațiu verde.

sala de sport curtisoara int netÎn linia de bază, ca proiecte de viitor pentru mandatul următor, trebuie să terminăm cu tot ceea ce înseamnă canalizare pe raza comunei și apoi să ne apucăm de asfaltat toată comuna. În comuna Curtișoara, nu va rămâne nicio casă nelegată la canalizare. Trebuie să spun pentru întreaga societate civilă a județului Olt că nu aș fi putut face toate aceste lucruri minunate fără sprijinul Consiliului Județean Olt și al domnului președinte Marius Oprescu, cel care nu precupețește niciun efort, pentru a fi alături de comunitățile rurale ale acestui județ. Comuna Curtișoara m-a mandatat, astfel, să-i mulțumesc, pe această cale.

Cred că cel mai important proiect pentru mandatul viitor este legat de introducerea gazelor naturale. Este un lucru pe care toată lumea îl așteaptă cu sufletul la gură, pentru că, pe zi ce trece, achiziția de material lemnos este foarte anevoioasă.

În fiecare iarnă, deszăpezirea în comuna noastră s-a făcut numai cu utilajele proprii. La nivelul comunei, am achiziționat o lamă de zăpadă pentru tractor, plus o remorcă auto.

camin cultural curtisoara ext netcamin cultural int netD-le primar, cum stați din punct de vedere economic? Ce unități economice aveți pe raza comunei?

Lângă sediul primăriei, se află o fabrică pentru componente de bicicletă de mare performanță, firma Mechrom. În momentul de față, are un număr de 150 de angajați, dintre care 60-70% sunt locuitori ai comunei noastre. Venirea acestei societăți pe raza comunei a fost un lucru foarte bun, având și încasări foarte bune la bugetul local.

Avem și alte societăți pe raza comunei și societăți agricole care, împreună, contribuie la bugetul primăriei. Orice bănuț adus instituției e bine-venit!

Știu că oamenii de aici au o veche durere, referitoare la titlurile de proprietate, unele legate de păduri, altele legate de cărțile funciare… S-a mai făcut ceva în acest sens?

Da, aveți dreptate! Să începem cu titlurile de proprietate legate de pădure. Când am venit primar, am întâmpinat anumite probleme legate de titlurile de proprietate la pădure. Oamenii erau foarte nemulțumiți că, de la Revoluție până în 2016, nu s-au întocmit titlurile de proprietate de pădure. Iată că după un mandat de patru ani de zile, vreau să vă informez că noi, primăria, am întocmit documentații către OCPI și OCPI și-a făcut treaba și s-au eliberat un număr de 300 de titluri de proprietate de pădure.

Un alt lucru foarte important pentru comună este legat de cărțile funciare pe terenul extravilan. Până în momentul de față, s-au eliberat 800 de cărți funciare, pe teren extravilan, și acum suntem pe ultima sută de metri, cu documentația depusă la OCPI, pentru diferența de teren extravilan.

primarie curtisoara netCare este relația dvs. cu școala și cu cadrele didactice?

Întotdeauna, mi-am axat rolul administrativ pe toate fronturile. Dacă ești primar, pe lângă administrație, trebuie să pui un accent foarte mare pe cultură, pe învățământ și pe sănătate. Am o colaborare foarte bună cu d-l director al școlii, lucru care se vede foarte concret. Acum ne pregătim pentru deschiderea anului școlar 2020-2021. Sperăm să trecem peste această pandemie și să putem să deschidem anul școlar și viața să-și urmeze cursul firesc. Este foarte important și îmi doresc foarte mult ca elevii să vină la școală, nu să facem orele on-line.

Minte sănătoasă în corp sănătos… Cum se prezintă, la ora actuală, echipa de fotbal?

Am înființat Asociația Cultural-Sportivă „Oltul Curtișoara”, în cadrul căreia își desfășoară activitatea echipa de fotbal. Avem o echipă de fotbal frumoasă, cu jucători buni și cu un antrenor foarte bun, d-l Dan Vărzaru, care îl are alături pe d-l Antonel Negoescu, care este de foarte mult timp la echipă.

stadion curtisoara netÎmpreună cu viceprimarul, am pus umărul să clădim o echipă frumoasă. O echipă pe care, acum patru ani, când am venit am găsit-o cu zero puncte în clasament și la încheierea anului competițional 2019-2020 echipa noastră era gata-gata să promoveze în Liga a III-a. Din cauza pandemiei și din cauza înghețării anului competițional 2019-2020, pe primul loc s-a clasat echipa Petrolul Potcoava. Le urez mult succes. Noi ne vom lupta, în sezonul viitor 2020-2021, pentru un loc fruntaș.

Cum ați gestionat această pandemie de Covid-19?

Ținând cont că avem o comună mare, o comună cu 4200 de locuitori, am trecut cu bine, până acum, peste această pandemie. Sper ca acest lucru să se mențină până la final.

Am făcut o acțiune din poartă în poartă, am împărțit măști la oameni și i-am informat că este foarte important să se protejeze pe ei și pe familiile lor.

Suntem în febra unei campanii electorale, parcă mai potolită ca altădată… Cum abordați campania electorală?

O abordăm în mod civilizat și nu cu cuvinte urâte adresate adversarilor politici, pentru că nu-i frumos. Eu ies în fața oamenilor cu realizările făcute în acest mandat. Niciodată nu le promit oamenilor lucruri pe care nu le voi putea face. Întotdeauna am fost un om corect, cinstit și sincer.

Ce mesaj aveți către locuitorii comunei?

La încheierea primului mandat de primar, le adresez locuitorilor comunei Curtișoara multă sănătate și putere de muncă. Îi aștept la vot pe 27 septembrie ca să pună ștampila pe omul care merită să fie primar, în continuare, la cârma comunei, pentru următorul mandat.

Dumitru Sârghie

Share

Permanent link to this article: http://linia1.ro/eu-ies-in-fata-oamenilor-cu-realizarile-facute-si-niciodata-nu-le-promit-lucruri-pe-care-nu-le-pot-face/