Print this Post


Festivalul de tradiții creștine de la Slatina, ajuns la cea de-a XV-a ediție

Festivalul interjudețean al obiceiurilor și tradițiilor creștine românești, ajuns la ediția a XV-a, a adunat, marți, 11 decembrie a.c., grupuri mici și mari de colindători în amfiteatrul Colegiului Național „Radu Greceanu” din Slatina.

„Alt an, alt festival, dar aceeași prietenie ne-a făcut să rămânem împreună. Sunt 15 ani de când colindăm împreună, de când ne bucurăm de costumele populare din diferite zone ale Olteniei și de când reînviem și promovăm străvechile tradiții și datini creștine legate de praznicul Nașterii Domnului”, așa a deschis seara prezentatorul festivalului, domnul Nicu Popa, cunoscut actor și regizor slătinean, care a avut în fiecare an amabilitatea și disponibilitatea de a fi pe scenă alături de copiii veniți pentru colind, datini și cântece de stea.

festival colinde dec 2018Juriul, din care au făcut parte doamna Florica Grecu, inspector școlar general adjunct și doamna Cristina Boruz, inspector școlar pentru Religie și Arte, domnul Florian Dumitrescu, director la CJCPCT Olt și părintele Dan Camen, consilier cultural în cadrul Episcopiei Slatinei și Romanaților, a acordat premii și diplome pentru cele trei categorii – tradiții, scenetă religioasă și colinde, elevilor din municipiul Slatina de la Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu”, Școala Gimnazială „Eugen Ionescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Liceul Vocațional „Nicolae Titulescu”, Liceul cu Program Sportiv și grupurilor vocale de la Liceul “Traian Vuia” Craiova, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” din orașul Balș, Liceul Tehnologic Vitomirești, Allegro Voice reprezentând Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” Caracal, Cununița Dunării de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Corabia și Ansamblul folcloric Ulmulețul de Brastavățu.

Grupul vocal-instrumental al Casei Tineretului din Slatina și colindătorii de la C.T.F. Mugurel au dorit, prin cântece de iarnă și reinterpretări de colinde, să îi bucure, în afara concursului pe cei prezenți.

Darurile pentru colindători, la ceas festiv, au fost asigurate de către partenerul proiectului – Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea  Culturii Tradiționale Olt. Concursul, prin diversitatea lui, are ca scop promovarea tradițiilor ortodoxe în aceste vremuri  secularizate și crearea unei atmosfere de sărbătoare creștină pentru a primi cum se cuvine Nașterea Domnului. De aceea, organizatorii festivalului au acordat Diplomă de Excelență doamnei Maricica Matei, corepetitor voluntar al grupului de la Balș, susținătoare a tradițiilor oltenești pe care le valorifică alături de grupurile de liceeni.

Grupurile de colindători au fost îndrumate și însoțite, din pasiune pentru muzică și cu multă dăruire de cadrele didactice Iuliana Gheorghe, Carmen Oprea, Maricica Matei, Mariana Mișcu, Aurelia Stancu, Emilia Diaconescu, Mirela Nițoi, Marius Sterie, Doru Marinescu, Cristian Stancu, Sorin Ene, Cosmin Fugărețu, Corina Vasiloiu, Ligia Oaie, Camelia Cealîcu, Flavius Popescu și Bebe Dinu.

 „Colinde s-au auzit peste ani. Mai multe sau mai puține, dar au rezistat în timp, aducând vestea Nașterii Domnului Nostru Iisus Hristos. A cânta colinde în costum popular este încă o mărturisire de credință, mai ales acum când sărbătorim o sută de ani de la Marea Unire. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să petrecem sărbătorile cu Hristos, bucurându-ne creștinește de daruri”, a spus părintele Dan Camen, aducând pentru cei prezinți arhierești binecuvântări de la Părintele Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților.

Festivalul, gândit ca proiect educativ interjudețean pentru cele două mari praznice creștine, se bucură de o bună organizare și continuă de 15 ani, prin munca în echipă a doamnelor profesoare Carmen Vespescu, Mirela Luțu și Odeta Vâlcea, ajutate în demersul educațional de către părinți, colege și oameni de bine.

A consemnat,  Prof. Alexandra Iliescu

Permanent link to this article: http://linia1.ro/festivalul-de-traditii-crestine-de-la-slatina-ajuns-la-cea-de-a-xv-a-editie/