Print this Post


FLORI ȘI MĂRȚIȘOARE PENTRU DOAMNA GENERAL

Deocamdată n-a fost să fie, dar mai e timp suficient ca doamna profesoară FELICIA MAN să ajungă secretar de stat. Momentan este tot inspector școlar general la I.S.J. Olt. Ca fiică de dascăli, rămâne subjugată de respectul pentru școală și pentru rezonanța fonetică a cuvântului „profesor”.

E profund îngrijorată că dezastrul demografic devine alarmant. Prin urmare, privește și primește cu multă dragoste copiii, îi întâmpină, îi salută și-i elogiază; pentru elevii olimpici are un clocot afectiv. Din acest motiv își dorește lecții atrăgătoare și vibrante, lecții inteligente, pedagogice și de înaltă ținută intelectuală, dar fără asperități. Câteodată contemplă cu îngăduință și amuzament o fracțiune din generația tânără, învolburată de manele. O descurajează comportamentul feudal al unora și opacitatea lor la efervescența valorilor.

felicia man liIntuiește cât de mare este efortul, aspirația și suferința părinților pentru evoluția copiilor. Se întristează profund atunci când se întâlnește cu părinți tăcuți și cuviincioși, într-o atmosferă încărcată de fapte grele. Simte că tristețea școlilor părăsite, cu geamurile sparte, e copleșitoare. Poate regretă că școala de la Strehareți, înființată în anul 1883, va intra într-o uitare nedreaptă.

Nu înțelege de ce se practică o critică distructivă, atunci când fiecare spune ce vrea și nu adevărul; rămâne obligată să judece lumea cu înțelegere și îngăduință, așa cum este ea. Constată cu  neputință cum niște valori se răstoarnă nefiresc și altele se restaurează spectaculos. E indignată când se răscolesc intenționat dedesubturile, iar atunci când nu există, ele se creează. Apreciază ca dezarmantă lipsa de cinste a unora, care ar trebui să fie exemple pozitive. Crede că multe stări negative de lucruri au diagnostic politic și, preventiv, ține spatele să nu se rostogolească năvala mentalităților fanariote.

Se bucură ori de câte ori poate să-i fie cuiva de folos. Nu se pierde în amănunte nesemnificative, adică nu ridică banalitățile la rang de cristale. Se atașează sincer de avangardă, nu ca să demoleze, ci pentru a salva învățământul pe care-l păstorește de bălăriile birocrației politice. Crede în mirajul îngerilor cu îndeletniciri de oameni modești și își dorește pentru toate colegele o primăvară frumoasă, cu parfum de liliac și pomi înfloriți.

Prof. T. N. 

Permanent link to this article: http://linia1.ro/flori-si-martisoare-pentru-doamna-general/