Print this Post


Fonduri europene nerambursabile pentru Municipiul Slatina

Miercuri, 27 noiembrie a.c., Primăria municipiului Slatina a semnat trei contracte de finanțare cu ADR Sud-Vest Oltenia, cu finanțare nerambursabilă din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 4, prioritatea de investiții 4e.

Unul dintre proiecte este „Sistem integrat de management al traficului și mobilității urbane și impunere a regulilor, siguranță și securitate” cod SMIS 128915.

Proiectul are o valoare totală de 12,286,925.40 lei, din care 12,041,186.89 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din fonduri europene (FEDR) și buget de stat, iar 245,738.51 lei din bugetul local reprezentând contribuție proprie eligibile.

Proiectul vizează implementarea unui sistem integrat de management al traficului și mobilității urbane cu funcțiuni ca: acordarea de prioritate în trafic pentru transportul public local și pentru utilizatorii modurilor de transport nemotorizat.

transport public slatinaNoul sistem va avea o serie de funcții. În cadrul proiectului, se vor moderniza semaforizarea pentru intersecțiile: bd. A. I. Cuza cu str. Primăverii (la Vâlcea); bd. A. I. Cuza cu str. Arcului (la Poștă); str. Primăverii cu str. Crișan (la Zahana); str. Libertății cu str. Crișan (la ACR) și str. Nicolae Titulescu cu str. Oituz. De asemenea, se vor semaforiza trecerile de pieton pe bd. A. I. Cuza aproape de intersecția cu str. Libertății (la flori); pe bd. A. I. Cuza aproape de intersecția cu str. Primăverii (la Centrul Cultural Eugen Ionescu); pe str. Crișan (aproape de bazar) și pe str. Crișan în zona Spitalului Județean.

Prin proiect, se va asigura promovarea mobilității urbane durabile, prin crearea atractivității transportului public local și creșterea numărului de utilizatori ai acestui mod de transport, prin prioritizarea transportului de călători, scăderea utilizării autovehiculelor proprii și implementarea unui sistem complex care să vină în sprijinul reducerii emisiilor de CO2 în Municipiul Slatina.

Modernizarea străzilor pe care circulă transportul public

„Modernizarea străzilor pe care circulă transportul public si dezvoltarea infrastructurii pietonale in Municipiul Slatina” cod SMIS 127366 este cel de-al doilea proiect pentru care Primăria Slatina a primit fonduri europene nerambursabile și pentru care a semnat contractul de finanțare.

Investiția realizată prin proiect va consta în reabilitarea străzilor Văilor și Vintilă Vodă, ce va implica o serie de lucrări de modernizare și reabilitare.

Valoare totală este de 8,321,707.72 lei, din care 4,230,956.54 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din fonduri europene (FEDR) și buget de stat, iar 4.090.751,18 lei din bugetul local (contribuție proprie de 86,346.05 lei și 4,004,405.13 lei cheltuieli neeligibile).

Pentru îmbunătățirea siguranței rutiere s-au prevăzut lucrări de semnalizare rutieră, ridicare cămine la cotă, ridicare la cotă răsuflători de gaz, geigere.

Prin realizarea investițiilor pe cele două străzi se va asigura promovarea mobilității urbane durabile, prin crearea atractivității transportului public local și creșterea numărului de utilizatori ai transportului public, prin prioritizarea transportului de călători, scăderea utilizării autovehiculelor proprii și implementarea unui sistem complex care să vină în sprijinul reducerii emisiilor de CO2 în Municipiul Slatina.

Modernizarea transportului public

Un alt proiect important pentru slătineni și pentru care s-a semnat contractul de finanțare este „Proiect integrat de modernizare a sistemului de transport public” cod SMIS 127369. Valoare totală a proiectului este de 3,094,630.28 lei, din care 2,968,313.56 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din fonduri europene (FEDR) și buget de stat, iar 126,316.72 lei din bugetul local (contribuție proprie de 60,577.83 lei și 65,738.89 lei cheltuieli neeligibile).

Prin proiect se vor realiza două componente: Dispeceratul pentru transportul public local care să integreze funcții precum monitorizarea parcului de vehicule, planificarea serviciilor de transport public, managementul acestuia și controlul vehiculelor de transport public, asigurarea infrastructurii de alimentare pentru vehiculele de transport public electrice și Componentă stații încărcare vehicule de transport public – Stațiile de încărcare rapidă autobuze electrice vor fi amplasate în următoarele puncte: Stația Clocociov, pe str. Mănăstirii, la capătul liniei 5, pe str. Primăverii, la LPS, pe traseul liniei 3 și pe str. Ec. Teodoroiu, aproape de Piața Steaua.

Ionuț Dumitrescu

Share

Permanent link to this article: http://linia1.ro/fonduri-europene-nerambursabile-pentru-municipiul-slatina/