Print this Post


  Gigel Știrbu: Habarnistul Breaz lovește din nou

  Consecvent în privința idealurilor culturale naționale, deputatul Gigel Știrbu, președinte Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de informare în masă, din Camera Deputaților, nu lasă neamendată nicio gafă a actualului ministru al Culturii, „habarnistul” Daniel Breaz, culturnicul pesedist care calcă, zilnic, cu bocancii lui staliniști, atât pe limba română, cât și pe memoria culturală a acestui popor. Iată ce spune dl deputat…

  gigel stirbu si breaz„Am aflat cu stupoare, în acest sfârșit de săptămână, că ministrul Culturii, dl. Breaz, nu are habar nici măcar despre care sunt obiectivele incluse în lista patrimoniului mondial UNESCO din România. Ce-i drept, sunt și multe: șase situri culturale și două situri naturale, iar în Patrimoniul Cultural Imaterial se mai numără șapte elemente, obiceiuri și manifestări ale tradiției românești.

  Într-o postare pe care acesta a făcut-o sâmbătă, pe pagina sa aflată pe o rețea de socializare, ministrul, mândru nevoie mare, relatează faptul că a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai sectorului cultural din județul Maramureș și că a efectuat vizite la instituții de cultură, monumente istorice și la “Cimitirul Vesel” de la Săpânța, despre care spune el că face parte, în prezent, din obiectivele de patrimoniu mondial UNESCO.

  Domnule ministru al Culturii și Identității Naționale, cu părere de rău, pentru că nu știți nici măcar atâta lucru, vă aduc la cunoștință că “Cimitirul Vesel”, deși faimos pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate acolo, acest inedit cimitir pe care dvs. l-ați vizitat NU face parte din lista patrimoniului mondial UNESCO din România.

  E chiar așa greu, domnule ministru, să rețineți șase situri culturale și două situri naturale pe care Patrimoniul mondial UNESCO din România le include în prezent în lista sa?!  După ce că România are o listă atât de restrânsă a obiectivelor înscrise în patrimonial mondial UNESCO, dvs. nu puteți nici măcar atâta lucru să știți?

   Domnule Breaz, dați dovadă de incultură și ignoranță și este impardonabil, în calitatea dvs. de ministru al Culturii să publicați informații false pe una dintre cele mai populare rețele de socializare din lume. În loc să stați pe Facebook, cred că v-ar prinde mai bine să dați un scurt telefon la Direcția Patrimoniu din cadrul Ministerului Culturii și să vă puneți la punct cu lucruri pe care ar fi bine să le cunoașteți, având în vedere faptul că vă aflați la conducerea acestui minister, de aproape un an de zile și sunteți plătit pentru asta din banii cetățenilor care au anumite așteptări de la dvs. Și mă gândesc că dacă știți de Facebook, ați auzit și de Wikipedia,  doar trebuie să vă preocupe, domnule ministru…

  Domnule Breaz, dacă ați fi fost ministru al Culturii în țări precum Spania sau Italia care au zeci de obiective înscrise în  lista patrimoniului mondial UNESCO, aș mai fi înțeles o astfel de gafă, dar dvs. nu aveți nicio scuză că sunteți atât de limitat și nu cunoașteți nici măcar lista atât de scurtă a patrimoniului mondial UNESCO din România.

  Gigel Știrbu, Președintele Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în Masă”

  Permanent link to this article: https://linia1.ro/gigel-stirbu-habarnistul-breaz-loveste-din-nou/