Print this Post


Haralambie Marița, președintele PNL Corabia: Cred în liberalism, cred în libertatea gândului și a cuvântului!

Putem spune, fără vreo ezitare, că PNL Olt, are noroc, sub aspect politic, cu președintele pe care l-a instalat la conducerea filialei Corabia. Anume, cu doctorul veterinar Haralambie Marița.  Un profesionist, un patriot, un liberal… Un om al Cetății Corabia, care vrea să redea  demnitatea pe care a avut-o cândva Orașul cu tei. De ceva timp, Conducerea PNL Olt, având în frunte pe destoinicul primar al comunei Cungrea, d-l Liviu Voiculescu, a găsit de cuviință să revigoreze liberalismul în faimosul de altă data oraș de la Dunăre.  Iar cel care are această misiune, alături de echipa sa liberală, este chiar doctorul veterinar Haralambie Marița. Căruia, iată, îi dăm cuvântul…

haralambie marita corabiaD-le doctor, cine sunteți, de unde veniți și încotro vă îndreptați?

Sunt născut la Vișina Veche, am 56 de ani și am terminat facultatea la București, în 1990. Am un băiat de 24 de ani, care este student tot la Medicină Veterinară. După ce am terminat facultatea, am lucrat la un complex de suine. În 2001, mi-am făcut propria farmacie veterinară și, de asemenea, propriul cabinet veterinar. De atunci, lucrez în această branșă, cu farmacie, cu cabinet și fitofarmacie.

Școala de Medicină Veterinară românească a fost, odinioară, foarte importantă în Europa… Ce știți despre acest lucru?

Numai dacă ne referim la faptul că actualul Palat de Justiție din București a fost făcut prin cotizațiile medicilor veterinari din România, vă dați seama că era o branșă importantă. După Revoluție, n-au reușit să-l ia înapoi și a rămas al Ministerului Justiției.

Oltul a avut doi medici veterinari de ispravă… Vorbesc de doctorul Vlad Viorel Popa și de, Dumnezeu să-l ierte!, Mișu Florescu… Cum i-ați cunoscut?

Pe doctorul Popa l-am cunoscut după Revoluție, când era inspector-adjunct la Direcția Sanitar-Veterinară Olt. Aș putea să spun că este un om de un rafinament aparte, un aristocrat, cu o cultură vastă și de un profesionalism mai rar întâlnit. Pe doctorul Florescu l-am întâlnit în 1996, când a venit CDR la putere, și a fost director la DSV Olt. Un om de o ținută aleasă, cu vorbe care parcă te mângâiau pe suflet. Un profesionist de clasă.

Dvs. aveți o profesiune liberală și, probabil, că datorită acestui fapt sunteți orientat către Dreapta politică… Ce poziție aveți în PNL Corabia?

Sunt președintele PNL Corabia și membru al Biroului Politic Județean al PNL Olt. Am mai făcut politică… În urmă cu aproximativ 12 ani, am fost membru al Partidului Democrat, dar nu un membru radical. Din 1990, eu am fost numai de dreapta. În anii ’90, am votat cu Radu Câmpeanu, deși acesta a dezamăgit, după părerea mea. După experiența din Partidul Democrat, după 12 ani, m-am hotărât să intru în rândurile Partidului Național Liberal, pentru că eu cred în liberalism, cred în libertatea gândului și a cuvântului. Aceste noțiuni fac parte din Biblia Libertății. Comunismul a reușit, în 50 de ani de zile, să distrugă ființa umană, ADN-ul ei, oamenii parcă nu se mai regăsesc. Unii oameni nu-și dau seama cât rău a făcut comunismul în România și se uită cu jind și acum spre comunism.

Domnule doctor, am avut privilegiul să-i iau un interviu doctorului Adrian Vlad, unul dintre primarii post-decembriști de marcă ai Corabiei. care a fost țărănist adevărat. Într-un volum al meu de eseuri politice, am scris despre el un text intitulat „Corabia doctorului Vlad plutește lin pe apa Aheronului”! Un om care m-a impresionat, un intelectual… Un fiu al Corabiei… Cum l-ați perceput dvs.?

Doctorul Vlad era tot un domn de spiță veche și ca profesie și în comportament. A fost singurul primar care se ducea dimineața la piață, să ia contact cu lumea. Era foarte apropiat de oameni, dar n-a apucat să-și ducă mandatul până la capăt… La vremea respectivă, a dat o notă de eleganță, de vrednicie și comportament, atât cât s-a putut face în acea perioadă, destul de neclară, ca și azi, din punct de vedere legislativ.

Orașul acesta nu mai păstrează parfumul de odinioară al Corabiei, un oraș din care au plecat atâtea și atâtea valori în toate domeniile… Boroghină, Șerban Ionescu, Oblemenco și multe alte personalități. Cum vedeți dvs. refacerea morală și spirituală a orașului acesta emblematic?

Refacerea morală și spirituală trebuie să vină tot de la oameni. Intrarea în normalitate trebuie să fie ceva firesc. Ajung 30 de ani de la Revoluție, în care parcă am fost buimaci, în propria-ne țară. Parcă ne căutăm identitatea și nu ne dăm seama că suntem români cu adevărat. Pe de altă parte, nu-i înțeleg pe unii politruci, cu două fețe, de ce sunt așa mândri că sunt români, după ce au făcut atâta rău românilor. În primul rând, trebuie să simți că ești român demn de laudă doar atunci când faci ceva, când lași ceva în urma ta. Eu asta vreau să fac în acest oraș. Vreau normalitate: vreau străzi asfaltate, vreau tot orașul alimentat la gaz metan, apă potabilă peste tot, curățenie, alei, flori… Ceva normal! Țin foarte mult la curățenie,…Eu mor de tristețe, când văd orașul acesta așa de murdar. E o mizerie de nedescris! Dar, ca să intri în normalitate, trebuie să te și comporți normal și să fii patriot, cu adevărat, nu așa cum se bat pesediștii cu cărămida în piept că sunt români…

Bat la ușă Alegerile Europarlamentare… Se vorbește tot mai mult în mediul pesedist și aldist, ca să mă exprim așa, despre ROEXIT, adică despre ieșirea României din Europa. Ce importanță au pentru dvs., ca om al cetății, Alegerile Europarlamentare? De ce trebuie să rămânem în Europa?

Făcând referire la ROEXIT, eu cred că oamenii aceștia au ceva la cap. Mi se pare o nebunie să faci chestia asta. România, de când a intrat în Uniunea Europeană, a avansat foarte mult, din multe puncte de vedere, ca mentalitate a oamenilor, ca bunăstare și din punct de vedere social. Vrem să fim într-un club select, dar nu vrem să respectăm regulile clubului. De ce se duc acești politicieni, așa ziși social-democrați, foarte bogați, din România în Occident? De ce nu se duc în Rusia sau în Coreea de Nord? Alegerile europarlamentare au un rol foarte important, pentru că trebuie să rămânem în Europa.

Ce rol politic aveți în această campanie electorală?

Rolul meu politic este să conștientizez lumea să iasă la vot, în număr cât mai mare. Eu nu le recomand oamenilor pe cine să voteze, ci pot să le spun pe cine să nu voteze, adică să nu voteze PSD. Dacă am ajuns unde suntem acum, am ajuns din cauza PSD. Dacă suntem acum în urma Poloniei, Cehiei și Ungariei suntem din cauza PSD.

Rezultatele de la aceste alegeri europarlamentare vor influența mersul celorlalte alegeri?

Sigur că influențează! Un scor bun obținut de către opoziție, și mai ales de PNL, este un vot de blam pentru PSD, iar pentru Liviu Dragnea este o palmă mare dată peste obrazul acestui aventurier politic. Și atunci matematica se schimbă, nu mai au suflu în pânze pesediștii. Bine ar fi ca PNL și Alianța 2020 să scoată un scor care să descalifice PSD.

Referitor la alegerile prezidențiale, bate un vânt la pupa lui Tăriceanu, mai ales că justiția l-a declarant, recent, nevinovat… Are vreo șansă Tăriceanu?

Nu are nicio șansă Tăriceanu, mai ales în pantalonii aceia roșii, pe care-i poartă cu fudulie. Ei, cei din ALDE, sunt un partid balama și le place lucrul acesta. Ei vor să aibă între 5 și 7% și fără ei să nu se facă guvernul. Nu-și asumă nimic…

Corabia este leagănul respirației dvs., ca s-o parafrazez pe Herta Müller… Cu toate acestea, administrația de aici cam dă de gândit… S-a dus vestea de Corabia ca de popă tuns… Ați protestat recent… Care a fost mobilul protestului?

În primul rând, administrația PSD de la Corabia a reușit „performanța” de a nu-și vota o hotărâre de consiliul cu cel puțin trei zile înainte de încheierea anului. Probabil că ei n-au luat în calcul Ordonanța 114 a Guvernului, care spune că, dacă nu ai reușit să dai hotărârea de consiliul local, privind taxele și impozitele pentru anul următor, vei fi taxat cu 120%. Este vorba de o dublare a taxelor și impozitelor pe casele și apartamentele din oraș. Ori protestul pe acest lucru s-a axat. Nu se poate ca, pentru o casă modestă din Orașul Corabia să fi avut un impozit, în 2017, de 3-4 milioane lei vechi și să te pomenești cu 8 milioane de lei vechi, anul acesta. Păi ce face un pensionar cu 8 milioane lei vechi pensie? Dă toată pensia pe o lună pe impozitul pe casă, pentru că administrația n-a fost în stare să-și facă treburile. Și acum scandal cu acești oameni care conduc Corabia, pentru că mint lumea că vor face ei o acțiune în instanță sau nu știu unde, ca să revină taxele, cum au fost în 2017. Este imposibil așa ceva, este vorba de încălcarea unei ordonanțe. Până nu se abrogă Ordonanța 114 sau articolul care stipulează ceea ce v-am spus anterior, nu se va întâmpla nimic. Aici este vina primarului, a viceprimarului și a întregului aparat administrativ. Având în vedere că au majoritatea în Consiliul Local, ei nu au reușit, în timpul anului 2018, să facă o hotărâre de consiliu care să stabilească taxele și impozitele pentru 2019. Corabia și Medgidia sunt singurele orașe din țară în care au fost dublate, la ora actuală, taxele și impozitele. De la administrația actuală nu mai am ce să aștept.

S-a configurat o echipă liberală în Corabia, o echipă care să facă față „elefantului” PSD?

PNL Corabia este în formare și cred că acum funcționează în proporție de 75%. Să nu uităm că, în Olt, PSD domină destul de tare. Asta nu înseamnă că noi nu ne face treaba. Elefantul are acum picioare de lut! Mie nu mi-a fost niciodată frică de PSD. Sper să aduc mai mulți tineri și mai multe femei în echipă. Pentru că faci mai multă treabă cu femeile decât cu bărbații.

Ce rol are George Ciucu în această echipă?

Este președinte executiv și, bineînțeles, că organizația Corabia, beneficiază de aportul lui politic, având în vedere că are o experiență politică destul de îndelungată. Este șeful de cabinet al domnului europarlamentar Marian-Jean Marinescu și consilier județean.

Ce mesaj aveți către liberali, către prietenii dvs., către intelectualii Orașului Corabia?

Organizația liberală de la Corabia este deschisă oricărei colaborări. Dacă vor să vină alături de noi, toate categoriile sociale sunt bine primite. Îi invit să vină alături de noi, pentru că, în sfârșit, merită o administrație liberală, cu adevărat liberală.

 A consemnat Dumitru Sârghie

Share

Permanent link to this article: http://linia1.ro/haralambie-marita-presedintele-pnl-corabia-cred-in-liberalism-cred-in-libertatea-gandului-si-a-cuvantului/

3 comments

  1. Marcel

    Ba da, asta are ambele calități

  2. Sârghie

    Și hoț și prost nu se poate!

  3. Marcel

    Hoțul hoților are contracte cu primăria pt cainiii vagabonzi, e PSD ist sub acoperire, și pe deasupra mai e și prost ca l a parasit muierea

Comments have been disabled.