Print this Post

Mario De Mezzo, membru PNL și candidat la Primăria Slatina:

Împreună, vom face din Slatina o cetate puternică!

Iohannis câștigă nesperat la Slatina, în fața Vioricăi Dăncilă. Se spune că, atunci când binele vine peste tine, trebuie să fii pregătit. Pentru viitoarea competiție electorală, pentru fotoliul de primar al Slatinei, având în vedere că performanța de la prezidențiale te obligă la altă performanță?

În primul rând, nu aș spune niciodată că este o victorie nesperată. Dimpotrivă, eu și toți colegii mei din partid cu care am făcut campanie in fiecare seară în oraș și am vorbit cu slătinenii din ușă în ușă am crezut în această victorie. Nu doar pentru că am muncit mult, ci pentru că, în fiecare seară, vorbind cu oamenii, am văzut că ei își doresc o țară a normalității. Ating acum și a doua parte a răspunsului: aveți dreptate, această victorie ne obligă. Este important să rămânem cu picioarele pe pământ și să continuăm așa cum am început, de la om la om, din ușă în ușă, cu multă muncă. Sunt convins că oamenii își doresc și pentru Slatina o administrație locală centrată pe om, nu pe interese clientelare.

mario de mezzo netCrezi că te afectează în vreun fel faptul că în perioada juneții tale ai lucrat în solda PSD OLT?

Nu am fost niciodată în solda PSD. Am avut o experiență de muncă de aproape doi ani în administrația publică locală în Slatina. Vă pot spune foarte clar că acest lucru mă va ajuta când voi fi primar. Dincolo de experiența profesională pe care o am, în administrația publică sunt niște aspecte distincte pe care, datorită acelei experiențe, le cunosc. La Primăria Slatina, voi construi o administrație profesionistă.  Oamenii care lucrează în Primăria Slatina sunt în solda PSD? Ar fi greșit să îi catalogăm pe toți așa. A, că sunt oameni care nu muncesc în primărie și au salarii de opt mii de lei, știu și asta, dar este un subiect pe care îl putem aborda cu altă ocazie.

Spune-mi sincer cum te privesc slătinenii, în general, în piață, pe stradă, la cârciumă sau aiurea? Dar tineretul slătinean?

Oamenii mă privesc cu încredere și prietenie, mă salută pe stradă, mă încurajează, îmi urează succes. Pe unii îi recunosc din discuțiile „door to door”, pe alții atunci îi văd prima dată. Tuturor le mulțumesc pentru încredere. Înțeleg câtă nevoie are Slatina de un primar al oamenilor.

În privința tinerilor, construiesc deja o echipă de tineri în care am mare încredere. Unii au venit singuri spre mine pe Facebook, i-am ascultat, i-am întrebat ce fel de oraș vor. Sunt senzaționali tinerii și sunt excepționale răspunsurile lor. Știu că ei vor schimba Slatina și vor fi în echipa mea prezenți mereu, ca un barometru al realității. Va fi o administrație tânără, care va reconstrui Slatina, dar care va face un oraș pentru toate vârstele.

Vii dintr-o lume emancipată, cosmopolită, din capitală, o lume a comunicării, a jurnalisticii, o lume intelectualistă care are proprietatea cuvintelor. Crezi că e de ajuns pentru a câștiga Slatina?

Am fost un om norocos prin slujbele pe care le-am avut: i-am cunoscut pe unii dintre cei mai mari oameni ai României sau chiar ai lumii, unii dintre ei mi-au devenit prieteni. De la Horațiu Mălăele, cu a cărui prietenie mă mândresc, până la Maestrul Radu Beligan sau Marin Moraru, a căror prietenie îmi lipsește, sau la Prințul Charles, cu care am organizat o masă rotundă, președintele SUA – Jimmy Carter sau MS Margareta, cu care am avut întâlniri săptămânale… De la toți am învățat lucruri trainice. Am vrut să îl menționez ultimul pe MS Regele Mihai, de la care am învățat atât de multe despre valori și țară. Îmi amintesc prima întâlnire cu MS Regele ca fiind singura dată în cariera mea profesională când mi s-au tăiat genunchii. Am spus toate aceste lucruri nu ca să mă laud, ci să arăt care sunt reperele și valorile mele. Însă, eu sunt Mario, băiatul crescut pe malul Oltului. Traversam Oltul înot cu prietenii mei, jucam fotbal și tenis pe Baza de Sport de la Constructorul, jucam baschet în curtea de la ,,Școala 9” – Colegiul Nicolae Titulescu, etc. Eu tot acest om am rămas și, dacă am luat ceva de la acești mari oameni pe care i-am văzut, am luat modestia și dorința de a munci, de a învăța permanent și de a nu te da bătut, oricare ar fi obstacolele. Iar acestea sunt lucruri suficiente pentru a reuși în acest proiect politic.

Dle Mario De Mezzo, deja Guvernul Orban pregătește schimbări radicale la nivelul prefecturilor, a instituțiilor culturale și educative, la alte niveluri administrative. Criteriile sunt aceleași ca și ale PSD… eminamente politice. Și la voi, la PNL, algoritmul politic funcționează la cote maxime, din 1989 încoace. Ca tânăr politician, dornic de reformă, cu ce crezi că ar putea fi înlocuit acest nimicitor algoritm politic? Algo-ritm, înseamnă ritmul durerii!

Sunt convins că toată lumea a observat ce fel de oameni a promovat PSD în aceste funcții. E normal să fie înlocuiți cei care nu performează. PNL vine cu o altă abordare, acest lucru e limpede. Cel mai bun exemplu este pentru postul de comisar european. PSD a insistat cu propuneri controversate, oameni cu probleme penale, propuneri care au fost respinse. Ce a făcut PNL? A propus o persoană integră, cu experiență, care a fost acceptată imediat. Eu sunt un politician tânăr și aceleași criterii au fost respectate de PNL în alegerea mea pentru a candida la Primăria Slatina.

La recenta conferință de presă din sediul PNL Olt, ai vorbit sumar despre trei proiecte pentru Slatina, legate de economie, sănătate și educație. Poți să spui pentru cititorii Liniei Întâi despre ce este vorba?

În administrația mea vor fi două tipuri de proiecte: proiecte de cartier și proiecte strategice de oraș. Cele de oraș sunt incluse în trei categorii, cum bine ați spus: economie, sănătate, educație.

La economie, proiectul pilon va fi crearea a 1.500 de locuri de muncă, plătite cu câte 1.500 de euro net, fără să pun presiune pe mediul economic prezent acum în Slatina. Acest lucru se poate face într-un singur fel, prin atragerea de industrie nouă, iar singura industrie care poate oferi acest lucru este cea IT. Da, Slatina va deveni un centru IT și am un manager de proiect pentru acest lucru, un slătinean, unul dintre cei mai apreciați oameni în IT-ul mondial – iar aceasta nu este o exagerare.

Pentru sănătate, proiectul este unul atât de necesar pentru Slatina: vom construi primul Spital Municipal din ultimii 50 de ani. Va fi un spital integrat pentru copii, care să ia copilul de la naștere și să aibă grijă de el până devine adult. Va avea în jur de 120 de paturi, va avea secție de ginecologie, neonatologie și secție de pediatrie. Vor fi saloane curate, fără microbi, cu câte două paturi. Spitalul va avea cele mai moderne echipamente medicale ale momentului. Slatina are nevoie și merită un astfel de spital pentru copii. Vorbim despre a ne ține tinerii acasă? Dacă ei vor avea sănătate și educație pentru copiii lor și vor câștiga salarii bune, vor rămâne în Slatina și vor putea avea grijă, la rândul lor de părinți și de bunici.

Pentru educație, proiectul este unul ambițios, dar pe care știu să îl fac: la sfârșitul primului meu mandat, Slatina va avea cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat din țară și cea mai mică rată de abandon școlar. De asemenea, Slatina va avea cu siguranță un campus universitar și universitate performantă. Universitatea va fi direct legată de primul proiect pilon, cel economic.

Vedeți că totul este gândit structurat și integrat în același timp. Fiecare proiect se construiește pe celălalt, astfel încât Slatina să devină un oraș din care tinerii noștri să nu își mai dorească să plece.

Care-i mesajul tău pentru slătineni?

Să creadă în Slatina, la fel cum cred și eu. Împreună vom face Slatina o cetate puternică.

LINIA ÎNTÂI

Permanent link to this article: http://linia1.ro/impreuna-vom-face-din-slatina-o-cetate-puternica/