Print this Post


ÎN BOEMA SIBIANĂ

Am avut, recent, privilegiul să-mi lansez volumul de versuri „Cu o săptămână înainte de… niciodată” în boema sibiană, alături de actrița și poeta Ioana Crăciunescu. Domnia-sa și-a lansat, cu această ocazie, fascinantul volum de poezie „Mon General”, prefațat de George Banu.

A fost o manifestare de vis, dominată de o căldură sufletească și artistică aparte, o lansare lipsită de morga și scorțoșenia artificiale, de care m-am lovit, de-a lungul timpului, la alte manifestări de aceeași natură… A fost un eveniment grație căruia poți să uiți, fie și pentru o scurtă perioadă de timp, vremurile huliganice și non-culturale în care ne bălăcim existența materială.

sibiu lansare carte sirghie ioana craciunescu 4„Arhitectul” acestei seri literare de rafinament a fost Mara Turcu, una dintre doamnele cu sânge albastru ale Sibiului, care ne-a demonstrat – dacă mai era nevoie – că, prin poezie și muzică, putem să ne derobăm de minciună, de prostie, de ridicol, de batjocura vremurilor și de otrăvirea sufletului. Alături de ea și de noi, cei doi autori (subsemnatul și Ioana Crăciunescu), printr-o bunăvoire sufletească specială, au fost prezenți ziaristul Valentin Leahu (fondatorul Revistei Cenaclul de la Păltiniș), Corneliu V. Mihail (scriitor și critic de artă), Tara von Neudorf (pictor), prof. Silviu Guga, prof. Günter Cernevski, actorul Cătălin Neghină, actorul Cristi Alexandrescu (Rm. Vâlcea), poetul Gusti Jianu și artistul popular Cornel Popescu (ambii de la Craiova).

O seară de muzică și poezie, o seară în care două voci de excepție, cea a Ioanei Crăciunescu și cea a actorului Cristi Alexandrescu au sporit farmecul și substanța poemelor din cele două volume lansate.

De față a fost prezent un public înarmat aristotelic cu duhul poeziei, un public dezinhibat de racilele prezentului, un public – parte componentă a boemei sibiene – care a trăit alături de noi sublimitatea momentului. Un moment dătător de speranță, care ne-a umplut sufletul de bucurie și pentru care i-am mulțumit și îi mulțumim, și pe această cale, neobositei și generoasei doamne Mara Turcu… Cea care, asemenea lui Toma Caragiu, din „Actorul și sălbaticii”, ne îndeamnă pe noi, cei care scriem, ca – prin arta noastră – să tăiem calea răului din această societate, în care s-au inversat valorile, să surâdem artei pentru artă și viață, să ne bucurăm de cultul prieteniei, ca să rămânem oameni!

Dumitru Sârghie

sibiu lansare carte sirghie ioana craciunescu 1

sibiu lansare carte sirghie ioana craciunescu 2sibiu lansare carte sirghie ioana craciunescu 3

sibiu lansare carte sirghie ioana craciunescu 6

sibiu lansare carte sirghie ioana craciunescu 5

Permanent link to this article: http://linia1.ro/in-boema-sibiana/