Print this Post

Virgil GULIE, primarul comunei Tia Mare:

În cel mult o lună de zile, vom avea apă pe conducte la Tia Mare!

D-le primar, v-au afectat aceste schimbări succesive de guverne?

Ca să fiu sincer, nu. N-au avut cu ce să ne afecteze, la nivelul de comună.

În acest caz, înseamnă că v-ați continuat investițiile pe care le-ați început, în mandatul trecut, și aveți, probabil, și altele…

Bineînțeles!

Puteți să enumerați ce ați finalizat din mandatul trecut și ce ați început în noul mandat?

Vorbind de investițiile mari, sper că, în cel mult o lună de zile, vom avea apă pe conducte la Tia Mare. N-a fost problemă cu plata. În funcție de situațiile de lucrări ale constructorului, ministerul a făcut plata în două săptămâni.

De asemenea, s-au continuat lucrările la Sala de sport, una cu 180 de locuri. În maximum două luni de zile este gata. Lucrarea este făcută prin Compania Națională de Investiții. În Tia Mare, avem mult tineret, pentru că este o zonă legumicolă. Oamenii fac ceva bani, dar și muncesc. Nu le convine să se ducă să muncească pe un salariu de 1500-2000 lei pe lună. Mai bine stau acasă și lucrează în grădină, că sunt mai câștigați. Mai ales că anul trecut și anul acesta se continuă programul guvernului cu cei 3000 de euro pentru solarii. Este o chestiune foarte importantă pentru noi, este o gură de oxigen nesperată.

Anul trecut, în primăvară, la Tia Mare au fost aproape 170 de dosare pentru acești 3000 de euro. Acum cred că ne apropiem de 500 de dosare. Pentru primăvară, nu vorbim pentru toamnă. Bani aceștia se cunosc în starea de spirit a omului și în economia locală.

virgil gulie primar tia mare linia intaiCum stați cu natalitatea în comună?

Pot să vă spun că la Tia Mare, în 1996, erau aproape 770 de școlari și preșcolari. La ora acesta, avem 334. Se nasc 15-20 maximum și mor 80-90. De câțiva ani buni, asta se întâmplă. Este un fenomen național, dar trebuie intervenit. Trebuie să rămână cineva în urma noastră. Să continuăm această specie umană. Vom ajunge, cum se preconizează, în 2040, la 16 milioane de locuitori. S-au schimbat și timpurile, dar trebuie intervenit în această problemă.

Se mai păstrează tradițiile la Tia Mare?

Mie îmi plac mult aceste chestii bătrânești. E o vorbă că dacă nu-ți cinstești înaintașii, nu ești om. Dacă îți cinstești înaintașii și înaintașii au avut valoare, automat ai și tu valoare. Așa e normal să fie… Datinile și obiceiurile s-au cam dus…

Anul acesta am reînviat tradițiile privind colindele strămoșești. S-au implicat profesorii, s-a implicat d-na bibliotecară, s-a implicat băiatul pe care-l am instructor la dansuri.

Am făcut o formație de dansuri, căci, dacă un copil nu învață de mic să joace, nu mai învață. Am înființat un post de instructor, nu neapărat să fac ansamblu, ci să învețe copiii să joace. Că nu trebuie să ajungă toți artiști cu nume. Le-am luat costume populare. Anul acesta vrem să le luăm costume populare pentru căluș. I-am spus instructorului să-i învețe și călușul, pentru că eu, când eram mic, aici se juca călușul. Acum nu se mai joacă. A dispărut! Se duceau cu Irodul, se duceau cu Buhaiul. E posibil să nu se mai ducă nici cu Plugușorul? Păi, dacă dispare Plugușorul cu ce mai rămânem? A, se duc la discoteci. Ălea sunt în floare.

Am organizat concursuri, un fel de „Cine știe, câștigă!”. Le-am dat televizor, plasmă, mașină de spălat, pe drept, celor care au câștigat. Când eram în școală aveam un profesor de istorie, Florentin Pârvan (Să-i fie țărâna ușoară!), care ne ținea după ore și ne învăța să jucăm. Era profesor de istorie, dar îi plăcea și lui să joace. Și am învățat să jucăm. Dacă pe acești copii din ziua de azi nu-i învață nimeni, de unde să învețe? Dacă părinții nu știu să joace, copiii de unde să învețe?

Despre școală ce ne puteți spune. Cum stați cu localurile de școală? Dar cu cadrele didactice? Fac naveta? 

Pe unii îi doare burta, pe unii nu-i doare burta. Pe unii îi interesează, pe unii nu-i interesează. Indiferent că sunt navetiști sau nu! Asta e realitatea. Cui îi place îi place, cui nu-i place, nu-i place.

Privind localurile de școală, pot să vă spun că la Școala Doanca funcționează acum grădinița, iar Școala Potlogeni am închis-o. Avem două microbuze, aducem copiii aici, la școala de centru din Tia Mare. Asta ținând cont de numărul de elevi, care a scăzut. Avem ore dimineața și după-amiaza, avem 13 clase.

La sfârșitul anului 2017 am semnat un contract de finanțare cu Ministerul Dezvoltării, prin PNDL 2, privind reabilitarea și extinderea Școlii Tia Mare. Este un proiect în valoare de aproximativ 18 miliarde de lei vechi. Am demarat deja procedurile de licitație, pe SEAP, așa cum spune legea. Va fi o reparație capitală și o extindere.

D-le primar, privitor la Legea 416, câte dosare aveți?

Avem puțini. Am mai tăiat la sfârșitul anului 2017 și mai avem vreo 30 și ceva de dosare. Eu sunt de acord să le fie acordat ajutorul celor care merită. Dacă nu se încadrează, nu i se acordă. Nu mă obligă nimeni, pentru că la Tia Mare ajutoarele sociale nu se dau pentru a-l vota pe primar. În niciun caz. Știu situația fiecăruia, pentru că, de când am terminat liceul, lucrez aici, în comună. Eu îi știu pe ei, ei mă știu pe mine. Păi, dacă eu știu că nu se încadrează în lege, nu pupă ajutor social de la mine, nici dacă face ca trenul. Păi, cine n-ar vrea bani degeaba?!

Cât însumează populația comunei dvs.?

La ultimul recensământ, am avut 4430, iar acum mai avem aproximativ 4200. Mai sunt vreo 400, care au domiciliul în altă parte, dar locuiesc la noi în comună. Avem trei sate, Tia Mare, Doanca și Potlogeni… Suntem una dintre comunele mari ale județului.

Care este structura politică a Consiliului Local?

Avem 12 consilieri de la PSD și unul de la PNL.

Aveți vreun monument istoric pe raza comunei dvs.?

Biserica de la Potlogeni este declarată monument istoric.

Care este relația cu Consiliul Județean Olt?

Pot să vă spun doar că am avut ușa mereu deschisă. Când s-a putut, am fost ajutați. Acum nici să te duci să ceri aberații. Eu nu sunt tipul de primar care să stea toată ziua pe la Consiliul Județean. Am avut înțelegere oricând, ceea ce am vorbit și mi s-a promis s-a realizat.

Pentru județul Olt, faptul că d-l Paul Stănescu este ministrul Dezvoltării este un lucru foarte important pentru noi!

Ce ar mai fi de spus?

După ce finalizăm alimentarea cu apă, ne vom ocupa de canalizare. În acest sens, am semnat cu Ministerul Dezvoltării, la sfârșitul anului 2017, am demarat procedurile pe SEAP pentru canalizare. Aproape 30 de km, cu o valoare de 92 miliarde de lei vechi.

De asemenea, mai avem, prin Compania de Olt, prinși de anul trecut, vreo 7700 de metri și stația de epurare.

Dumitru SÂRGHIE

Permanent link to this article: http://linia1.ro/in-cel-mult-o-luna-de-zile-vom-avea-apa-pe-conducte-la-tia-mare/