Print this Post


În spatele zidurilor (Povești și povestiri slătinene)

Recent, la Editura Hoffman din Caracal, a apărut volumul ÎN SPATELE ZIDURILOR (POVEȘTI ȘI POVESTIRI SLĂTINENE), de prof. Elena SÎRGHIE. Cartea cuprinde istoria romanțată a 58 de clădiri din Slatina (majoritatea fiind clădiri de patrimoniu), istorie susținută de documentele vremii, dar și de mărturisirile unor slătineni de viță veche, care au adus astfel în contemporaneitate parfumul Slatinei de odinioară.

Slătinenii care vor să achiziționeze respectiva lucrare, pot suna la numărul de telefon: 0749.105.730.

carte povesti slatinene 591Autorul, Elena Sîrghie, a reușit să afle ce se găsește „în spatele zidurilor” acestor case care, dacă știm cum să le provocăm și să le protejăm, ne vorbesc în limba de altădată a vremilor, limbă pe care tânăra generație de astăzi trebuie s-o cunoască și s-o prețuiască.

Iată ce ne spune Elena Sîrghie în Precuvântarea cărții:

„Pe când lucram la albumul „Orașul de ieri prin ochii celor de azi”, mi-am  dat seama ce povești de viață se ascund dincolo de zidurile unor case, mai ales când au peste o sută de ani și că, dacă nu le voi consemna, se vor duce treptat-treptat odată cu cei care le-au trăit.

Pentru că aceste amintiri și mărturisiri redau atmosfera interbelică slătineană, n-am vrut să alterez parfumul acelor vremuri, făcând din consemnarea lor o lucrare cu caracter științific, cu note de subsol sau aparat critic. Trebuie însă să spun aici că, pentru a reda această atmosferă, am discutat cu cei care m-au primit în casele lor, am folosit lucrări ale celor care s-au aplecat mai devreme asupra trecutului  acestui oraș și, mai ales, am cercetat o serie de documente. Când spun despre lucrările celor care au studiat înaintea mea diferite aspecte ale vieții slătinene, din care am cules și eu câte o idee, două, mă refer la George Poboran, Gheorghe Mihai, Badea Geaucă sau Daniela Ilie, cărora le mulțumesc.

Doar așa se zice, respectând proporțiile, „că – pentru a vedea departe – trebuie să te  ridici pe umerii unor uriași”. Trebuie să mulțumesc îndeosebi celor care m-au primit în casele lor și mi-au împărtășit câte ceva din vremurile trăite altădată, chiar dacă unii dintre ei ne privesc acum din ceruri. Mulțumesc deopotrivă celor care, nedorind să-și reamintească unele momente mai triste din viața lor, m-au trimis la Arhive. Și bine au făcut, pentru că nici nu știți ce Univers se ascunde în clădirea modestă a filialei județene a Arhivelor din Olt și cu câtă generozitate, amabilitate și căldură ne este oferit acest Univers de către personalul instituției conduse de d-l prof. Bogdan Bădițoiu. Tuturor le mulțumesc!

Și, nu în ultimul rând, trebuie să mulțumesc Primăriei Municipiului Slatina, fără sprijinul căreia aceste povești și povestiri n-ar fi ajuns prea curând la dumneavoastră.”

Ionuț DUMITRESCU

Permanent link to this article: http://linia1.ro/in-spatele-zidurilor-povesti-si-povestiri-slatinene-2/