Print this Post


IOHANA POPESCU – ROST ȘI PROFESIONALISM

 Restaurator lemn pictat, doctor în istorie, profesor de excepție și artist plastic, care a atras atenția specialiștilor din branșă, încă din perioada adolescenței sale, Iohana Popescu este dominată de un foc interior, care o propulsează – pas cu pas – spre saltul exterior al profesionalismului. Un salt spectaculos căruia îi percepem marginile laterale, însă nu intuim înălțimea până la care ar putea să urce artista, prin acesta…

Sugestia de infinit pe care ne-o oferă arta Iohanei Popescu rezidă din neliniștea ei religioasă pentru frumos, din iubirea ei tonică pentru discipolii săi și din cunoașterea ei, care merge în sensul umanității. Iubirea ei pentru frumos este un fel de ispășire a păcatelor unor semeni de-ai noștri care, din invidie și neputință artistică, nu se zgârcesc în a o blama pe artistă, pe la colțuri, încercând să-i minimalizeze rezultatele, harul pedagogic, talentul și chiar să-i aducă atingere personalității sale bine conturate în comunitatea slătineană.

iohana popescu linia intai 2017Dacă arta n-ar fi un instrument al cunoașterii perpetue, cu siguranță Iohana Popescu s-ar împiedica în aceste bârfe colaterale, specifice năravurilor didacticiste din Epoca de Aur, atunci când se studia istoria lui Roller.

Trăind însă în intensitatea spiritului și știind că adevărul, pentru detractorii săi, nu ține mai mult decât o pereche de ghete din pânză de păianjen, Iohana înregistrează succes după succes, atât în carierea profesională și – de ce nu? – în cea politică, domnia-sa ocupând, mai nou, și funcția de consilier în cadrul Consiliului Local Slatina.

Asta, dragi cititori, n-o face nici extravagantă, nici cinică față de inamicii săi, ea trăindu-și existența în deplină luminozitate, deseori umblând cu felinarul aprins, ca Diogene, în plină zi, ca să caute un OM…

În mormanul de pete și devieri ale societății în care trăim, Iohana își proiectează fețele profesionalismului său în nuanțe bine conturate, căutând să le lumineze ascunzișurile și să le împărtășească apoi elevilor săi, prin capacitatea sa intelectuală, prin pregătirea sa profesională, prin surâsurile sale cu subînțelesuri, cu inima sa atinsă de delicatețe, cu fiece rază de soare din ochii ei, toate aceste reglate la temperatura vieții și a normalității.

Linia Întâi o felicită pe Iohana cu ocazia zilei de 8 Martie, știindu-se bine faptul că omul este drumul cel mai scurt între viața și faptele sale! La Mulți Ani!

Dumitru Sârghie 

Permanent link to this article: http://linia1.ro/iohana-popescu-rost-si-profesionalism/