Print this Post

SCRISOARE DESCHISĂ

Ionuț Predescu: Sunt fiu al comunei Oporelu și nu am uitat niciun moment de satul meu, deși am cutreierat toată Europa!

Timpul parcă s-a blocat. Ordinea umană caută o ieșire din menghina istoriei. În mare parte a sa, Satul românesc este precum grădina năruită a Maicii Domnului. Între „a fi” și „a avea”, politicienii noștri, de la nivelul cel mai înalt, până la nivel comunal au ales, în interes absolut propriu, verbul „a avea”, disprețuind și manipulând pe cei în slujba cărora ei ar trebui să se afle. Până acum, poporul, în calitatea sa de conștiință, a cam tăcut mâlc, neîndrăznind să oprească lăcustele devoratoare ale partidelor aflate la putere, după 1989, cele care, în esență, se trag din părintele lor  – Partidul Comunist Român!

Totuși, pe ici, pe colo, tineri patrioți și dezvoltați intelectual și material, prin ei înșiși, se ridică întru salvarea de la pieire a satului românesc. Lipsiți de prejudecăți și educați în spiritul dragostei față de locurile lor natale, ei vor să oprească deznaționalizarea și degradarea economică, morală și spirituală a așezărilor rurale, locul din care au plecat marii pedagogi ai neamului românesc.

Un astfel de tânăr este și Ionuț Predescu, membru al PNL, fiu al comunei Oporelu, care s-a hotărât să se bată pentru matricea lui spirituală, pentru reînvierea comunei natale, din punct de vedere administrativ, social și cultural. Exemplul său trebuie preluat de generația tânără a acestui județ, generații care reprezintă stindardul schimbării, modul său de gândire trebuind a fi dus „până în pânzele albe ale capătului”, cum ar spune poetul Nichita Stănescu. Iată scrisoarea deschisă a lui Ionuț Predescu către locuitorii comunei Oporelu, „leagănul său de respirație”, ca s-o amintim aici pe poeta româncă de origine germană, deținătoare a Premiului Nobel pentru literatură, Herta Müller.

Dumitru Sârghie

«Dragi locuitori ai comunei Oporelu,

Sunt fiu al comunei și nu am uitat nici un moment de satul meu deși am cutreierat toată Europa!

Numele meu este Predescu Ionuț și vreau să fac din comuna Oporelu o așezare rurală de secol XXI. Am 40 de ani și cred că am acumulat cunoștințe și abilități care să mă ajute în a-mi atinge obiectivele! Sunt liberal deoarece consider că democrația este „pentru oameni”: puterea este exercitată pentru a servi intereselor oamenilor, adică binele comun. Sunt căsătorit, am doi copii și locuiesc în comuna Oporelu.

Am tot așteptat să se schimbe ceva în comună însă schimbarea nu poate veni din mentalități învechite! Lucrez în sistemul privat și conduc o afacere de succes. Nu le promit oamenilor ,,marea cu sarea” pentru că nu pot minți, dar le promit muncă asiduă, transparență și loialitate.

ionut predescu oporelu netComuna Oporelu are nevoie de investiții, are nevoie de proiecte europene care să susțină dezvoltarea. ,,Omul sfințește locul” spune o vorbă din popor!

În opinia mea, satul românesc se sprijină pe trei elemente: spiritualitate, prin biserică și școală, administrație și prin economie-agro-economie. Dar elementul principal care leagă acești piloni sunt căile de acces, drumurile. Vorbim aici de sărăcia comunitară, dar și lipsa de resurse la nivelul bunurilor publice – drum, apă curentă, canalizare, gaze etc.

Toate aceste neajunsuri au dus Oporelu într-un proces de depopulare, foarte mulți tineri au părăsit localitatea. În 1973, populația comunei număra 2.207 de locuitori. Recensământul din 2011 nu a mai înregistrat însă decât 1.250 de locuitori, majoritatea fiind persoane de vârsta a III-a. Absența perspectivelor precum și relativa izolare a comunei au transformat totul!

Sunt multe de făcut în Oporelu, prioritizarea dezvoltării rurale în funcție de axele rutiere și economice, stimularea stabilirii la sat a pensionarilor cu venituri ridicate, stimularea stabilirii la sate a unei părți a populației cu pregătire superioară, prin crearea tuturor facilităților ce pot fi găsite la oraș și prin stimularea unor categorii de activitate economică ce se pretează satului.

Așa cum România nu se poate dezvolta fără U.E. tot așa o comună trebuie să se dezvolte corelat cu necesitățile învecinate. Ca exemplu , pot spune că intenționez să sprijin și să promovez sectorul ,,bio’’ în agricultură, care ar putea deservi așezările urbane Slatina și Scornicești.

Voi fi sprijinit de Partidul Național Liberal, deoarece toate aceste proiecte de renaștere a comunei Oporelu, sunt priorități de sorginte liberală.

 Sunt convins că proiectele mele pentru comună vor prinde viață! Sunt primarul de care Oporelu are nevoie!»

Ionuț Predescu

Permanent link to this article: http://linia1.ro/ionut-predescu-sunt-fiu-al-comunei-oporelu-si-nu-am-uitat-niciun-moment-de-satul-meu-desi-am-cutreierat-toata-europa/

2 comments

 1. Gabriel Dumitrescu

  IPSE, știi cumva ce a lucrat Ionuț Predescu prin Europa? Habar nu ai!
  Probabil ca TU ai copt pizza, ai cules capsuni, sparanghel si ai spalat masini!
  Dacă nu, probabil nu ai ieșit mai departe de limita comunei Oporelu……

  P,S, Să știi că chiar s-a plimbat prin toată Europa: are o firmă de transport turistic, la care este și patron și, atunci când este nevoie, și șofer! Poți verifica…nu îți dau detalii…îți las plăcerea să descoperi singur….sper că știi cu Google…

  P.P.S. A pornit de la 0 (zero)! Muncă, muncă, muncă…..

 2. IPSE

  Crezi ca dupa plimbarile prin “toata Europa”, la copt pizza, cules de de capsuni, sparanghel si spalat de masini, te califici drept salvarea comunei ?

Comments have been disabled.